Toyota kan binnen 2 jaar gebruik dure aardmetalen vermijden

2552715259 E7F2D35445 1
Foto: Daniel Chew, Flickr

Automaker Toyota kan binnen twee jaar elektrische en hybride auto’s op de markt brengen die geen gebruik maken van zeldzame aardmetalen, dit meldt het Japanse Kyodo News. De prijs van aardmetalen is de afgelopen jaren flink gestegen, omdat ze steeds vaker in auto’s (zoals de Toyota Prius) en in windmolens gebruikt worden. Daarbij komt 95% van deze metalen uit één bron, namelijk China. Automakers en windmolenfabrikanten zoeken daarom naar manieren om minder afhankelijk te zijn van deze metalen.

Het bericht over Toyota is afkomstig van het Japanse Kyodo News, die een betrouwbare bron citeert. Toyota zelf laat zich niet uit over wat er in de fabrieken ontwikkeld wordt. Algemeen wordt aangenomen dat Toyota gebruik zal gaan maken van een inductiemotor. Dit type motor is 1888 uitgevonden door Nikola Tesla, uitvinder en grondlegger van ons huidige elektriciteitsnetwerk, en maakt geen gebruik van permanente magneten waar aardmetalen voor nodig zijn.
Andere fabrikanten stoppen dit type motor al in hun elektrische auto’s, waaronder Tesla Motors, een bedrijf dat vernoemd is naar de beroemde uitvinder. Het paradepaardje van dit bedrijf, de Tesla Roadster staat bekend om zijn fikse vermogen en zuinige verbruik, wat te danken zou zijn aan het motorontwerp.
Naast de economische nadelen, hebben aardmetalen ook op milieugebied een slechte naam. Bij de winning worden veel giftige stoffen gebruikt en komen radio-actieve materialen vrij die het milieu op ernstige wijze vervuilen.
Bron: Reuters, Economist
Lees ook
Makkelijk geld besparen. 10 tips
Dossier: elektrisch rijden
De giftige waarheid over windmolens

Over de schrijver

2 gedachten over “Toyota kan binnen 2 jaar gebruik dure aardmetalen vermijden”

  1. Niets over de arbeidsomstandigheden van de mijnwerkers; opmerkelijk voor deze site.
    Een hogere prijs, dus minder produktie is dan ook gunstig en maakt werk- en milieuverbetering gemakkelijker. Maar blijkbaar is die kant minder belangrijk!

Reacties zijn gesloten.