Naast eten, drinken en onderdak, behoort kleding tot de vier belangrijkste primaire biologische behoeften van de mens. Na de vele voedselschandalen en de opkomst van de voedsel-goeroes zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in de herkomst van hun eten.
Maar hoe zit het eigenlijk met kleding? Ook daarin gaat nogal eens iets mis, zo blijkt uit deze 5 onthullende feiten over de kledingindustrie.
5 niet zo mooie feiten over de modewereld
1. Kleding uit Europa is duurder dan uit Aziatische landen. Dat verschil zit ‘m vooral in de kosten per werknemer. Een Duitse werknemer in de kledingindustrie is het duurst; die kost zo’n 40 dollar per uur. Een Filipijnse medewerker kost echter maar 88 dollarcent per uur.
2. Wereldwijd ging er in 2010 maar liefst 2.560 biljoen dollar om in de kledingindustrie. In datzelfde jaar was het marktaandeel van kledingstukken gemaakt van biologisch katoen goed voor 5 miljard dollar. Dat is zo’n 0,01% van het geheel.
3. Veel van de kleding die we kopen, wordt nooit gedragen. Alleen in Britse kasten hangt al voor ruim 45 miljard dollar aan kleding die nog nooit gedragen is. Uiteindelijk verdwijnt zo’n 10% van deze kleding ongedragen in de prullenbak.
4. Wie duurzame kleding wil kopen, kan niet alleen vertrouwen op het label. Veel ketens sluiten overeenkomsten met fabrieken nadat gebleken is dat deze voldoen aan alle eisen en bijvoorbeeld geen gebruik maken van kinderarbeid. Deze fabrieken besteden hun werk echter ook regelmatig uit aan andere fabrieken, die helemaal niet aan de gestelde eisen voldoen.
5. In China zijn er verschillende rivieren met de modekleuren van het seizoen. Dit komt doordat er voor het verven van een ton stof ongeveer 2 ton water nodig is. Dat water, jaarlijks 2,5 miljard ton, wordt weer geloosd in rivieren.
Bron: Treehugger