Top 4 gezonde paddenstoelen

5847151440 A169585D3D Q
De Shiitake-Paddenstoel. Foto: Frankenstoen/Flickr

Het Westen begint eindelijk in te zien wat het Oosten al eeuwenlang weet: paddenstoelen zijn krachtige ziektebestrijders. Dat geldt niet alleen voor de exotische varianten; zelfs de eenvoudige champignon kan de gezondheid verbeteren en helpen ziekten te verdrijven, zoals recent bewijs aantoont.
Witte champignon
De meest gegeten paddenstoel heeft de potentie kanker te kunnen bestrijden, zo blijkt uit recent onderzoek. De witte champignon (Agaricus bisporus) bevat bepaalde meervoudige koolhydraten (polysachariden) die bekendstaan om hun regulerende effect op het immuunsysteem en hun werking tegen tumoren. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat deze polysachariden in staat zijn om de groei van borstkankercellen te stoppen en zelfs ongedaan te maken. In een laboratoriumstudie door onderzoekers van de Arizona State University werd de groei van borstkankercellen tot 33 procent geremd door extracten van witte champignon en andere veelgebruikte paddenstoelen, zoals de (bruine) kastanjechampignon en oesterzwammen.
Maitake
Deze paddenstoel lijkt een nog krachtigere kankerbestrijder te zijn dan de (witte) champignon. Hij kan niet alleen de groei van kankercellen onderdrukken, maar ook aanzetten tot apoptose (geprogrammeerde celdood). In een reageerbuisstudie doodde bèta-glucan, de polysacharide die we in maitake aantreffen, meer dan 95 procent van de prostaatkankercellen. Maitake (Grifola frondosa) is mogelijk ook nuttig bij de behandeling van het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS), een aandoening waarbij vrouwen niet maandelijks of zelfs helemaal niet ovuleren.
Shiitake
In Japan is de polysacharide lentinan, afkomstig uit de shiitake (Lentinus edodes) goedgekeurd voor gebruik als kankermedicijn. Lentinan wordt beschouwd als een belangrijke hulpstof bij de behandeling van verschillende tumoren, voornamelijk die in de maag en colorectale tumoren. Bij een studie naar patiënten met gevorderde maagkanker leefden degenen die naast hun chemotherapie één of twee keer per week een injectie met lentinan kregen significant langer en hadden een hogere kwaliteit van leven vergeleken met patiënten die alleen chemotherapie kregen. Lentinan lijkt de immuunrespons te versterken door verhoging van het aantal circulerende B-cellen, zoals aangetoond in een recente klinische studie.
Reishi
De reishipaddenstoel – in China bekend als lingzhi, de ‘plant van onsterfelijkheid’ – vermindert de ontwikkeling van colorectale adenomen, uitstulpingen in de darm die een voorstadium kunnen zijn van kanker. In klinisch onderzoek zijn de effecten gemeten van een in water oplosbaar extract van reishi dat een jaar lang dagelijks ingenomen werd. Aan het eind van de studie meldden de onderzoekers dat de grootte en het aantal adenomen in de reishigroep waren afgenomen, terwijl de adenomen bij de controlegroep zowel in aantal als in grootte waren toegenomen.
Paddenstoelsupplementen
De medicinale eigenschappen van paddenstoelen zijn veelbelovend, maar het onderzoek bevindt zich nog in de kinderschoenen. Desondanks is al een aantal paddenstoelproducten commercieel verkrijgbaar. Gebruik in het algemeen liever vloeibare supplementen dan in poedervorm (gedroogd), aangezien die makkelijker worden opgenomen door het lichaam. Er lijken tot nu toe echter nog geen systematische pogingen te zijn gedaan om deze claim te onderbouwen. Het kan zijn dat de vloeibare extracten simpelweg geconcentreerder zijn dan die in poedervorm. Wel is er bewijs dat het gebruik van de hele paddenstoel of extracten daarvan beter is dan van een supplement met alleen de geïsoleerde stoffen, zoals polysachariden. Volgens onderzoekers van de universiteit van Californië in Davis bevatten hele paddenstoelen meerdere belangrijke actieve ingrediënten die samen een groter effect hebben dan de som der delen (synergetische effecten) tegen ziekten. Verder is het het onthouden waard dat medicinale en culinaire paddenstoelen vaak dezelfde zijn, zodat veel voordelen van paddenstoelen te bereiken zijn door ze simpelweg regelmatig te eten. Onderzoek van het Amerikaanse Departement van Landbouw heeft uitgewezen dat de meeste voedingsstoffen uit rauwe paddenstoelen behouden blijven als ze gekookt worden, terwijl andere slechts 5-20 procent verminderen.
Dit artikel verscheen eerder in Medisch Dossier, Wat artsen je niet vertellen, een maandelijkse nieuwsbrief over gezondheid, therapieën en behandelingen en de alternatieven die ervoor bestaan.
Meer lezen?
Koken met paddenstoelen
Superschimmels
Een paddenstoelen-profeet over de kracht van de natuur
Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €15,-

Over de schrijver

2 gedachten over “Top 4 gezonde paddenstoelen”

  1. Pingback: Kunnen paddenstoelen werkelijk kanker genezen? – My blog

  2. Pingback: Kan de maitake paddenstoel levens redden? – My blog

Reacties zijn gesloten.