Dit is de top 5 duurzame Nederlandse sieradenmerken

Diamonds are a girls best friend, zong Marilyn Monroe in de jaren 50. Deze slogan wordt anno 2020 nog steeds door veel vrouwen beaamd. Sieraden maken je outfit compleet, maar jammer genoeg gaat het maken van sieraden niet altijd samen met duurzaamheid. Ze worden veelal geproduceerd in slechte werkomstandigheden en ook kan er  kinderarbeid plaatsvinden. Om nog maar te zwijgen over de impact op het milieu. Gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer duurzame sieradenmerken gestart. Ook in Nederland. Daarom zetten wij hieronder onze top 5 duurzame Nederlandse sieradenmerken voor je op een rij.

Sieraden, duurzaam of niet, van goede kwaliteit zijn nooit goedkoop. Doe dus altijd goede research naar het bedrijf waar je het van koopt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van het platform Good On You. Zij helpen je op weg met onafhankelijke reviews. Eigenlijk hetzelfde principe dat je in de financiële wereld al langer ziet. Als je bijvoorbeeld wilt beginnen met beleggen, maar je weet niet precies hoe je dat het beste kan aanpakken en welke handelsplatformen betrouwbaar en veilig zijn, dan kun je terecht op bedrog.com. Nou nu op naar de sieradenmerken. 

Taj

Dit merk werd opgericht door twee Nederlandse zussen. Voor de naam hebben ze zich laten inspireren door het Sanskriet. Taj betekent namelijk juweelin het Sanskriet. Deze zussen garanderen dat hun sieraden in duurzame omstandigheden worden geproduceerd. Zo worden de oorbellen, ringen en andere juwelen gemaakt van gerecycled goud en zilver. Ook qua arbeidsomstandigheden zit het goed. Zo krijgen de medewerkers van Taj niet alleen een eerlijk loon uitbetaald, maar kunnen ze ook werken in een veilige en vaste werkplaats in Bali.

Daarnaast garandeert dit sieradenmerk dat het geen gebruikmaakt van kinderarbeid voor het produceren van hun juwelen. Bovendien draagt Taj ook hun steentje bij tot de emancipatie van de vrouw op Bali. In Indonesië krijgen maar weinig vrouwen de kans om buitenshuis te werken. Dit bedrijf heeft er daarom voor gezorgd dat vrouwen in een atelier aan huis kunnen werken. Zo kunnen ze gemakkelijk aan het werk en kunnen ze zelf geld verdienen. Ten slotte doneert Taj een deel van de opbrengst aan een opvangtehuis voor kansarme kinderen.

Is je interesse gewekt? Je kan de juwelen van Taj ofwel online of in één van de fysieke verkooppunten bestellen.

Taj Sieradenmerk

Neinties

De Nederlandse Sam runt vanuit Denemarken het juwelenmerk Neinties. Alle sieraden van dit merk worden met de hand gemaakt na het ontvangen van een bestelling. Zo voorkomt Neinties dat er kostbaar materiaal verloren gaat. De productie wordt deels in Denemarken en deels in Thailand gedaan. De edelsmit in Bangkok krijgt hiervoor een eerlijk loon betaald. Neinties werkt samen met kleinschalige fabrieken en ambachtslieden om de materialen van de juwelen te verkrijgen.

Als je fan bent van minimalisme, dan zijn juwelen van Neinties zeker iets voor jou. Daarnaast zijn ze tijdloos en raken de designs niet uit de mode. Wil je graag één van de juwelen van dit merk aanschaffen? Dit kan via de online webshop van Neinties of de duurzame webshop The Green Labels.

20200522 151738

Wildthings

De designs van Wildthings worden in Amsterdam ontworpen maar in Bali geproduceerd. Dit gebeurt altijd in eerlijke omstandigheden. Zo ontvangen de medewerkers een eerlijk loon, werken ze tijdens de reguliere werktijden, krijgen ze moederschapsverlof en wordt er dagopvang voorzien voor de kinderen.

Om ervoor te zorgen dat alle juwelen in duurzame omstandigheden worden geproduceerd, heeft dit merk enkele maatregelen getroffen. Zo maakt Wildthings enkel gebruik van gerecycled zilver en gecertificeerd goud. Daarnaast wordt alle productieafval professioneel vernietigd om de Balinese natuur niet te vervuilen.

Geïnteresseerd in de ontwerpen van dit merk? Je vindt de juwelen van Wildthings in de webshop of in één van de fysieke verkooppunten.

20200522 151723

Riverstones

De Nederlandse Ronja Brall stampte dit bedrijf in 2013 uit de grond. Na een reis naar Bali besloot ze haar leven compleet om te gooien. Ze gaf haar drukke leven op om eerlijke, duurzame en betaalbare juwelen te maken. In die opzet is ze zeker geslaagd.

Alle sieraden worden, op een duurzame en eerlijke manier, met de hand gemaakt op Bali. Om dit te garanderen, heeft Ronja haar eigen fabriek opgezet op Bali. Daarnaast maakt Riverstones gebruik van ecologische verpakkingen en worden de juwelen geproduceerd met fairtrade zilver en goud. Deze edelmetalen worden door de stichting Max Havelaar goedgekeurd.

Benieuwd naar de designs van Riverstones? Breng dan zeker een bezoekje aan de online webshop.

20200522 151702

Nowa

Dit Nederlandse merk transformeert oude telefoons in minimalistische juwelen zoals armbanden en kettingen. Hoe doen ze dit? Door het goud en het zilver van de oude mobieltjes te gebruiken voor het maken van hun sieraden. De telefoons worden in Afrika vezameld en op een duurzame manier gerecycled.

Dit betekent dat er geen nieuw goud moet worden gewonnen voor het produceren van hun juwelen. Zo worden de sieraden van Nowa op een duurzame en veilige manier gemaakt. Goudmijnen zijn namelijk slecht voor het milieu en gaan vaak gepaard met kinderarbeid en bloederige oorlogen. Ook wordt er gebruik gemaakt van duurzame verpakkingen en worden alle sieraden met de hand gemaakt.

Benieuwd naar deze juwelen gemaakt van e-waste? Je vindt ze terug in de webshop van Nowa.

20200522 151644
Welke sieradenmerken ontbreken er volgens jou nog op de lijst? Laat je het ons weten.

Over de schrijver

1 gedachte over “Dit is de top 5 duurzame Nederlandse sieradenmerken”

Reacties zijn gesloten.