Tom Vroemen: “Iedereen kan investeerder of ondernemer zijn”

4 Up On 2011 01 05 At 19.38 10
Tom Vroemen

Tom Vroemen is directeur van CrowdAboutNow, zij maken het voor ondernemers mogelijk een investeringskapitaal te verzamelen door een massa van vaak kleinere investeerders bij elkaar te krijgen. Dit ‘crowdfunding’ is een betrekkelijk nieuw fenomeen maar sinds de oprichting van CrowdAboutNow in 2009 zijn er vijftien unieke initiatieven van in totaal 270.000 euro van de grond gekomen. Tom Vroemen: “CrowdAboutNow is een bescheiden model dat investeerders aanmoedigt direct betrokken te zijn bij ondernemers, zonder de zekerheid van grote winst. Wij geloven in de kracht van ‘lokale investering’ want zo steun je het initiatief waar je echt in gelooft en is de keuze waar het geld heen stroomt veel oprechter. Op deze manier kan iedereen investeerder of ondernemer zijn.” hetkanWel sprak Tom alvast over waarom crowdfunding zo inspirerend kan zijn.
Pecha Kucha Night 1 1 2
7 juni spreekt Tom Vroemen op de PechaKucha Night, een inspirerende sprekersavond waar creatieve geesten met lef, enthousiasme en een goed idee het woord krijgen. De avond wordt georganiseerd door de ASN Bank, Greenwish en PechaKucha Night Utrecht. Wil je erbij zijn? Hier vind je informatie over waar je kaartjes kunt kopen.
Hoe ga je het PechaKucha publiek prikkelen en inspireren met crowdfunding?
“Crowdfunding werkt omdat mensen actief doen in plaats van roepen dat het anders moet. Neem de Occupy beweging een tijdje terug, die trok veel ongenuanceerde schreeuwers aan. Achter het bezetten van Wallstreet zat een boodschap: we zijn het oneens met wat de bankiers met ons geld doen. Maar het was ook een daad van machteloosheid. Je kunt ook ervoor kiezen het heft in eigen hand nemen. Door crowdfunding investeer je geld in de lokale maatschappij: bijvoorbeeld het financieren van een nieuwe oven voor je eigen bakker. Die bakker moet normaliter geld lenen van de bank om die nieuwe oven te kunnen kopen, maar kan dat geld ook halen bij de tweehonderd klanten die hij heeft: hoe meer investeerders, hoe kleiner het bedrag. Die klanten maken daar dan rente op, meer dan dat ze op hun spaarrekening zouden krijgen. Maar wat misschien wel waardevoller is, die klanten zijn dolblij: ze voelen zich betrokken bij de bakkerszaak en hebben zelf direct profijt van die nieuwe oven.
Dat idee wil ik meegeven aan het publiek op de PechaKucha Night. Enerzijds, je kunt iets doen: namelijk investeren in een lokale ondernemer waar je een goed gevoel bij hebt. Anderzijds, en dit is een boodschap voor ondernemers: overweeg om te crowdfunden. Het is voor veel ondernemers nog vanzelfsprekend om bij de bank aan te kloppen. Ze weten nog niet wat ze hebben aan dat lokale en sociale engagement. Die gedachte moeten we in Nederland erin zien te krijgen. Ik wil dat na de PechaKucha Night mensen tegen een ondernemer, waar ze elke dag gebruik van maken, zeggen: als jij dat zou doen, zou ik wel in je investeren.”
Maar Tom Vroemen is geen zweverige idealist, hij houdt van aanpakken: “Ik geloof niet in een vastliggende visie, een visie moet meebewegen met wat je leert. Wij hebben als team niet de ambitie om de wereld te veranderen en te denken dat in de toekomst alles via crowdfunding zal gaan. Gaandeweg, door het uitwerken van het concept, komen we erachter wat succesvol is en niet. Dit doen we door de straat op te gaan en met ondernemers te praten. Als wij aan onze klassieke crowdfunding visie hadden vastgehouden, hadden we nu geen succes gehad. We zitten in een turbulente tijd waarin je ideeën flexibel moet houden en met een voortschrijdend inzicht kun je veel bereiken. Je moet een soort bescheidenheid aan houden: visie is niet het antwoord, maar de realiteit is het antwoord.
Toen we wilden starten zagen we dat beginnende ondernemers ideeën pitchten aan ‘business angels’, rijke mannen die kiezen naar welk idee het geld gaat. Die pot geld is echter beperkt. Zo zaten er ideeën bij die niet slecht of waardeloos waren en die zeker op een grote fanschare konden rekenen. Dus zijn we het mogelijk gaan maken dat je niet in één keer een som geld ophaalt maar in hele kleine partjes. Je kunt investeerders halen uit klanten, vrienden en buren. Na de crisis zagen we dat mensen niet meer aan geld konden komen, wij wilden daar een alternatief voor bieden.”
Is crowdfunding een vorm van financiële duurzaamheid?
“Wanneer die bakkersklanten hun geld op een AEX spaarrekening zetten, aandelen kopen of in een investeringsfonds investeren, kunnen zij niet traceren wat er met het geld gebeurt. Het besluit waar het geld heengaat ligt met crowdfunding juist bij de maatschappij. Niet die bankier besluit waar hij 60.000 euro in investeert, nadat hij er een risicoanalyse op losgelaten heeft en een zo hoog mogelijk rendement probeert te halen. Maar tweehonderd mensen die allemaal investeerder zijn bepalen dat samen. Dat betekent dat de keuzes waar het geld heen stroomt veel oprechter zijn. De keuze is dan niet gebaseerd op winstmaximalisatie, maar op investeren in iets waarvoor jij de noodzaak voelt.”
Krijgen duurzame initiatieven door lokale investeerders meer kans? 
Valleivis
Impressie Van Het Valleivis Kweeksysteem (Www.valleivis.nl)

