Top 5 inspirerende films

De liefde is, net als in muziek, het grootste onderwerp van films en over het algemeen inspirerend, zelfs met een bitterzoet einde. Zoals het Engelse gezegde gaat, ‘better to have loved, than never to have love at all’. Of zoals Jason Lee aan playboy Tom Cruise uitlegt in Vanilla Sky, echte liefde gaat altijd gepaard met ‘the sweet and the sour’.
Het bleek een onmogelijke opgave een top 5 van liefdesfilms samen te stellen (zeker voor iemand die zoveel heeft gezien als ik). Deze week presenteer ik dus een top 10 van meest inspirerende liefdesfilms, met een enorm aantal op de reservebank.

10. Far From Heaven (Regie: Todd Haynes, 2002)
9. Monster’s Ball (Regie: Marc Forster, 2001)
8. Casablanca (Regie: Michael Curtiz, 1943)
7. Moonstruck (Regie: Norman Jewison, 1987)
6. The End of the Affair (Regie: Neil Jordan, 1999)
5. Love Actually (Regie: Richard Curtis, 2003)
4. Titanic (Regie: James Cameron, 1997)
3. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Regie: Michel Gondry, 2004)
2. Shakespeare in Love (Regie: John Madden, 1998)
1. Moulin Rouge (Regie: Baz Luhrmann, 2001)

10. Far From Heaven
Regisseur Todd Haynes zijn hommage aan de melodrama’s van Douglas Sirk (Magnificent Obsession, Imitation of Life), maar met thema’s die in die films onuitgesproken bleven. Zo begint huisvrouw Julianne Moore (Oscar nominatie) een relatie met Dennis Haysbert, de zwarte tuinman en komt haar man, Dennis Quaid, uit de kast. Dit doet veel stof opwaaien in de suburbs van het Amerika in de jaren ’50. Schitterend acteerwerk en een mooi voorbeeld van wat onderdrukking tot gevolgen heeft.

9. Monster’s Ball
Een vreemd, ontroerend en hoopvol interraciaal liefdesverhaal tussen twee uitersten, waarin beide personages troost vinden in elkanders persoonlijke tragedies. Halle Berry wordt verliefd op de racistische Billy Bob Thornton, die als gevangenisbewaker haar man heeft geëxecuteerd. Een film over de helende werking van liefde. Berry schreef met deze rol geschiedenis, omdat ze de eerste zwarte actrice is die de Oscar heeft gewonnen.

8. Casablanca
Een klassieker uit 1943 die nog steeds overeind blijft, waarin de cynische en egoïstische café-eigenaar Humphrey Bogart (Oscar nominatie) zichzelf uiteindelijk opoffert voor zijn vervreemde geliefde Ingrid Bergman, die in het verzet zit tijdens WOII. Casablanca won de Oscar voor Beste Film en zit vol met onvergetelijke momenten en zinnen. ‘Play It Again, Sam.’

7. Moonstruck
Een schitterende suikerspin van een romantische komedie, waarin weduwe Cher verliefd wordt op de broer, Nicolas Cage, van haar aanstaande echtgenoot. Het scenario van John Patrick Shanley is een juweeltje, vol met excentrieke Italiaans-Amerikaanse personages en geweldige taal. Hij won dan ook terecht een Oscar, net als Cher en Olympia Duakis als haar verbitterde moeder.

6. The End of the Affair
Een hartverscheurend liefdesverhaal, gebaseerd op het semi-biografische boek van Graham Greene, over een driehoeksverhouding tussen Julianne Moore (Oscar nominatie), haar man Stephen Rea en schrijver Ralph Fiennes. Geloof en jaloezie zijn grote thema’s hier.

5. Love Actually
Deze mozaïek van liefdesverhalen is het regiedebuut van de meester scenarioschrijver van de Britse komedie, Richard Curtis (Four Weddings and a Funeral, Notting Hill). Hilarisch, ontroerend en een topcast, bestaande uit o.a. Hugh Grant, Emma Thompson en Liam Neeson.

4. Titanic
Het liefdesverhaal van Jack (Leonardo DiCaprio) en Rose (Kate Winslet) dat heel de wereld ontroerde (ondanks de slechte dialogen) en de Titanic overleefde. Winnaar van 11 Oscars, waaronder voor Beste Film.

3. Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Voor een inhoudelijke beschrijving zie het item van St. Maarten.
Kate Winslet (Oscar nominatie) en Jim Carrey in een origineel liefdesverhaal, waarin beide schitteren in verrassende rollen. Scenarioschrijver Charlie Kaufman (Being John Malkovich, Adaptation) werd terecht met een Oscar beloond.

