Topman fossiele energiereus zegt het ook: burgers hebben ons straks niet meer nodig

Jimmy_Joe, Flickr.com
Jimmy_Joe, Flickr.com

De dalende prijzen van zonnepanelen zorgen ervoor dat burgers de grote energiebedrijven straks helemaal niet meer nodig hebben. Dat meent David Crane, CEO van NRG Energy, de grootste energieleverancier van Amerika. Tijdens de MIT Energie Conferentie in Massachusetts gaf Crane aan dat dankzij die dalende kosten, consumenten steeds makkelijker langs het elektriciteitsnetwerk kunnen gaan en de verbinding hiermee vaak zelfs helemaal op kunnen zeggen. En er blijkt weinig te zijn dat de energiemaatschappijen hieraan kunnen doen.

Consumenten helpen met zich losmaken

Crane wil zelfs nog een stapje verder gaan. Ondanks het feit dat hij topman is bij een energieleverancier, wil hij consumenten gaan helpen om zich los te maken van het elektriciteitsnetwerk. Hij wil de aandacht verschuiven naar de exploitatie van gasleidingen: “Elke huiseigenaar zou in staat moeten zijn om een machine aan de natuurlijke gasleiding te koppelen en die aan te sluiten op het zonnepaneel op het dak. Vervolgens kunnen ze de lijn bij het verdeelbedrijf opzeggen.”

Gevaar van sneeuwbaleffect

Volgens Crane ziet de toekomst van energiereuzen er niet florissant uit. Het is bijna niet mogelijk om de kosten verder te laten dalen, waardoor energiebedrijven genoodzaakt zijn deze kosten over steeds minder klanten te verdelen. Dit zal zorgen voor een stijging van prijzen, waardoor steeds meer mensen zullen kijken naar alternatieve oplossingen. Dit heeft een sneeuwbaleffect en kan ertoe leiden dat het ene na het andere energiebedrijf omvalt. De kans dat dit in Nederland binnen afzienbare tijd gebeurt is niet zo groot; het aandeel van zonnestroom is binnen het totale energieverbruik is nu nog slechts 0,1 procent. Wel neemt dit aandeel jaarlijks toe én maken steeds meer mensen gebruik van de mogelijkheid om samen een windmolen te kopen.

Bron: Cleantechnica.com

Lees ook

Kabinet wijst 11 locaties voor windparken aan

Energierevolutie zonnepanelen gaat nog harder dan experts dachten

Probleem energiebelasting zelflevering opgelost

2 reacties op “Topman fossiele energiereus zegt het ook: burgers hebben ons straks niet meer nodig”

  1. Klinkt alsof "natuurlijke gasleiding" in feite vertaald had moeten worden als "aardgasleiding". Waarom een aardgasleiding, laat staan een "natuurlijke gasleiding", aan een zonnepaneel gekoppeld zou moeten worden, is mij overigens een raadsel.

    1. Zeker heel warrig, mogelijk hoopt dit warhoofd in de winter met gas stroom te lalten leveren en in de zomer het teveel in gas te laten omzetten. Beter een andere baan voor deze baas.

      De toevoeging "het aandeel van zonnestroom van het totale energieverbruik is nu nog slechts 0,1%, neemt jaarlijks toe én gebruiken steeds meer mensen de mogelijkheid om samen een windmolen te kopen"
      is al even warrig" blijkbaar weet de schrijfster niet dat nieuwe windmolens nauwelijks geplaatst worden. Inderdaad de 0.1% is in 1 jaar verdubbeld naar 0.2% we zijn op de goede weg, wel een heeel lange weg

Reacties zijn uitgeschakeld.