In de toekomst haal je ook je smartphone bij de boer

Elektronica Die Zelf Groeit Komt Steeds Dichterbij. Foto: Johan Roeland
Elektronica Die Zelf Groeit Komt Steeds Dichterbij. Foto: Johan Roeland

Onderzoekers van de Amerikaanse technologie univeristeit MIT zijn bezig om elektronica te ontwikkelen die uit zichzelf groeit. Ze hebben namelijk een manier gevonden om levende cellen van bacteriën externe materialen zoals nanodeeltjes van goud te laten integreren. Het levende materiaal zou vervolgens complexe moleculen kunnen produceren die weer gebruikt kunnen worden in zonnepanelen, sensoren en zelfs mobiele telefoons.

Het klinkt een beetje als het plot van een slechte sciencefiction film, maar een smartphone “boerderij” zou in de toekomst zomaar een feit kunnen worden. De onderzoekers creëerden een biofilm. Dat is een laag levend materiaal dat zich met behulp van zelfgemaakt slijm vasthecht aan een oppervlak. Het slijm integreerde vervolgens nanodeeltjes goud. “Het idee is om de levende en niet-levende wereld samen te brengen, en daarmee  hybride materialen te creëren die levende cellen hebben, en tegelijk functioneel zijn,” zei Timothy Lu, universitair docent elektrisch biologische techniek.

Door het programmeren van de cellen waren de onderzoekers in staat om de proporties van de biofilm te bepalen, en gouden nanolijntjes te creëren. Daarnaast konden de cellen met elkaar communiceren en de compositie van de biofilm door de tijd heen veranderen. Door de cellen met elkaar te laten communiceren zouden er gadgets kunnen worden gemaakt van dit materiaal.

“Uiteindelijk hopen we om materialen te kunnen maken die de aspecten van bijvoorbeeld bot hebben. Niemand verteld een bot wat het moet doen, het reageert op signalen uit zijn omgevingen en genereert aan de hand daarvan materiaal.”

Het is misschien een beetje een raar idee om elektronica te laten groeien, maar het creëert wel mogelijkheden voor een veel milieuvriendelijke manier van produceren. Fabrieken kunnen sluiten, en het productieproces van mobiele telefoons kan vereenvoudigd. Je besteld simpelweg de geprogrammeerde cellen en de materialen, en laat de ‘natuur’ zijn werk doen.

Bron: Inhabitat

Lees ook
Elektronicafabrikanten beloven beterschap milieu-onvriendelijke winning tin
[adrotate group=”2″]
Motorola gaat revolutionaire ‘lego-telefoon’ Phonebloks ontwikkelen