Top 5 eetbare planten in jouw eigen tuin

Leuk en aardig zo’n eetbaar bos; maar waar haal je in dit overvolle land zo snel een hectare vandaan? Gelukkig is dat helemaal niet nodig. Ook in een kleine (achter)tuin kan je vaste eetbare planten kwijt door de hoogte in te gaan met (kleine) bomen en klimplanten. En ook allerlei schaduwranden langs schuttingen kun je prima benutten als je er eetbare bosplanten neer zet. Het najaar is de ideale tijd om bomen en struiken aan te planten; wellicht brengt dit je op ideeën!

In permacultuurtuinen maak je zo veel mogelijk gebruik van de verschillende lagen die je ook in een natuurlijk bos hebt: hoge bomen, middelgrote bomen, struiken, klimplanten, kruidachtigen, wortelplanten en bodembedekkers. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte. Hier een greep uit mijn favoriete eetbare planten die ik bij Martin Crawford in het eetbare bos tegenkwam; van hoog naar laag!

1. Japanse kornoelje (chinese dogwood, cornus kousa chinesis)

Japanse Kornoelje. Foto: Roos Van West
Japanse Kornoelje. Foto: Roos Van West

Deze boom heeft in het voorjaar prachtige witte bloemen en heerlijk fruit in het najaar (afgaande op Martin Crawford, ik heb de vruchten helaas nog nooit gezien/gegeten). Maar alleen al voor de esthetiek zou ik deze boom in m’n tuin willen hebben. Hij groeit langzaam en is pas na vele jaren op volledige grootte (ongeveer 6 meter hoog en breed). Hij staat het liefst op een vochtige plek in de zon.

2. Kleinbladige linde (lime, tilia cordata)

Kleinbladige Linde. Foto: Roos Van West
Kleinbladige Linde. Foto: Roos Van West

Dit is volgens Martin Crawford het lekkerste blad om als basis voor salades te gebruiken. Je gebruikt de jonge bladeren. Het is dan wel handig om de boom te knotten zodat je makkelijk bij het blad kunt (anders kan de boom behoorlijk groot worden). Deze boom doet het ook in de schaduw.

3. Peperboom (pepper tree, zanthoxylum)

Sechuan Peper. Foto: Roos Van West
Sechuan Peper. Foto: Roos Van West

Hoe leuk is het om je eigen peper te kunnen verbouwen? Een stuk duurzamer dan zwarte peper die van de andere kant van de wereld moet komen. Sechuan peper, oorspronkelijk wel afkomstig uit China, doet het prima in ons klimaat. Het roze vruchtvlees is een perfecte vervanging van zwarte peper; maar ook het blad geeft al een goede pepersmaak. De struik is na 10 jaar 2,5 meter hoog. Zet sechuanpeper het liefst in de zon, of in halfschaduw. Het is ook een bijenplant.

4. Knolcapucien (mashua, tropaeolum tuberosum)

Knolcapucien. Foto: Roos Van West
Knolcapucien. Foto: Roos Van West

Een hele sierlijke snelle klimmer die zich overal aan vasthecht (familie van de Oost-Indische kers). Ideaal dus ook voor in een kleine tuin.  De plant krijg pas in het late najaar bloemen en vormt dan ook de paarsrode knollen (er zijn ook andere kleuren trouwens). Die moeten voor de eerste vorst geoogst worden. Maar ook het blad is eetbaar in salades. De plant is heel resistent tegen ziektes. In principe is het een éénjarige plant, maar als je een paar knollen laat zitten (wat meestal wel gebeurt) heb je er het volgende jaar weer profijt van. Ik heb m dit jaar voor het eerst in m’n tuin en hij is in no time 2 meter lang geworden.

5. Roomse kervel  (sweet cicely, myrrhis odorata)

Roomse Kervel. Foto: Roos Van West
Roomse Kervel. Foto: Roos Van West

Dit is een vaste kervelplant, waarvan je de bladeren kunt gebruiken als zoetstof. Bijvoorbeeld door ze mee te koken met appels of rabarber, leuk! De wortels en de zaden zijn ook eetbaar. Er zijn trouwens ook giftige kervelrassen in het wild; dus wel opletten dat je de goeie hebt.

6. eeuwige prei (allium ampeloprasum, var. babingtonii)

Eeuwige Prei. Foto: Roos Van West
Eeuwige Prei. Foto: Roos Van West

En als toegift: de eeuwige prei, omdat die er zo geweldig leuk uitziet als hij in bloei is. En daarnaast prei voor de winter oplevert. Het is soms even zoeken om dit soort minder bekende eetbare planten te pakken te krijgen. Vreeken zaden heeft veel van de kleinere bijzondere planten (www.vreeken.nl), voor de bomen kun je Esveld in Boskoop proberen.

 

 

Bron: Roosgoesgreen

Lees meer van Roos op haar eigen site
Hoe eetbaar is een eetbaar bos?
Recept: Aubergine gevuld met kruidig gehakt en tomaten-paprikasaus
Snijbiet: comeback van een vergeten groente

Over de schrijver

1 gedachte over “Top 5 eetbare planten in jouw eigen tuin”

  1. Ik wist niet dat peperbomen in de tuin groeien! Ik ben net naar een nieuw huis verhuisd, en ik heb hier een grote lege tuin. Ik wil de tuin met leuke planten beplanten, misschien ook met diegene die ik later kan eten!

Reacties zijn gesloten.