Top 3 groenste stroomleveranciers

Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Elk jaar moeten energiebedrijven hun stroometiket publiceren. Hierin staan gegevens over waar de elektriciteit en gas die ze leveren vandaan komt, en hoeveel CO2 deze productie oplevert. WISE verzamelt deze gegevens en zet ze in een handige tabel. Recent zijn de gegevens over 2012 bekend geworden. Nu is ook duidelijk wie de groenste stroomleveranciers van dit moment zijn.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
De beste aanbieders van groene stroom
Laat je niet in de luren leggen met sjoemelstroom
De top 3:
1. Windunie
2. Raedthuys
3. Greenchoice
Raedthuys is een nieuwe stroomleverancier. Het bedrijf investeert al sinds 1995 in windenergieprojecten, maar vanaf afgelopen jaar levert Raedthuys ook direct stroom aan huishoudens. 99,9% van de geleverde stroom is windenergie, 0,07% zonne-energie.
Windunie is een coöperatie van molenaars met eigen windmolens. De geleverde elektriciteit is voor 100% afkomstig van windmolens.
Greenchoice levert een mix van stroom uit wind, water en biomassa. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren steeds meer windenergie in de mix, en minder van waterkracht.
WISE bepaalt de rangorde op basis van verschillende criteria. Naast de stroometiketten kijkt de organisatie ook naar de ontwikkeling van de totale stroommix: investeert het bedrijf in nieuwe groene stroom? Ook is belangrijk dat het bedrijf geen sjoemelstroom verkoopt: dit is stroom op basis van groencertificaten uit het buitenland, met name van waterkrachtcentrales die al tientallen jaren bestaan. Deze sjoemelstroom is vergroend met certificaten, maar draagt niet daadwerkelijk bij aan de productie van nieuwe groene stroom.
Bron: WISE

Over de schrijver

1 reactie op “Top 3 groenste stroomleveranciers”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020