Toyota Prius is beter voor het milieu dan Nissan Leaf

Nissan E1306229784824
Foto: Tedits

Op de website van Sightline verscheen een opmerkelijk stuk over de Nissan Leaf.
Williams-Derry stelt dat de Leaf de eerste elektrische auto is die, dankzij de fiscale voordelen, betaalbaar is voor Jan Modaal waardoor de vermindering van CO2 uitstoot nu echt kan beginnen.

Echter, en daar gaat de blog over, maakt de herkomst van de benodigde energie een behoorlijk verschil. Deze conclusie komt wel vaker langs als het gaat over de elektrische auto, maar de Amerikaan heeft ook de moeite genomen deze conclusie kracht bij te zetten met berekeningen. De uitkomsten hiervan zijn in de onderstaande tabel te zien.

Copy Of Leafemissionschart

In de tabel is te zien dat een Nissan Leaf die gevoed wordt door energie afkomstig van een kolencentrale omgerekend 10% meer CO2 per kilometer uitstoot dan een Toyota Prius. Williams-Derry merkt op dat elektrisch rijden altijd duurzamer is tenzij de elektriciteit afkomstig is uit een kolencentrale. Volgens Williams-Derry klopt de gegeven waarde op het EPA Label niet. Hierop stond namelijk dat de Nissan LEAF helemaal geen bijdrage heeft aan de uitstoot van broeikasgassen, maar de brandstof die nodig is om elektriciteit op te wekken werd hier dus niet in meegenomen.

Bron: Sightline Daily
Foto: tEdits
Tabel: Sightline Daily

Lees ook:
Concurrentiestrijd elektrische auto tussen VS en China
Nissan LEAF groenste auto van 2011
Prins Maurits en zijn Nissan LEAF

Meer duurzaam nieuws clubvan30.nl

2 gedachten over “Toyota Prius is beter voor het milieu dan Nissan Leaf”

  1. "In de tabel is te zien dat een Nissan Leaf die gevoed wordt door energie afkomstig van een kolencentrale omgerekend 10% meer CO2 per kilometer uitstoot dan een Toyota Prius."

    Nee, dat staat niet in de tabel, daar staat nl. dat de Prius 0,5 en de Leaf 0,84 "pounds of CO2 per mile" (wanneer gaan ze eens over op het SI-eenhedenstelsel?) produceert. Dat is een verschil van ca. 67%, wel iets meer dan 10%.

    Bij gebruik van kolencentrales (zoals nu nog overwegend gebeurt) is een Leaf niet echt gunstig voor het milieu (hoewel plaatselijk wel, want waar deze rijdt is geen uitstoot, wat een voordeel kan zijn bijv. in steden).
    Wat elektrische auto's wel doen is de energievoorziening flexibeler maken: de stroom kan inderdaad van een kolencentrale komen, maar ook van een windmolen.

  2. Misleidende titel die alleen maar voor verwarring en negatieve pr voor de elektrische auto bij mensen die niet de moeite nemen om even verder te lezen.

Reacties zijn gesloten.