Een toiletblok bruist in het toiletwater en geeft actieve ingrediënten af die vlekken verwijderen en de boel desinfecteren en ontgeuren. Helaas zitten in veel toiletreinigers schadelijke chemicaliën, vaak ook in de groene variant. Je kunt ook zelf een toiletblok maken, zodat je precies weet wat erin zit. Wij delen een recept met je!
De meeste toiletreinigers bevatten zoutzuur, bleekwater en chloor: schadelijk en toxisch. Zoutzuur kan de huid verbranden en zowel de longen als de ogen irriteren. Chloor kan ook voor huidirritatie zorgen en wanneer iemand het inneemt, kan het schadelijk zijn voor de mond, slokdarm, maag en het maag-darmkanaal. Bleekmiddel kan voor diarree en ontstekingen zorgen. Kortom: niet zo goed voor je.
Het recept
Om te garanderen dat jouw toiletblok niet schadelijk is, kun je het beste zelf de handen uit de mouwen steken. We delen een recept met je zonder agressieve chemicaliën. Geen irriterende stoffen voor huid, ogen en longen dus.
Dit heb je nodig:
– 3/4 kopje baking soda
– 1/2 kopje citroenzuur
– Etherische olie van citroen of sinaasappel
– Water
– Schil van een citroen of sinaasappel
– Een kom
– Een vorm
Zo ga je te werk:
Gooi de baking soda, citroenzuur en citroenschil in een kom. Voeg 25 druppels etherische olie toe en roer het goed door elkaar. Dan is het tijd voor 1-2 eetlepels water. Let op! Om ervoor te zorgen dat het mengsel bij elkaar blijft, is het verstandig om het water per halve theelepel in de kom te doen. Het moet vochtig zijn, maar niet doorweekt. Zo voorkom je dat het al begint te bruisen.
Het mengsel kan nu in een vorm. Zorg ervoor dat alle luchtbellen eruit zijn. Zet de vorm minstens twee uur in de vriezer, maar je kunt het ook heel goed een nacht laten staan. Klaar? Bewaar je eigen gemaakte toiletblok dan in een luchtdichte verpakking. Hang een houder met het toiletblok in het toilet, et voilà, een schone wc!
Hier vind je meer informatie over het recept en voorbeelden van het toiletblok. Hier lees je hoe je de milieuschade van toiletpapier kunt verlagen.
Ga jij jouw eigen toiletblok maken en heb je tips? Laat het ons weten in een reactie. Vinden we leuk!
3 gedachten over “Je eigen toiletblok maken? Dat doe je zo!”
zijn er ook positieve ervaringen met dit recept?
hallo, ik heb dit recept uitgeprobeerd en helaas werkte het totaal niet. ik nam een ijsklontjes vorm. ondanks dat ik heel weinig water gebruikte ging het spul meteen enorm rijzen in de vorm toen het in de vriezer stond, naarmate het kouder werd kon ik het beter terug in de vorm drukken, na een nacht in de vriezer was het nog niet vast geworden, pas aan de lucht werd het vast, vervolgens kon ik het niet uit de vorm krijgen (ik gebruikte geen silicone maar hardplastiek) maar ging het brokkelen. het ging alsnog bruisen in de wc pot, dus dat was mooi, echter nu na een paar dagen is het een soort kruimel geworden en dat bruist niet. tot slot zit de geur nu in mijn ijsblokjes vorm, dus als ik geen ijsklontjes wil die naar ocean blue ruiken kan ik het niet meer gebruiken.
ik zou niet weten wat ik anders had moeten doen, dus voor mij is het niet werkbaar. jammer
hallo, ik vond je idee van een milieuvriendelijk toiletblok een goed idee, alleen is het op de Engelse site toch nét iets anders. Daar maken ze de blokjes voor éénmalig gebruik, zoals de Toilettabs van de Lidl b.v. Als je dit blokje in een houder aan de rand hangt, is het in no-time doorweekt aks je doorspoelt en na twee of drie keer is het weg denk ik!
Reacties zijn gesloten.