Het weekend willen we graag behouden, maar de rest van de traditionele 9 – 5 werkweek mag na al die jaren wel een keer op de schop. Dat blijkt uit onderzoek onder de deelnemers van de Anders Werken Maand. Daarnaast vinden deelnemers dat het ook de hoogste tijd is dat we niet alleen in ons privéleven kunnen bijdragen aan een betere wereld, maar ook op ons werk.
Deze maand schreven we over allerlei facetten van anders werken. Van minder uren werken, vroeger met pensioen, wonen en werken als nomade, de wensen van verschillende generaties op de werkvloer en het verminderen van stress. Ook deden we onderzoek onder de deelnemers van de maand om meer inzicht te krijgen in hun wensen en verlangens als het gaat over werk en die delen we met je.
Hybride werken
Logisch dat we beginnen met de plek waar we werken. Daar is de door corona zo ontzettend veel in veranderd. Thuiswerken was voor corona voor de meeste mensen echt een no go. Inmiddels is het – vaak in hybride vorm – de norm.Het was natuurlijk echt verschrikkelijk wennen, maar toen we eenmaal een nieuwe balans hadden gevonden, vonden we het eigenlijk best fijn. We waren thuis als de kinderen uit school kwamen, konden tussen de vergaderingen door een wasje draaien of boodschap doen, konden zelf de hond uitlaten en hielden tijd over, omdat we geen reistijd meer hadden.
Toen we weer naar kantoor mochten – of soms moesten – was dat voor veel van ons dan ook weer wennen. De balans moest weer opnieuw gezocht worden, maar meer dan de helft van de deelnemers aan de Anders Werken Maand vond daar een oplossing voor. Zij werken nu hybride. 27% kan niet thuiswerken en 13% niet op kantoor.
De ideale werkweek
In Nederland werken we gemiddeld tussen de 28 en 32 uur per week. De deelnemers aan het onderzoek werken gemiddeld 31 uur. Dat is al een stuk minder dan in heel veel andere landen in de wereld, maar volgens de deelnemers aan het onderzoek toch nog net iets te veel. Ideaal zou 26 uur per week zijn, die ze flexibel kunnen indelen.
Flexibele werktijden
Nog belangrijker dan het aantal uren per week, vinden we dat we die uren zelf kunnen indelen. Geen 9 tot 5, maar flexibele werkdagen en -tijden, waar we zelf over mogen meebeslissen. Sommige mensen willen lekker vroeg beginnen om de middag voor hun kinderen, vrienden of familieleden te zorgen, voor een hobby, vrijwilligerswerk of gewoon om te ontspannen. Anderen willen juist wat vaker uitslapen en ‘s avonds of in het weekend een beetje doorwerken. Het belangrijkste is het gevoel van vrijheid om je werk zo in te delen dat het past in je leven.
De Anders Werken Maand Een maand lang schreven we over Anders Werken. Hier lees je alle verhalen nog een keer terug.
Energie van werk
Helaas krijgen veel mensen weinig energie van hun werk (58%). Het werken kost zelfs meer energie dan dat het oplevert. Veel gehoord in het onderzoek, is dat als mensen thuiskomen van werk, ze eigenlijk geen puf meer hebben om iets voor zichzelf te doen. Ze ploffen op de bank, gaan slapen en de nieuwe werkdag begint weer. De meeste deelnemers dromen ervan om na een werkdag thuis te komen en zin te hebben om nog iets te ondernemen.
Wat we ook zien, is dat een groot aantal mensen werkt om geld te verdienen en daarnaast nog iets doet om bij te dragen aan de samenleving. Zij hebben bijvoorbeeld een duurzaam bedrijfje of doen vrijwilligerswerk. Dit vinden ze belangrijk, maar het levert ook weer extra druk op. De wens is om dat te kunnen combineren; dus zinvol werk doen waar ze tegelijkertijd ook geld mee verdienen.
Grootste energieslurpers
De grootste energieslurpers op het werk zijn een te hoge werkdruk, te veel (en lange) vergaderingen en te weinig collega’s, waar het bestaande team dan voor moet opdraaien. Ook gebrek aan flexibiliteit kost mensen ontzettend veel energie. Mensen die op kantoor werken, geven aan dat de vergaderingen een soort lopende band werk zijn geworden. Mensen in de zorg rennen en vliegen de hele dag, zonder even een adempauze te nemen. Ook te hoge verwachtingen en gebrek aan waardering van een leidinggevende draagt niet bij aan de werkvreugde.
Wat willen we dan wel
Wat voor veel mensen de werkvreugde bevordert, is het gevoel van zingeving, waardering, korte werkdagen en flexibiliteit. Mensen willen heel graag werken, maar niet ten koste van alles. En dat hoeft helemaal niet ten koste te gaan van de productiviteit van mensen op de werkvloer. Het is dus hoogste tijd dat de 9 tot 5 werkweek definitief op de schop gaat en we weer tijd maken om te leven, te ontspannen en voor de mensen om ons heen.
Over de deelnemers De deelnemers aan de Anders Werken Maand waren mooi verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën. Ze waren tussen de 20 en 65 jaar. Van de deelnemers was 80% vrouw, 15% man en 5% anders, of wilde het liever niet zeggen. 70% een vaste baan. 82% daarvan is in dienst bij een bedrijf of organisatie, de rest is freelancer of heeft een eigen bedrijf.