Top 5: Dieren met een zesde zintuig

Iedereen weet dat dolfijnen over een zesde zintuig beschikken. Maar deze gave is niet alleen aan deze ranke dieren voorbehouden, ook andere dieren hebben een extra zintuig waarmee ze haarfijn hun positie kunnen bepalen of zelfs de grootte van hun tegenstander.

Spinnen
Alle spinnen hebben unieke organen die hen in staat stellen om dingen te beoordelen op grootte, gewicht en zelfs wat voor schepsel ze hebben gevangen in hun web. Daarnaast vertelt het ze ook wat hun web in beweging bracht: een insect, de wind of zelfs een grasspriet.

Duiven
Ze noemen duiven ook wel de vliegende ratten, maar deze vogels zijn veel meer dan levende opslagplaatsen van bacteriën die ziekten bij mensen kunnen veroorzaken. Ook zij hebben een zesde zintuig. Duiven hebben ijzerstructuren in hun snavels, die de vogels een scherp gevoel voor ruimtelijke oriëntatie geven, waarmee ze hun geografische positie kunnen bepalen.

Zalm
Een zalm is niet alleen lekker, een zalm is ook slim. Deze vis kan altijd zijn weg terugvinden naar dezelfde rivier als waar hij geboren is, waar hij ook naar toe zwemt. Men vermoedt dat de zalm hun hersens gebruiken om een magnetisch veld van de aarde op te pikken. Daarnaast heeft de zalm een ijzersterk reukorgaan waardoor hij zijn geboorteplaats kan onderscheiden van andere wateren.

Vogelbekdier
Dit zoogdier heeft een ongelooflijk goed gevoel van elektroreceptie, dat vergelijkbaar is met dat van haaien. Zij maken daarvan gebruik wanneer ze hun prooi willen opsporen. Een vogelbekdier schommelt met zijn kop van links naar rechts tijdens het zwemmen, om zijn zesde zintuig extra goed te kunnen gebruiken.

GroefkopaddersDeze gifslangen zijn te herkennen door een paar diepe ‘putten’ tussen het neusgat en het oog. Deze kuilen zijn warmte-gevoelige organen, waarmee de slangen zien in infrarood. Dit zintuig is van onschatbare waarde voor een roofdier dat vaak ’s nachts jaagt. Dit zintuig is zelfs zo gevoelig dat ze nauwkeurig de afstand en de grootte van hun prooi kunnen beoordelen.

Bron: MNN.com