Nobelprijswinnaar Economie Paul Krugman vergelijkt Nederland en België en constateert dat onze zuiderburen het beter doen dan Nederland. Dit ondanks het feit dat het land door politieke problemen weinig ondernomen heeft tegen de crisis. Krugman pleit er al langer voor dat overheden de crisis aanpakken door fors te investeren in plaats van fors te bezuinigen. De vergelijking tussen Nederland en België lijkt zijn gelijk te bevestigen.
Hij noemt “financiële strengheid” een “orthodoxie van Heel Serieuze Mensen” die, helaas, “niet werkt”. Krugman: “Het is moeilijk de indruk te voorkomen dat België meer heeft geprofiteerd van politieke verlamming dan Nederland van zijn eendrachtige, effectieve vastberadenheid om precies het verkeerde te doen.”
Krugman laat de laatste tijd veel van zich horen. Hij is een van de mensen die pleit voor een herwaardering van economen die de Grote Depressie uit de jaren twintig en dertig bestudeerden, met name John Maynard Keynes. De Grote Depressie lijkt in veel opzichten op de huidige crisis. Ook toen reageerden overheden met strenge bezuinigingen die de crisis juist verdiepte. Volgens Krugman is op dit moment het belangrijkste probleem dat het geld in onze economie niet stroomt. Mensen houden de hand op de knip, waardoor de economie verslechterd en schuldenproblemen, paradoxaal genoeg, verergeren. Meer investeringen in duurzame projecten (zoals onderwijs, werkgelegenheid, publieke werken) door de overheid kan ons juist uit de crisis halen.
Wil je meer weten over de herontdekking van Keynesiaanse economie?
- Dit is de weblog van Krugman: Een verhaal van twee platte landen
- Groningse economen pleitten ook voor een herontdekking van Keynes en andere economen
- Hier vind je onze mening waarom wij het, net als Diederik Samsom, een goed idee vinden om geld te laten rollen.
- Lees ook Frissewind’s Koningsplan tegen de krimp
- Een klassiek voorbeeld van het probleem waar Nederland nu mee te maken heeft, speelde zich in het klein af in Washington in de jaren ’70 bij een baby-oppas coöperatie. Lees hier meer over deze casus die een belangrijke rol speelt in het verhaal van Krugman over de “liquiditeitsval”.
Bron: New York Times
2 reacties op “Nobelprijswinnaar Krugman: bezuinigingen drukken Nederland verder de crisis in”
Investeren is goed, maar dan wel in iets wat langdurig rendement geeft. Dat geldt zowel voor gezinnen als voor de overheid. Alleen maar geld stoppen in onderwijs of werkgelegenheid en niet kijken naar de langere termijn geeft een tijdelijke opleving en daarna een grotere staatsschuld zonder verbetering van de economie. Meer geld in pretstudies bijvoorbeeld, is uiteindelijk weggegooid geld. Alleen op korte termijn houd je mensen (studenten) van de straat en werk aan alle onderwijs gerelateerde onderdelen.
Uiteindelijk is het vreselijk zonde geweest dat de woningmarkt tot stilstand is gebracht, zonder dat er veel geld wordt gegenereerd (afbouw HRA) als compensatie. Ook het terugdringen van het aantal huurwoningen lijkt iets wat tegen een nieuwe trend ingaat.
Het lijkt erop dat de partijen struikelen door het vasthouden aan achterhaalde ideeën. Wellicht is het verstandiger het stokje over te dragen aan anderen wanneer je in zo'n situatie niet tot veranderen bereid bent.
De economie verslechtert (het onderwijs helaas ook).
Reacties zijn uitgeschakeld.