Toch goed nieuws over klimaat te vinden in rapport Internationaal Energie Agentschap

Bron: rishibando - Flickr.com
Bron: rishibando – Flickr.com

Gisteren gaf een rapport van het Internationale Energie Agentschap (IEA) algemeen reden tot sombere berichten over klimaatverandering. De wereld zou in een pessimistisch scenario op weg zijn naar mogelijk wel 5 graden opwarming. Dat is flink hoger dan de nog enigszins veilig geachte 2 graden opwarming waar we op zouden moeten mikken, aldus wetenschappers en politici. De Britse krant The Guardian ziet echter “zilveren randen” aan het IEA rapport.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
5 manieren om zonnepanelen te financieren
Internationaal Energie Agentschap: we zijn hard op weg naar 3 tot 5 graden temperatuurstijging
“Er zijn tekenen dat twee grootste uitstoters van CO2, de VS en China, serieuze stappen ondernemen om het klimaatprobleem aan te pakken,” aldus de krant. “De vraag is of deze stappen groot genoeg en snel genoeg zijn om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.”
Volgens The Guardian lijken langetermijntrends uit te wijzen dat we op weg zijn naar 3 tot 4 graden Celsius opwarming tegen 2100. Het IPCC, verantwoordelijk voor onderzoek naar klimaatverandering, noemde dit het A2 scenario. Maar als we kijken naar de meest recente data is er sprake van een lichte afvlakking van CO2 uitstoot, waardoor wij mogelijk op weg zijn naar het A1T scenario van 2 tot 3 graden Celsius opwarming.
Volgens de krant is dat nog steeds boven de “gevaargrens”. Over het algemeen wordt door wetenschappers aangenomen dat vanaf 2 graden Celsius opwarming de schade door klimaatverandering exponentieel veel groter is. Maar, meldt de krant, “we gaan in ieder geval de goede kant op.”
Lees het hele artikel hier in The Guardian

Over de schrijver

1 reactie op “Toch goed nieuws over klimaat te vinden in rapport Internationaal Energie Agentschap”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020