Top 5 schokkende feiten over biobrandstof

Biobrandstof Is Voedsel1
Bron: Oxfamnovib

Er zijn meer nadelen aan biobrandstof dan voordelen, maar OxfamNovib heeft de 5 belangrijkste voor jou op een rijtje gezet.
1. Van biobrandstof krijgen mensen honger.
Onderzoek heeft aangetoond dat de landbouwgrond die gebruikt wordt om Europese auto’s te voorzien van biobrandstof genoeg tarwe en maïs kan voortbrengen om 127 miljoen mensen te voeden. Deze landbouwgrond is vaak de meest vruchtbare grond die goed bereikbaar is en vervult een essentiële rol in de lokale voedselvoorziening.
2. Biobrandstof maakt voedsel duurder.
Onderzoek van onder andere de Wereldbank toont aan dat de vraag naar biobrandstof ongeveer 30% van de prijsstijgingen van voedsel verklaart. Er zijn ook andere oorzaken, maar het bewijs dat biobrandstoffen een belangrijke rol spelen is zo overweldigend dat zelfs de Verenigde Naties en bedrijven hebben opgeroepen nu eindelijk dit probleem aan te pakken.
3. Biobrandstof jaagt arme boeren van hun land.
In de afgelopen tien jaar is totaal 106 miljoen hectare land (25x Nederland) in ontwikkelingslanden opgekocht door buitenlandse investeerders. Deze vruchtbare en voor de lokale voedselvoorziening belangrijke grond is volgens onderzoek tot circa 60 procent geschikt voor productie van biobrandstofgewassen. Lokale boeren zijn de dupe. Het land wordt veelal onder dwang, zonder overleg of compensatie en soms met geweld, van kleine boeren afgenomen.
4. Biobrandstof houdt innovatie tegen.
Het huidige EU-beleid belemmert de innovatie richting echt duurzame alternatieven. Investeringen in de huidige biobrandstof gaan ten koste van alternatieve energiebronnen die een hoger rendement halen en minder concurreren met voedsel. Ook is de inzet van biobrandstof nadelig voor de ontwikkeling van zuinigere vormen van transport. Regeringen moeten efficiëntienormen vaststellen die fabrikanten verplichten zuinige auto’s te maken, betere transportsystemen opzetten en elektrisch rijden stimuleren.
5. Biobrandstof zit ook in jouw tank.
In Nederland bestaat meer dan 4% van de benzine en diesel uit biobrandstof. Dit wordt bijgemengd. Je kunt er dus niet voor kiezen om géén biobrandstof gemaakt van voedselgewassen te tanken. Maar op deze site vind je 4 supersnelle acties die je kunt ondernemen om iets aan het probleem te doen. Ze kosten maximaal 15 seconden.
Bron: Biobrandstof.nu
Lees ook:
Akkers in de woestijn als oplossing voor de voedselcrisis
5 trends die gezond eten nog gemakkelijker maken
Je elektriciteitsrekening kan fors lager, tot wel 50%

Over de schrijver

7 gedachten over “Top 5 schokkende feiten over biobrandstof”

  1. Dit stuk gaat compleet voorbij aan de ontwikkelingen van de afgelopen 5 jaar waarbij de trend is om biobrandstof te winnen uit de (landbouw) afval stromen en/of zoutwater algen.
    Wat wel klopt is dat we biobrandstof alleen moeten gebruiken waar het goed voor is en waar andere vormen van (schone) energie niet voldoen, bijvoorbeeld zwaar transport.
    Electriciteit opwekking, verwarming en personen vervoer is prima te doen zonder biobrandstof.

  2. Elektrisch rijden belemmert de ontwikkeling van andere zuinige brandstofmotoren
    "biobrandstof zorgt voor 30% van de voedsel prijsstijgingen" Gezien de huidige biobrandstof omvang lijkt dit
    "gemiddelde" zeer onwaarschijnlijk

Reacties zijn gesloten.