Top 4 schokkende feiten over ons eten

Foto: Fabio Bruna, Flickr

Gen-tech voedsel roept veel aversie op, mensen lusten dit nep-eten niet. Maar weet je wanneer je gemodificeerd voedsel eet? In Nederland zijn 18 soorten GM-/gentech-voedsel verkrijgbaar, vooral sla-olie, halvarine, margarine en zoutjes worden daarvan goed verkocht. Maar eigenlijk zit er in de gehele voedselproductieketen al veel  genetisch gemodificeerde ingrediënten. Toevoegingen worden vaak gemaakt met behulp van gemodificeerde bacterien zoals ascorbinezuur (Vitamine C), gluten, enzymen, smaakversterkers, aspartaam, citroenzuur en cellulose. Bovendien zijn gewone eieren, melk en vlees afkomstig van dieren die voornamelijk gevoed worden met gemodificeerd maïs en soja.

We eten onszelf elk jaar dikker. In Nederland kosten mensen met ernstig overgewicht jaarlijks €505 miljoen aan directe kosten en €2 miljard aan indirecte kosten zoals arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim.

Eten genoeg op aarde, we verdelen het alleen matig. De wereld kent 925 miljoen mensen met honger. In landen als Bangladesh en Ethiopië heeft tweederde van de mensen honger. Maar wist je dat dit in de veel geroemde opkomende economieën als China en India ook zo is? Verder hebben meer vrouwen (60%) dan mannen honger.

Sinds de jaren ’70 is meer dan een vijfde van het regenwoud in de Amazone gekapt. Greenpeace schat dat zo’n 80% wordt gebruikt voor veeteelt (ook veevoer). De VN claimt dat ongeveer 30% van het ijsvrije land op de wereld wordt gebruikt voor vlees en dingen die met vlees te maken hebben. Zo’n 20% van de broeikasgasemissie kunnen we toeschrijven aan vlees.

Bronnen: Tijdschrift Idee (nummer 5, 2011), Verenigde Naties, Raad van Volksgezondheid en Zorg, Greenpeace en de GGD.

Jij kan het ook:

Gezond en lekker eten

Gezond eten met kinderen

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020