Top 7 stroomverbruikers in je huis

Japanese Electric Water Heater
Een Elektrische Boiler Kan Flink Wat Stroom Trekken. Foto: Wikimedia Commons

Er staan nogal wat apparaten stroom te slurpen in Nederlandse huishoudens. Maar welke apparaten maken echt meters op je elektriciteitsnota? Dit zijn 7 van de grootste stroomverbruikers thuis.
Lees ook
[adrotate group=”4″]
Dossier energiebesparing: zo bespaar je geld en verminder je jouw CO2 voetafdruk
De beste aanbieders van groene stroom
1. Elektrische boiler
Een boiler groter dan 20 liter kan tot wel 1.900 kwh per jaar verbruiken. Dat is al meer dan de helft van wat een gemiddeld gezin jaarlijks gebruikt aan elektriciteit (3.500 kwh per jaar). Kosten: 440 euro per jaar.
2. Elektrische vijverpomp
Leuk zo’n watervalletje in de tuin, maar een vijverpomp staat vaak het hele jaar aan. Verbruik loopt uiteen van 195 kwh per jaar (pomp met 20 watt vermogen) tot 1.840 kwh (pomp met 200 watt vermogen). Kosten 40 tot 400 euro per jaar.
3. Elektrische kachel
Als je regelmatig een elektrische kachel gebruikt, loont het de moeite om te investeren in een duurzamere oplossing. Als je een kachel zonder thermostaat in één jaar 500 uur gebruikt, kan dat zo 1.000 kwh, oftewel 220 euro kosten. Kachels met thermostaat zijn zuiniger, omdat ze niet de hele tijd op vol vermogen branden.
4. Televisiescherm
Tv’s worden steeds zuiniger, maar ook steeds groter, zodat ze per saldo meer kunnen verbruiken. Het type scherm maakt ook veel uit: een groot plasmascherm verbruikt zo 90 euro aan stroom, terwijl een zuinige LCD-televisie met 35 euro aan elektriciteit toe kan. Een led-tv is het zuinigst. Als je een nieuwe tv koopt, let dan op het stroomlabel: vaak kun je precies zien hoeveel stroom de tv verbruikt.
5. Biertap
De thuistap gebruikt niet zoveel stroom als je ‘m alleen voor een feestje gebruikt. Maar als je hem altijd aan hebt staan, kan het stroomverbruik per jaar meer dan 500 kwh per jaar bedragen, oftewel 110 euro. Dat zijn dure biertjes…
6. Koelkast of vriezer
In je keuken heb je misschien het nieuwste model koel-vriescombinatie staan. Maar hoe zit het met het oude vriezertje in de schuur? Een 15 jaar oude vriezer kan zo’n 500 kwh per jaar verbruiken (110 euro). Een nieuw zuinig model (A++) verbruikt slechts 200 kwh. Dat scheelt dus elk jaar 60 euro.
7. Airconditioner
De zuinigste airconditioners verbruiken jaarlijks nog steeds zo’n 160 kwh, oftewel 35 euro. Een ventilator is een duurzamer alternatief: deze verbruikt in een jaar slechts een tiende van wat een zuinige airconditioner verbruikt.
Op de site van Milieucentraal vind je meer informatie over stroomslurpers

Over de schrijver

12 gedachten over “Top 7 stroomverbruikers in je huis”

 1. Nu ongeveer 3 jaar geleden ben ik, samen met mijn echtgenote, verhuisd naar een zgn seniorenwoning. Deze woning is aanmerkelijk kleiner dan de voorgaande.
  En toch……het stroomverbruik nam met ruin 30% toe!
  Om een heel lang verhaal in te korten…..ik ben zelf op onderzoek gegaan naar de oorzaak. Uiteindelijk heeft een elektricien de oorzaak gevonden en verholpen. Er bleek iets mis te zijn met een stekker van elektrisch kooktoestel.
  Wat heb ik zelf geleerd tijdens mijn onderzoek naar de oorzaak van bovengenoemd probleem?
  Schakel in de meerkat maar alle groepen uit die je niet nodig hebt als je slaapt. Denk bv aan koel en vrieskast. Die moet natuurlijk in principe gewoon aan blijven! Maar alle “kleine” stroomverbruikers kunnen vaak gewoon op out staan.
  Je zal verbaasd zijn wat je extra aan stroom bespaard!!

