Top 3 gemeenten met de hoogste inzameling e-waste

Veel gemeenten in Nederland zamelen afgedankte elektronische apparaten (e-waste) in via Wecycle. In totaal haalde de organisatie in 2015 66 miljoen kilo e-waste op via milieustraten. Welke gemeenten zorgden hierbij voor de hoogste inzameling? Wecycle stelde een top 3 per stedelijkheidsklasse op.

Bron: Wecycle
Bron: WecycleMinder stedelijke gebieden blijken veel meer e-waste in te zamelen dan sterk verstedelijkte gebieden. De koplopers in de dichtstbevolkte gebieden komen amper tot de helft van de niet-stedelijke gebieden. Gemiddeld zijn de verschillen kleiner. Vergeleken met het gemiddelde laten de top3-lijstjes trouwens goed zien hoeveel winst er per klasse te halen is.

Klasse apart

Op de Waddeneilanden wordt al het afgedankte e-waste via de milieustraat afgevoerd, dus ook van bedrijven, hotels en recreatieparken. Deze gemeenten zamelen daardoor tussen de 10,3 en 27,5 kilo per inwoner in. De resultaten van deze gemeenten zijn daarom hier weggelaten om een vertekend beeld te voorkomen.

Circulaire en sociale economie komen bij elkaar

“Wij ontzorgen gemeenten door e-waste veilig in te zamelen en optimaal te recyclen”, zegt Jan Vlak, directeur Wecycle. “Ook bieden wij gemeenten informatie op maat. Wecycle brengt daarnaast de circulaire en de sociale economie bij elkaar in de Wecycle Service Centers. Mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt sorteren en demonteren hier e-waste. Dit geeft hen perspectief op een reguliere baan.”
Wecycle werkt samen met 85 procent van de gemeenten in Nederland. Zij leverden in 2015 gemiddeld 4,6 kilo per inwoner in. Dat is net zoveel als het jaar ervoor. Bijna 60 procent van de partnergemeenten heeft in 2015 evenveel of meer e-waste ingezameld dan in 2014.
Wecycle laat grondstoffen maximaal hergebruiken en schadelijke stoffen veilig verwijderen. Ook wordt illegale export voorkomen en CO2-uitstoot vermeden.

Over de schrijver

1 reactie op “Top 3 gemeenten met de hoogste inzameling e-waste”

  1. Pingback: Recycle je telefoon in ruil voor games

Reacties zijn uitgeschakeld.