Top 5 nieuwtjes over eten van 2011

4643108028 7Ed7E92Ea4
Foto: Enokson (Flickr)

In 2011 zag ook de VN het licht: de organisatie wil dat de reguliere landbouw meer gaat lijken op biologische landbouw, anders kan de wereld niet voldoende gevoed worden. Dit is slechts één van de opmerkelijke nieuwtjes over eten uit 2011. HetkanWel selecteerde nog vier andere uit het archief van 2011.

1. EHEC verstoort komkommertijd

Vlak voordat de komkommertijd begon deze zomer werden we opgeschrikt door een boosaardige bacterie, EHEC genaamd. Geen antibiotica kon er tegenop en hij kon zo bij ons binnendringen via komkommers, of was het toch tauge, of waren de alfalfa kiemen de boosdoener? Het liep met een sisser af, behalve voor de boeren die hun groenten moesten dumpen. Wenen gaf blijk van omdenkvermogen en maakte tenminste nog biogas uit de gedumpte komkommers. Het zette de wereld wel aan het denken over de gevolgen van het grootschalig gebruik van antibiotica in de veeteelt. Zelfs TNO orienteert zich nu op probiotica.

2. VN promoot kleinschalige landbouw

Op nog hoger niveau kwam er goed nieuws van de VN. De mensenrechtenraad publiceerde een rapport waarin ze concludeerde dat natuurlijke, kleinschalige landbouw meer voedsel kan opleveren dan de grootschalige landbouw nu. Volgens Olivier de Schutter, speciaal VN-rapporteur voor het recht op voedsel, is het promoten van natuurlijke landbouwmethoden de enige manier om een grootschalige voedselcrisis in de toekomst te voorkomen. Kom maar op met die promotie!

 

3. Stadslandbouw is hot

Maar daar hoeven we niet op te wachten. Ondertussen is lokaal geteeld voedsel in de steden steeds populairder aan het worden, stadslandbouw is hot! Van zelfvoorzienende stadsboer  tot pluktuin in Nunspeet waar dorpsbewoners groenten en fruit kunnen kopen. Zelfs de voedselbank heeft het begrepen: voor gezonde ingredienten kun je beter je eigen groenten verbouwen en dus startte de voedselbank Rotterdam met een eigen groententuin.

4. Kinderen willen groenten met een dipsaus

Want gezonde groenten, die hebben we hard nodig. Uit onderzoek van het RIVM bleek dat maar 1% van de Nederlandse kinderen voldoende groenten binnenkrijgt. En dat terwijl steeds meer onderzoeken een verband aantonen tussen gedragsstoornissen als ADHD en voedsel. Gelukkig komen de wetenschappers ook met oplossingen: met een dipsaus erbij eten kinderen 80% meer broccoli, bleek uit een experiment. Jongeren blijken niet met een dipsausje gepaaid te hoeven worden: uit een onderzoek van het Voedingscentrum blijkt namelijk dat 89 procent van de jongeren het belangrijk vindt dat eten duurzaam geproduceerd wordt.

5. Bug mac voedsel van de toekomst?

Jongeren nemen ook het voortouw om na te denken over hoe ons voedsel er in de toekomst uit zal zien. In een 6-delige videoblogserie gaan de jongeren van Youth Food Movement (YFM) en Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) op zoek naar de toekomst van ons voedsel. Gaan insecten ons stukje vlees vervangen? de EU keurt alvast de krokante wormensnack en de Bug Mac maakt zijn debuut wellicht in Nederland. Of is een hamburger van gekweekt vlees  of lupine de oplossing? We hebben in ieder geval al onze eerste biologische fastfood restaurant in Groningen.

Over de schrijver