Top 3 energieleveranciers die het minste groene stroom leveren

Foto: thewritingzone, Flickr
Foto: thewritingzone, Flickr
Elk jaar moeten energieleveranciers hun stroometiket publiceren. Hierin staan gegevens over waar de elektriciteit en gas die ze leveren vandaan komt, en hoeveel CO2 deze productie oplevert. WISE verzamelt deze gegevens en zet ze in een handige tabel. Recent zijn de gegevens over 2012 bekend geworden. Nu is ook duidelijk wie de grootste CO2 vervuilers zijn.
1. RWE (moederbedrijf van Essent): 792g
2. Vattenfall (moederbedrijf van Nuon): 465g
3. E.On AG: 430g
Het getal achter de bedrijven duidt de hoeveelheid opgwekte CO2 per kwh aan. Een gemiddeld gezin dat 3500 kwh stroom verbruikt dat geleverd wordt door RWE produceert meer dan 2700 kg CO2.
Overigens is de situatie van bovenstaande bedrijven die in Nederland energie produceren iets beter. De in Nederland opgewekte elektriciteit door Essent heeft een CO2 voetafdruk van 307 gram CO2 per kg. E.On Benelux zit ook lager met 361 CO2/kwh.
De top 3 CO2 vervuilers doen amper moeite om hun CO2 uitstoot te verminderen. De CO2 uitstoot van Essent steeg de afgelopen 2 jaar zelfs. De CO2 uitstoot van RWE is de afgelopen 6 jaar hetzelfde gebleven.
Een bedrijf als Eneco daarentegen wist in 6 jaar tijd zijn CO2 uitstoot meer dan te halveren: van bijna 500 g/kwh CO2 naar minder dan 200 g/kwh CO2.
Bron: WISE
Lees ook
[adrotate group=”2″]
De beste energieleveranciers van groene stroom
Laat je niet in de luren leggen met sjoemelstroom
Bij hetkanWel zijn we zo groen, dat we zelfs onze artikelen recyclen. In de kerstvakantie publiceren we artikelen uit ons archief opnieuw: omdat jij ze misschien gemist hebt en het mooie verhalen zijn die, eventueel met een kleine update, nog steeds actueel zijn. Het originele artikel vind je hier.

Over de schrijver