Gamen wordt straks het huiswerk

Glasslab
Glasslab
Computers zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ook in het onderwijs nemen computers een steeds prominenter plaats in. Geldt hetzelfde straks voor computer games? Nu spelen scholieren nog liever videogames dan dat ze hun huiswerk maken, maar stel je voor dat gamen het huiswerk wordt?

Glasslab, een samenwerking tussen ouders en technologen, wil games gebruiken voor het onderwijs. De organisatie vindt dat kinderen op dit moment niet worden opgeleid voor de eenentwintigste eeuw. In de kern organiseren we onderwijs nog hetzelfde als aan het begin van het Industriële Tijdperk. We vergeten de technologie te benutten die overal al om ons heen is.

Games bereiden kinderen voor

Glasslab wil kinderen juist voorbereiden op banen die nu nog niet te voorspellen zijn, maar die in de komende decennia wel zullen verschijnen. Ze proberen daarom het onderwijs te laten voldoen aan de eisen van deze eeuw. Ze gebruiken hiervoor moderne technologie. Zo ontwierpen ze een educatieve versie van het spel SimCity. In dit spel ben je de burgemeester van je stad, terwijl je rekening moet houden met de burgers die in je stad wonen. Ook moet je ervoor zorgen dat je stad economisch groeit, terwijl tegelijkertijd het milieu verbetert.

Zodra kinderen deze game spelen worden ze geconfronteerd met de competenties die nodig zijn voor een nieuwe economie. “De kinderen leren spelenderwijs vaardigheden als systeemdenken, Engelse taal- en letterkunde en rekening houden met het milieu”, zegt Lindl, directeur van Glasslab, in deze reportage op de BBC-website.

Maar waarom zou je games gebruiken om deze vaardigheden te ontwikkelen? “Games zijn op zich al een serie keuzes die je moet maken”, zegt Jessica Lindl, manager van Glasslab, “Je kunt niet naar het volgende niveau zonder te weten wat je moet weten. Zodra je het niet goed doet, kun je ook niet door.”

Missie

Glasslab wil niet alleen dat kinderen iets opsteken van de games, de organisatie vindt het ook belangrijk dat zij zich er op verheugen om ze te spelen. “Onze missie is geslaagd als kinderen net zo uitkijken naar hun volgende schooltoets, als naar de nieuwste videogame.”

Bron: BBC