Zelfgroeiende toren van paddenstoelen gaat steden gezonder maken

Deze zomer wordt er een zeer merkwaardige toren op de binnenplaats van het kunstmuseum MoMA PS1 in New York gebouwd. De “stenen” van deze toren zijn namelijk geen stenen, maar een mengsel van maisafval en paddenstoelcellen, en zijn dus volledig organisch. Sterker nog, ze zijn zo gemanipuleerd dat ze zichzelf laten groeien in elke vorm die je maar wilt hebben. En na afloop van het project kan de toren van paddenstoelen simpelweg afgebroken worden en gebruikt worden als kunstmest, er is dus geen sprake van restafval.

Toren Van Paddenstoelen. Foto: Fastcoexist
Toren Van Paddenstoelen. Foto: Fastcoexist
Het project is een idee van David Benjamin, hij won met de Hy-Fi toren de Young architect program van het museum en daarom gaat het nu daadwerkelijk gebouwd worden. Maar voor Benjamin is dit niet alleen een kunstproject maar een radicaal andere wijze waarop we onze steden in de toekomst kunnen inrichten. Hij wil gebouwen die samenwerken met de natuur en daardoor beter presteren onder stress. “Een gebouw staat niet op zichzelf, het moet samen werken met de kracht van de wind en het water” zei hij.

Een ander groot voordeel van deze toren van paddenstoelen is dat het mensen in de zomer koel houdt. In tegenstelling tot traditionele gebouwen heeft de toren een poreuze onderkant en een zwaardere, dichtere bovenkant. Koele lucht wordt vanaf onderin doorgelaten en bovenin wordt de warme lucht uit het gebouw gedrukt. De constructie ademt als het ware. En dat is tijdens een warme zomer in de stad wel zo prettig.

Benjamin gaat zeker door met het onderzoeken van deze combinatie van natuur en menselijke vindingrijkheid. “We gebruiken de meest fascinerende biologische systemen, en verbeteren deze weer”. En als het zo doorgaat wonen we misschien in de toekomst wel net als de smurfen in allemaal grote paddenstoelen.

Bron: Fastcoexist 
Via: Grist

Lees ook
Zo ziet een huis eruit in 2050
[adrotate group=”2″]
Stijlvol huis op palen met minimale voetafdruk

3 reacties op “Zelfgroeiende toren van paddenstoelen gaat steden gezonder maken”

  1. je artikel doet het lijken alsof het gebouw uit zichzelf groeit. mycelium (schimmel) doorgroeit een substraat, allicht in de vorm van het de ruimte die dat substraat inneemt, het woord ´gemanipuleerd´ gebruiken wekt een andere indruk.
    ze hebben gewoon mycelum blokken in mallen gemaakt en die gestapelt, niks nieuws en niks direct nuttigs voor de bouwsector. mycelium in mallen substraten laten doorgroeien wordt ook al gedaan om biologisch afbrekbaar verpakkingsmateriaal te maken.
    En de toren is dus niet van paddenstoelen gemaakt, maar van mycelium/schimmel.

    echt slecht stukje journalistiek.

Reacties zijn uitgeschakeld.