Top 5 baanbrekende ontwikkelingen voor een groene economie

Bron: Elf
Bron: Elf

De trend om duurzame technologie te ontwikkelen leidt in hoog tempo tot slimme innovaties en andere doorbraken. Je krijgt hier snel een beeld van op de website ClearTechnology.nl. hetkanWel selecteerde vijf opmerkelijke ontwikkelingen die ons leven nu of binnenkort vergroenen.

1) Europese primeur in Utrecht: stroom maken en delen met je buren
Bij een proef met een uniek stroomnet in Utrecht bleek dat het eigen gebruik van zonne-energie toenam tot 87 procent. Het net zorgt voor opslag van zonne-energie in de batterij van elektrische auto’s. Je elektrische auto wordt opgeladen met zonnestroom en ‘s avonds kun je de batterij gebruiken als aanvullende voeding voor het elektriciteitsnet thuis. Zo haal je meer rendement uit zonnepanelen.

2) Fietsen met de zon in de rug: overdekte fiets met zonnepanelen
Een fiets met elektrische hulpmotor die stroom krijgt van zonnepanelen; het zou zo mooi zijn, maar waar laat je de panelen? Daar bedacht het bedrijf Organic Transit een oplossing voor: een fiets die rijdt als een auto.

3) Duurzaam ei van Columbus: boer wordt waterstof-producent
Akkerbouwer Van Peperstraten start dit jaar met de bouw van nieuwe bewaarloodsen. Op het dak komen zonnepanelen. De geleverde stroom gaat hij gedeeltelijk gebruiken voor verwarming, verlichting en apparatuur. Met de overige elektriciteit wil hij uit regenwater waterstof produceren.

4) Eerste auto uit de 3d-printer
3D-printen zet de wereld op zijn kop. Auto’s komen straks niet langer uit de fabriek maar uit de printer. Fabrikant Local Motors printte als eerste een werkende auto: Strati.

5) 5.000 nieuwe laadpalen in Nederland
In verhouding met het aantal elektrische auto’s in ons land is het aantal oplaadpunten nog te laag, vindt The New Motion. Maar die verhouding gaat deze organisatie snel gezonder maken.

Over de schrijver