Tostifabriek toont wat er bij je tosti komt kijken, van graan tot bord

557930052 38Dcdcdf06
Foto: Dimormar!, Flickr

Sneetje brood, plakje ham, plakje kaas. Ogenschijnlijk heel eenvoudig, zo’n tosti. In de Tostifabriek onderzoeken acht jongeren met een liefde voor voedsel of het echt zo simpel is. Alle ingrediënten voor een tosti worden in de fabriek van begin tot eind zelf geproduceerd. Zo is de Tostifabriek een levende installatie over het wonder dat vooraf gaat aan het voedsel op je bord.

(Advertentie)
Mooi voor jou én de natuur: duurzame lentemode van watMooi.
Eind september wordt de eerste tosti geoogst. Een tosti waarvan iedereen heeft kunnen aanschouwen hoe veel kennis, tijd en energie er in een tosti zit. Een tosti gemaakt in de stad, waar de herkomst en productieprocessen van voedsel meestal onzichtbaar zijn. Een tosti uit een fabriek waarin de spanning tussen stad en platteland, tussen industrie en landbouw en tussen milieu, mens, dier en voedsel aan den lijve te ondervinden is. De Tostifabriek wordt gebouwd bij de Van Gendthallen in Amsterdam.
Eind februari wordt het graan gezaaid. Een maand later komen de biggen en de koeien aan en opent de fabriek haar deuren. Acht maanden lang zal er dagelijks goed voor het veld en de dieren worden gezorgd. Terwijl het graan opkomt, groeien de twee biggetjes op tot ham en produceren de koeien melk.
Tijdens het proces kunnen buurtbewoners, schoolklassen en andere stedelingen komen kijken of helpen bij het grootbrengen van de varkens, melken van de koeien, uitmesten van de stallen mesten, kaas persen of het maken van de ham. Achter de schermen wordt het team tevens bijgestaan door professionele veehouders en akkerbouwers, die helpen bij het verzorgen van de dieren en het bereiken van een mooie graanoogst.
Bekijk hier een filmpje over de Tostifabriek:

De Tostifabriek heeft nog iets meer dan €5.000 nodig om te starten. Hier kun je doneren.
Foto: Dimormar!/Flickr
Lees meer over eten op Ode:
Biologisch eten steeds populairder
Zo leer je kinderen van gezond eten te houden
Gestopt met roken? Dit eten helpt je volhouden

Over de schrijver

1 gedachte over “Tostifabriek toont wat er bij je tosti komt kijken, van graan tot bord”

Reacties zijn gesloten.