2. Shakespeare in Love
Een heerlijk fictief verhaal over William Shakespeare en zijn muse Viola, die hem inspireert tot diverse sonnetten, Romeo & Juliet en Twelfth Night. Een inventief script vol met Shakespeare citaten en een cast die hier wel raad mee weet. Gwyneth Paltrow en Dame Judi Dench wonnen Oscars en ook de film werd bekroond. Een visueel en verbaal ‘love fest’.

1. Moulin Rouge
Australische show man Baz Luhrmann vertelt een virtuoos liefdesverhaal d.m.v. archetypen uit verhalen als Orpheus en opera’s als La Traviata. Dit klassieke liefdesverhaal is echter een musical en gebruikt eigentijdse popnummers, van Smells Like Teenspirit (Nirvana) tot en met The Show Must Go On (Queen). Deze mix van oud en nieuw levert een spectaculair resultaat op. Ewan McGregor en Nicole Kidman (Oscar nominatie) brengen hun archetypen schitterend tot leven en de film wist de filmmusical op meesterlijke wijze nieuw leven in te blazen.

Liefdesfilms die de lijst net niet haalden:

 • Le Fableux destin d’Amelie Poulain (Jean-Pierre Jeunet, 2001)
 • Annie Hall (Woody Allen, 1977)
 • The Apartment (Billy Wilder, 1960)
 • As Good As It Gets (James L. Brooks, 1997)
 • Breakfast At Tiffany’s (Blake Edwards, 1961)
 • The Bridges of Madison County (Clint Eastwood, 1995)
 • Children of a Lesser God (Randa Haines, 1986)
 • Ghost (Jerry Zucker, 1990)
 • Jerry Maguire (Cameron Crowe, 1996)
 • Jeux d’Enfants (Yann Samuell, 2003)
 • Love Story (Arthur Hiller, 1970)
 • My Best Friend’s Wedding (P.J. Hogan, 1997)
 • Pretty Woman (Garry Marshall, 1990)
 • Roman Holiday (William Wyler, 1953)
 • Romeo and Juliet (Franco Zeferrelli, 1968)
 • Romeo and Juliet (Baz Luhrmann, 1996)
 • Sabrina (Billy Wilder, 1954)
 • Some Kind of Wonderful (Howard Deutch, 1987)
 • West Side Story (Robert Wise & Jerome Robbins, 1961)
 • When Harry Met Sally (Rob Reiner, 1989)
 • Working Girl (Mike Nichols, 1988)
 • Wuthering Heights (William Wyler, 1939)

8 reacties op “Top 5 inspirerende films”

 1. Pingback: Roulette

 2. in the mood for love-wong kar wai>>>geniaal
  la vita e bella-benigni
  eyes wide shut-kubrick>>>geniaal
  los amantes del circular polar-medem
  lucia y el sexo-medem
  [stiekem] amelie natuurlijk-jeunet [en corrot?]
  breaking the waves-von trier [niet voor op de bank met freundlieb]
  gegen die wand-akin
  nog veel meer

 3. Chocolat ja – die is inderdaad mooi…
  die mis ik ook wel in het rijtje (ieder zn ding!) 😉
  evenals de luchtige Serendipity
  (kan ook aan het moment liggen waarop ik de film bekeek)
  Save The Last Dance
  (ik bedoel maar: als Titanic er bij mag staan…) 😛

  Ach.. is het niet net als bij muziek: de herinnering / de situatie die erbij hoort maakt de film voor jou een klassieker of niet

  Maar ze blijven lekker… oorzaak of gevolg van geluksmomenten 🙂

 4. Hoezo een generatieding? Ik ben 33 en gewoon een cinefiel. Mooie kunst is volgens mij tijdloos. De eeuwenoude stukken van Shakespeare spreken wereldwijd toch ook nog steeds tal van mensen aan. Het helpt denk ik wel als je met de klassiekers bent opgegroeid, want het is een andere manier van acteren en gebruik van muziek waar je aan moet wennen, maar als je er voor openstaat valt er heel wat moois te beleven. Ook in Casablanca.

 5. Ik heb er nog wel een aantal aan toe te voegen:

  Dirty Dancing (niet mijn favoriet, maar wel van vele anderen)

  Chocolat

  Fucking Amal (een van mijn favorieten)

  Casablanca ken ik niet, maar misschien moet ik 'm maar eens gaan kijken. Ik vermoed trouwens dat ik er niks aan vind. Op een of andere manier is het heel moeilijk om mee te leven met de manier waarop vroegere generaties liefde verbeelden. Dat is inderdaad (@Onno) een generatieding, denk ik.

  Net zoiets als dat ik blij wordt als ik jaren 80 liedjes van Madonna etc. hoor en niks heb met disco songs uit de jaren 70… (behalve Abba dan 😉 )

 6. Ik ben 32 en ken alleen Shakespeare in love en Moonstruck. Zal wel een generatieding zijn ofzo, maar vertel eens: is Casablanca nou echt zo goed?

Reacties zijn uitgeschakeld.