Toilet 2.0: de uitwerpselenmagnetron

Foto: Bobbie Johnson, Flickr

De Bill & Melinda Gates Foundation heeft onder het motto ‘Reinventing the Toilet’ een prijsvraag uitgeschreven voor universiteiten voor het beste idee van een nieuw type toilet: een die werkt zonder water, zonder elektriciteit en zonder riool. De stichting van de voormalige Microsoft-topman stelde 42 miljoen dollar beschikbaar voor de acht beste ideeën.

Acht universiteiten hebben de handschoen opgepakt. Eén daarvan is van de TU Delft, die bijna vier ton krijgt om te werken aan een toilet waarvan de uitwerpselen voor 100 procent kunnen worden omgezet in energie. Dat kan volgens de universiteit door gebruik te maken van microgolven.

Het idee voor deze uitwerpselenmagnetron was van de Griekse wetenschapper Georgios Stefanidis, die aan de TU Delft onderzoek doet op het gebied van procesintensivering.
‘Het is een relatief goedkoop systeem, waarbij de uitwerpselen eerst worden gedroogd. Dan wordt het vergast met plasma, dat door microgolven wordt gemaakt in speciaal ontwikkelde apparatuur. Door dit proces ontstaat syngas, een mengsel van koolmonoxide en waterstof. Het gas kan vervolgens door brandstofcellen gebruikt worden voor het opwekken van elektriciteit’.

Het onderzoeksteam van de TU Delft heeft nu een jaar de tijd om te komen tot een werkend prototype. Volgend jaar zullen de acht uitverkoren universiteiten hun wc-potten presenteren in Seattle. De Bill & Melinda Gates Foundation kiest dan de beste ontwerpen uit en die zullen weer verder worden ontwikkeld tot één supertoilet van de toekomst.