 2. Die Klopper als bel werkt uitstekend, maar ook een elektrische bel blijft mogelijk, zonder stroomverbruik van het net. Scheelt zo’n € 7,- per jaar aan elektriciteit, zover ik weet. Wij hebben een elektrische bel op zonne-energie, de SolarBell, werkt tot volle tevredenheid. Net als het lampje bij de voordeur, dat aangaat als je eronder gaat staan, zodat wij ook ‘s nachts makkelijk het slot kunnen vinden. Goeie uitvinding, vinden wij.

 3. Beste Laurens. Jij hebt helemaal begrepen waar het over gaat als het zonnepanelen zijn. Jij hebt het over saldering. Ik heb het daar ook over. Echter jij beschrijft een verbruik van 3000 kw en een leverantie van 2000 kw. Ik had het over her creeren van een overschot. Als de terugleverantie groter is dan het verbruik ben je het overschot kwijt tegen een lage prijs en begin je opnieuw te tellen. Mijn stelling laat ik dus overeind staan.

 4. Wist u dat uw deurbel altijd aanstaat? Ga maar eens voelen aan de transformator. Bij de meeste huizen in de meterkast. Hij is een heel klein beetje warm. Dus staat 24 uur per dag de hele week het hele jaar VELE jaren stoom te verbruiken. Hoeveel keer belt er iemand aan per dag? Wij hebben de stekker eruit gehaald en een ouderwetse deurklopper op de deur gemonteerd.

 5. Keesjan Veldt heeft niet helemaal goed begrepen hoe het werkt als je zonnepanelen hebt. In Nederland hebben we de salderingswet, wat betekend dat je als zonnepaneleneigenaar in de winter en ‘s avonds stroom gebruikt van de energieleverancier en overdag stroom levert aan diezelfde energieleverancier tegen hetzelfde tarief dat je er voor betaald.
  Dus als je 3000 kWh afneemt tegen €0,21 per kWh en je levert 2000 kWh terug op een ander tijdstip krijg je hiervoor ook €0,21 per kWh en betaal je uiteindelijk dus slechts de overgebleven 1000 kWh voor datzelfde tarief van €0,21
  Dit heet ‘salderen’ en iedere energieleverancier werkt hier aan mee.

 6. Even over besparen: Mensen met zonnepanelen kunnen beter overdag de wasmachine of afwasmachine gebruiken. Stofzuigen overdag is ook beter. Belangrijk is dan wel dat de zon schijnt. Je gebruikt dan in ieder geval optimaal je eigen opgewekte stroom. dat is beter dan een overschot creeren want daar krijg je heel weinig voor terug. Bovendien wordt het overschot verkocht aan iemand die de volle prijs betaald. Ook belasting en dat over schone opgewekte stroom. Rare regeling maar de fiscus vaart wel bij overschotten.

 7. Als zonnepanelen bedrijf komen wij vaak klanten tegen met een vijverpomp, deze pompen hebben een groot aandeel in het energieverbruik van het huishouden. Mensen zijn zich lang niet altijd bewust van extreme bijdrage middels de vijverpomp. Het is van belang dat men niet onnodig grote vijverpompen aanschaft of deze onnodig aan laat staan.

 8. Dat over boilers is onzin. Ik heb een oude tweedehands 80liter boiler die elke dag leeg gaat door douchen en op jaarbasis gebruik ik voor 2 personen in totaal slechts 700 kwh per jaar. Dus niet de boiler maar alles! We gebruiken wel een vaatwasser maar geen droger.
  Een wasdroger is het meest slurpend, die staat niet in dit overzicht. Daarnaast heb ik veel kunnen besparen door 2 desktops te vervangen door 2 laptops met beeldschermen. Als je die continu aan hebt dan is dat een grote kans op besparing!

Reacties zijn gesloten.