“We hebben inderdaad duurzame initiatieven gefinancierd: afgelopen februari een viskwekerij. Viskweken is in Nederland heel onrendabel, want daarvoor moet je veel stoken. Twee jongens wilden de restwarmte van een papierfabriek inzetten voor een viskwekerij. Het startkapitaal is lastig bij elkaar te krijgen via de bank, vanwege de risico’s, maar via CrowdAboutNow lukte het hen wel. Ze gaan nu op een duurzame manier viskweken en worden daarin begeleid door de organisatie Greenwish. Om het geld bij elkaar te krijgen appelleerden de bedenkers aan het gevoel van mensen die belang hechten aan gezonde en lokale vis. Die investeerders wilden tegelijkertijd dat de kwekerij er kwam omdat het een nut dient waar zij gebruik van willen maken. Misschien zijn die investeerders daarom ook wel tevreden met een lager rendement.”
Wat voor zin hecht je aan het werk dat je doet?
“Als ik ‘s ochtends op sta denk ik: ‘Ik ben hier goed in en ik wil dit doorzetten.’ Als ik dat niet zou doen zou ik geen rust hebben. Iets nieuws in gang zetten is iets waar ik heel erg door gedreven ben. Iets nieuws, maar ook iets zinnigs. Dus niet een gokspel of vliegende auto. Dat is dan wel iets fantastisch nieuws, maar wel slechts een marginale bijdrage aan de maatschappij. Ik kom uit het bedrijfsleven en daar had ik een goed salaris en een leaseauto. Om dit te kunnen doen heb ik dat moeten inleveren. Ik zie nog veel mensen in het bedrijfsleven waarvan ik denk: jij doet niet waar jij goed in bent omdat je bang bent dat soort dingen op te geven.
Welke waarden zijn voor jou daarbij belangrijk?
De belangrijkste waarde voor mij is succes: CrowdAboutNow moet een succes worden en er is geen enkel ander scenario mogelijk. Maar we willen ook kwaliteit leveren, we willen zoveel mogelijk ondernemers financieren, niet zoveel mogelijk geld verdienen. De voldoening is fantastisch als een ondernemer zijn campagne klaarheeft en de financiering gelukt is.”
Wil je Tom Vroemen horen op de PechaKucha Night? Er zijn nog kaarten!
Wil je meer weten over CrowdAboutNow? Kijk hier
Lees ook
Jan Rotmans: “Wie niet duurzaam doet, is een dief van eigen portemonnee”
Marijke Kuipers: “De wijsheid om de wereld te verduurzamen zit in ons”
Voor massaal groen moet je iets extra’s doen
 
Blogger Roza zoekt voor hetkanWel naar de spirituele drijfveren van tien groene denkers en doeners. Dit is het derde interview in de serie. Twee andere denkers zijn Jan Rotmans en Marijke Kuipers.

Over de schrijver

4 reacties op “Tom Vroemen: “Iedereen kan investeerder of ondernemer zijn””

 1. Beste Tom,
  Mijn naam is Jeroen Verberk, voorzitter van de ondernemersvereniging Zwijndrecht (OVZ). Ik heb je net in Dordrecht horen spreken, net voor mijn vader Arie Verberk. Leuk verhaal had je.
  Ik zie dat je via de Speakers Academy goed gevonden wordt, maar de OVZ heeft geen geld voor sprekers. We kunnen je wel een zaal vol ondernemers geven. We zitten zelf al een tijd met het idee om de ondernemers van Zwijndrecht bijeen te brengen en een soort doorlopend, praktisch, doenerig innovatieplatform te bieden. Jouw verhaal zou daar heel mooi passen. Heeft dat je interesse? Ik hoop van je te horen,
  Groeten
  Jeroen Verberk
  P.S. ik moest net snel weg, dus kon niet blijven. Vandaar deze weg.

 2. Pingback: Club van 30 - Duurzaam nieuws - Boeren worden zonne-ondernemers

 3. elke viskwekerij staat stijf van de antibiotca, is doodgewoon een gevolg van dicht opeen gepakt zijn
  of het kippen, varkens,koeien zijn met vis niet anders. leve het milieu

Reacties zijn uitgeschakeld.