Traditionele Chinese kruiden worden high-tech medicijnen

Saussurea pygmaea, het Oostenrijkse zusje van de Chineze “sneeuw lotus”. Foto: wikimedia commons

De Chinezen zijn druk bezig om hun millennia-oude kruidenkunde in te zetten voor moderne geneeskunde. Planten en wortels worden aan wetenschappelijk verantwoorde klinische tests ontworpen om nieuwe medicijnen te ontwikkelen voor de wereldwijde markt.

Eén van de planten die onderzocht wordt is de bloem Tian Shan Xue Lian, de “sneeuw lotus” die in de Himalaya groeit op 3000 meter hoogte. In de traditionele geneeskunde wordt de bloem gebruikt tegen hartritmestoornissen. Chinese onderzoekers hebben de werkzame stof geïsoleerd en nagemaakt. Deze wordt nu in proeven met honden getest, met goede eerste resultaten. De onderzoekers hopen op korte termijn het middel te testen op mensen.
Chinese medicijnonderzoekers worden flink ondersteund door de Chinese overheid. Volgens Reuters is deze ondersteuning te danken aan de wens van de regering om nieuwe en schonere high-tech industrieën te stimuleren: “Chinese wetenschappers krijgen ongekende staatssteun en toegang tot financiering om betere medicijnen en diagnosische instrumenten te ontwikkelen voor chronische ziekten zoals hartfalen en kanker.”
Ook Westerse bedrijven storten zich op de Chinese medicijnmarkt. Analisten verwachten dat de markt voor medicijnen in China in korte tijd flink zal groeien: van 50 miljard dollar in 2010 naar 110 miljard dollar in 2015.
Bron: Reuters
Lees ook
Deze 9 kruiden bestrijden ziektes
Wiskunde van zonnebloemen vergroot efficiënte zonnecentrales
7 natuurlijke middeltjes om je verkoudheid te verlichten

Over de schrijver

2 reacties op “Traditionele Chinese kruiden worden high-tech medicijnen”

  1. God heeft alles goed geregeld, in de natuur vind je alles tegen ziektes, gif en tegengif in de buurt van elkaar, bv brandnetels(als je er aan gezten hebt, en de branderige jeuk hebt!), dan is er ook het tegengif in de buurt–>paardebloemen zo zie je maar weer!!!!Ik ben een voorstander voor homeopatische geneeswijzen, en probeer ook eerst dit voordat ik naar 'kunstmatige/chemische hulpmiddelen grijp……..

  2. Synthetische stoffen zijn niet natuurlijk en horen dan ook niet thuis in de Mens… Zeker niet, als je gezond wilt blijven of worden.
    De werkzame stoffen van het kruid kunnen ook gewoon geisoleerd worden en in een plantaardige capsule gestopt worden, zoals dat bij veel natuurlijke kruiden-geneesmiddelen al het geval is.
    Farmaceutische bedrijven kiezen voor chemische stoffen omdat op natuurlijke stoffen geen patent kan worden aangevraagd en er dus minder aan verdiend zou kunnen worden… Maar dit bewijst alweer dat de oplossing van ziektes te vinden is in de natuur!

Reacties zijn uitgeschakeld.