Top tien elektrische auto’s

Zero By Facemepls Flickr
Citroën C Zero. Foto: Facemepls, Flickr

Van de acht miljoen auto’s in Nederland zijn er op het moment 294 volledig elektrische auto’s op de weg. Maar dat kon wel eens snel veranderen met de nieuwe zuinige modellen die nu op de markt komen.

Eerste elektrische auto in 1835

Een elektrische auto klinkt wel heel modern maar het principe is helemaal niet nieuw. De eerste elektrische auto ter wereld is gemaakt in 1835 door de Groningse professor Stratingh. Tot 1920 waren er meer elektrische auto’s dan benzine auto’s. Maar uiteindelijk won de verbrandingsmotor doordat die een hogere maximum snelheid had en in massaproductie werd genomen door Ford.

Racemonsters en boodschappenwagentjes

Sinds een aantal jaar staat de elektrische auto weer in de belangstelling. En nu komen eerste bruikbare modellen op de markt. Twee jaar geleden had je al de volledig elektrisch aangedreven Tesla Roadster. Maar deze wagen viel een beetje buiten het budget van de gemiddelde autobezitter. Met een sportwagen van een ton je boodschappen doen of in de file naar kantoor, is wat overdreven, ook al is deze Tesla dan een zuinig racemonster.

Snow4
Foto: Tesla Roadster

Naast de eerste elektrische sportwagens kwamen er ook kleine boodschappenwagentjes op de markt. Leuk voor in de stad maar als vertegenwoordiger die veel op de weg zit, heb je er niks aan, en als moeder van twee red je het er ook niet mee.

Maar inmiddels verschuift het aanbod van sportauto of boodschappenwagentje naar de middenklasser, zoals de Nissan Leaf, een vier-persoonswagen die vanaf dit jaar in Nederland te koop zal zijn.

Hoe ver rijdt je voor een kwartje?

Maar wat zijn nou de meest zuinige modellen op de Nederlandse markt? De gemiddelde prijs van stroom ligt tussen de 21 en 25 eurocent per kWh. Hieronder de top 10 van volledig elektrische auto’s die al of binnenkort verkrijgbaar zijn in Nederland, gemeten naar het aantal kilometer dat je kan rijden voor zo’n 25 eurocent.

Top 10:

1.) Tazzari Zero 9,3 km per kWh
2.) Mitsubishi iMiev 8,75 km per kWh
3.) Peugeot Ion 8,75 km per kWh (verkrijgbaar in de loop van 2011)
4.) Citroen C Zero 8,75 km per kWh (verkrijgbaar in de loop van 2011)
5.) Nissan Leaf 7,3 km per kWh (verkrijgbaar in de loop van 2011) *aangepast op gegevens van Nissan Leaf Team
6.) e-C1 7,05 km per kWh
7.) Tesla Roadster 6,7 km per kWh
8.) Renault ZE Kangoo 6,67 km per kWh (verkrijgbaar in de loop van 2011)
9.) Renault ZE Fluence 6,67 km per kWh
10.) Th!nk City 6,4 km per kWh

Deze cijferlijst is berekend met de cijfers die fabrikanten hebben opgegeven over het accupakket en de afstand die de auto op één accu kan afleggen. Zo zou de Tazzari Zero 140 km moeten kunnen rijden op een accu van 15 kWh. Nederlandse gebruikers zetten daar echter hun kanttekeningen bij. Waarschijnlijk ligt de maximale afstand meer rond de 100 km. Maar voor een klein tweezittertje die toch vooral in de stad gebruikt zal worden, zijn dat behoorlijk wat ritjes naar de supermarkt. Bovendien biedt de Tazzari Zero meer ecologische voordelen: gemaakt van recyclebaar aluminium en met stoelen van eco leer.

Werkelijke winnaar

De werkelijke nummer 1 bij deze vergelijking zou echter wel eens de Tesla Roadster kunnen zijn, volgens Hans Lieben van The New Motion “Met de Tesla is in een testrit een range van 500 km gehaald dus dan kom je uit op 9,6 km/kWh.” De range of actieradius, dus hoe ver je van huis kan komen op een volle tank, ligt daarmee bij Tesla ver boven de rest. Volgens de fabrikant zijn het 350 km, maar dit is in de testrit ruim overtroffen. Bij de rest van de hierboven genoemde auto’s ligt de actieradius tussen de 120 en 160 km. Meer dan genoeg voor de Nederlandse automobilist die gemiddeld niet meer dan 60 kilometer per dag rijdt.

Mitsubishi, Peugeot en Citroën werkten samen aan de ontwikkeling van de nieuwe elektrische modellen. Vandaar dat deze cijfers gelijk liggen. Hetzelfde geldt voor Nissan en Renault. Voordeel van de Mitsubishi iMiev is dat’ie ook te verkrijgen is in Raspberry Red of Ocean Blue, maar misschien moet je vrouw zijn om daar het voordeel van in te zien.

Bronnen: The New Motion, RDW, Verkeersnet, elektrischeautoadviezen, Infonu, Milieucentraal, elektrischeautokopen

Over de schrijver

10 reacties op “Top tien elektrische auto’s”

 1. Pingback: Top tien elektrische auto’s | Tazzari ZERO

 2. @Nissan Leaf Team: Ik heb jullie cijfers aangepast in de ranglijst. De Leaf staat nu op de vijfde ipv de gedeelde zevende plaats. Als de Nissan Leaf straks in Nederland is maken wij van Hetkanwel, en onze lezers natuurlijk ook, graag een proefrit om het in de praktijk te testen!

 3. De km/kWh-berekening voor de Nissan LEAF is gebaseerd op een actieradius van 160 km. De Nissan LEAF heeft echter een actieradius van 175 km (NEDC-resultaten). Op basis van die actieradius rijdt de Nissan LEAF 7,3 km op een kWh. Goed voor de zesde plaats in de top 10. Een uitstekend resultaat voor een elektrische vijfzitter!

  1. Alle draadloze electrische apparaten geven straling af die slecht zijn gebleken voor mens, dier en natuur.
   (Denk aan Electro-magnetische straling en Electric Low Freqency-straling).

   Omdat een auto grotendeels uit metaal bestaat werkt het als de ' Kooi van Faraday' wat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld een mobiele telefoon in een auto harder moet stralen en alleen door de ramen een uitweg vind.
   Lees bijv. hier meer over de ' Kooi van Faraday' : http://nl.wikipedia.org/wiki/Kooi_van_Faraday

   Om diezelfde rede is een gps-systeem aan boord van een auto, mobiel bellen in een auto of trein en draadloos internet in de trein of auto ook schadelijk…

   Bovendien is CO2 van alle andere schadelijke en giftige stoffen uit uitlaatgassen het minst schadelijk…

   Er zou dus verder gezocht moeten worden naar een beter, schoner, veiliger en gezonder alternatief. Voordat men massaal overstapt op electrische auto's… En we dan met een nog veel groter probleem zitten.

 4. Waarom de nadruk op e-auto's en niet op e-bussen?
  Met trolleybussen is er nauwelijks een probleem van e-opslag, het grootste probleem van de e-auto.

Reacties zijn uitgeschakeld.