Er staan nogal wat apparaten stroom te slurpen in Nederlandse huishoudens. Maar welke apparaten maken echt meters op je elektriciteitsnota? Dit zijn 7 van de grootste stroomverbruikers thuis.
1. Elektrische boiler
Een boiler groter dan 20 liter kan tot wel 1.900 kWh per jaar verbruiken. Dat is al meer dan de helft van wat een gemiddeld gezin jaarlijks gebruikt aan elektriciteit (3.500 kWh per jaar). Kosten: 440 euro per jaar.
2. Elektrische vijverpomp
Leuk zo’n watervalletje in de tuin, maar een vijverpomp staat vaak het hele jaar aan. Verbruik loopt uiteen van 195 kWh per jaar (pomp met 20 watt vermogen) tot 1.840 kWh (pomp met 200 watt vermogen). Kosten 40 tot 400 euro per jaar.
[adrotate banner=”39″]
3. Elektrische kachel
Als je regelmatig een elektrische kachel gebruikt, loont het de moeite om te investeren in een duurzamere oplossing. Als je een kachel zonder thermostaat in één jaar 500 uur gebruikt, kan dat zo 1.000 kWh, oftewel 220 euro aan kosten. Kachels met thermostaat zijn zuiniger, omdat ze niet de hele tijd op vol vermogen branden.
4. Televisiescherm
Tv’s worden steeds zuiniger, maar ook steeds groter, zodat ze per saldo meer kunnen verbruiken. Het type scherm maakt ook veel uit: een groot plasmascherm verbruikt zo 90 euro aan stroom, terwijl een zuinige LCD-televisie met 35 euro aan elektriciteit toe kan. Een led-tv is het zuinigst. Als je een nieuwe tv koopt, let dan op het stroomlabel: vaak kun je precies zien hoeveel stroom de tv verbruikt.
5. Biertap
De thuistap gebruikt niet zoveel stroom als je ‘m alleen voor een feestje gebruikt. Maar als je hem altijd aan hebt staan, kan het stroomverbruik per jaar meer dan 500 kWh per jaar bedragen, oftewel 110 euro. Dat zijn dure biertjes…
6. Koelkast of vriezer
In je keuken heb je misschien het nieuwste model koel-vriescombinatie staan. Maar hoe zit het met het oude vriezertje in de schuur? Een 15 jaar oude vriezer kan zo’n 500 kWh per jaar verbruiken (110 euro). Een nieuw zuinig model (A++) verbruikt slechts 200 kWh. Dat scheelt dus elk jaar 60 euro.
7. Airconditioner
De zuinigste airconditioners verbruiken jaarlijks nog steeds zo’n 160 kWh, oftewel 35 euro. Een ventilator is een duurzamer alternatief: deze verbruikt in een jaar slechts een tiende van wat een zuinige airconditioner verbruikt.
Op de site van Milieucentraal vind je meer informatie over stroomslurpers
Bespaar honderden euro’s met deze energie besparende tips uit ons Dossier Energie Besparen
10 gedachten over “Top 7 stroomverbruikers in je huis”
Een airco is anders wel veel effectiever dan een ventilator, dus dat is geen vergelijking.
En nog belangrijker: Een moderne airco kan in de winter ook als warmtepomp draaien en verwarmen wat veel efficiënter is dan normale verwarming dus daar bespaar je weer geld op.
Lekker belangrijk Geld moet rollen, als je hebt natuurlijk
Het gaat hier niet alleen om het geld dat het kost (hoewel het zo wel wordt neergezet, omdat het dan wat duidelijker overkomt denk ik), maar om het verbruik van (fossiele) brandstoffen.
Als het geld je niet boeit, denk daar dan eens aan…
Ik ben al een poosje in de weer met een stroomverbruik meter….. En dat helpt je echt bewust maken! Zo ben ik er inmiddels achter dat mijn waterkoker en mijn broodrooster gewoon echt uit zijn als je ze niet gebruikt, maar mijn koffiemachines blijven verbruiken met de stekker in het stopcontact de Senseo zo’n 12 watt de espressomacine ook van Phillips zo’n 20 watt, dat is goed voor 22 en 35 euro per jaar aan lek stroom!!! Daar mag Phillips wel eens wat aan gaan doen zou ik denken.
Iets anders is echter wel fijn om te weten, mijn 20 jaar oude Zanusi luchtafvoerdroger doet maar 2 kWh per droogbeurt ipv de 5 kWh die er bij de meeste tests aan wordt toegeschreven….. Die mag dus blijven tot ie echt de geest geeft
Ja, ook een nadeel van de senseo is dat hij na het koffiezetten weer opwarmt. Je moet er dus altijd bij blijven en direct uit zetten nadat hij stopt.
Het scheelt echt behoorlijk.
Ik gebruik ook nog een droger en een wasmachine een strijkijzer en stofzuiger. Bovendien gebruik ik een waterkoker ook om te koken, scheelt gas. Verder heb ik al 3 jaar geen cent betaald aan mijn stroomrekening gewoon omdat ik zonnepanelen heb. Levert 2200 kw op per jaar. nog 2 jaar en dan zijn de panelen volledig terug verdient. Lig ik nog niet eens volledig op her zuiden
koken met waterkoker is duurder dan op gas koken….je kan beter je fluitketel op het gas zetten…
Klopt wel maar zoals je kan lezen gaat de koker via zonnestroom , dan wordt het weer leuk .
Wel wonderlijk dat zaken als de wasmachine, de stofzuiger (!) en de elektrische oven hier niet tussen staan. En ondertijd de biertap en de airconditioning (zeer on-Nederlands ding) wel.
Het zijn er inderdaad zeven, maar zijn het ook de top-zeven stroomverbruikers? Ik vraag het me af
De meeste van de bovengenoemde apparaten heb ik niet. Ik kijk TV op m'n latop. Incl ADSL-moden neemt die 28 watt, wat een kwart is van mijn oude TV.
Mijn oude koelvriezer was destijds erg goed en neemt nu netto 340 kWh/jr. Een nieuwe van 200 gaat bij mij netto circa 250 kWh/jr verbruiken, omdat ie net als de oude in mijn open keuken moet. De terugverdientijd zal dus tegenvallen. Zeker als je bedenkt dat mijn huidige al 23 jaar mee gaat.
Maar vlak ook wasdrogers niet uit. Naast het hoge verbruik slijten de kleren ook nog eens sneller..
Reacties zijn gesloten.