Zitten in je tent voor een beurs of bank verandert de wereld niet. Het is goed om een punt te maken, maar om echt de wereld te veranderen moet je nog een stapje verder gaan. Dat vindt Rob Hopkins, oprichter van de Transition Town beweging. Op zijn weblog reflecteert Hopkins over zijn bezoek aan Occupy London op 9 november.
#transition
Transition Town is een concept om met een eigen munt, eigen zonnepanelen en windmolens en eigen voedselproductie een lokale gemeenschap te transformeren in een betere, milieuvriendelijkere plek om te leven. Er zijn veel verwantschappen tussen #occupy en #transition: beide zijn protestbewegingen tegen de overmacht van het grote geld en ‘Big Oil’.
Ruimte voor discussie
Occupy brengt volgens Hopkins veel goeds: “Wat zo belangrijk is en wat occupy doet, is een ruimte bewaren. Het bewaart een ruimte waar discussie kan plaatsvinden op eigen voorwaarden over wat kapot is en gemaakt moet worden. Het is doortrokken van een besef dat dit een cruciaal moment van verandering is: alles ligt op tafel en ‘business-as-usual’ is geen optie meer.”
Zelf doen
Toch vindt Hopkins dat het beter kan. Wat hem opvalt tijdens zijn bezoek van het kamp is dat veel mensen tegen iets zijn, maar niet zo goed weten hoe het anders kan of hoe het probleem opgelost kan worden. Volgens Hopkins is transition een natuurlijke opvolger van occupy: “Je zou kunnen zeggen dat Occupy voorstelt om, bijvoorbeeld, Wall Street te bezetten. Transition stelt voor dat je jouw eigen straat bezet, zelf bonen en zonnepanelen opzet, in plaats van tenten.”
Bron: transitionculture.org, via treehugger
Lees ook
Transition: samen met je buurt werken aan olie-onafhankelijkheid
PVV is partij van vervuilers en monddoodmakers
Elke Nederlander kan makkelijk 50 kilo minder afval produceren
6 gedachten over “#transition: bezet je eigen straat”
Pingback: De 'transition movement' zorgt voor een duurzame maatschappij - hetkanWEL
Nou, daar zit dan zeker weer wat in.
Waar komt die 80% vandaan?
Als we onze CO2 uitstoot met 80% willen verminderen, ben je goed op weg, maar dan is er veel meer nodig. De gemiddelde 15.000 km /auto/jaar zal of flink moet krimpen of met veel zuiniger auto's moeten worden afgelegd. Vliegen wordt helemaal een schaars produkt, zegt EEN keer per 3 jaar hooguit.
Begrens het jaarlijks e-verbruik op 2.000 KWh/jaar/huishouden. Dan is het handig om een overheid te hebben die sluipverbruik nagenoeg verbiedt, strikte verbruikseisen aan produkten stelt, zorgt voor een redelijke levensduur, een terugname plicht met afvalverwerking, energieslurpers van de markt haalt ….
Mijn levensstijl is nog even comfortabel, toch bankier ik groen, heb ik groene stroom, verdien ik mijn geld duurzaam, rijd een van de zuinigste auto's, maar ga in 90% van de gevallen met de trein, of de fiets, koop duurzame kleding (voor zover beschikbaar in mijn maat, 80%), eet 2 dagen in de week vega, en in 80% van de gevallen biologisch & eerlijk.
Kortom, er is nog ruimte voor verbetering, maar ik ben op de duurzame weg, en ik woon comfortabel met een gezin van twee kinderen.
Dus wat bedoel je eigenlijk, Mark?
Begrijpelijk dat de oprichting van Transition Town de eigen beweging beter vindt. Gewoon lokaal aan de slag dan verandert de wereld vanzelf, al of niet met marketing. Maar daarmee lok je geen politieke en maatschapelijke diskussie uit. Alsof een duurzame verandering mogelijk is, zonder levensstijlverandering. Wie is niet voor schone lucht, betaalbare hypotheek ….?
Ga een eind mee met Hopkins. Hij richt zich naar mijn idee alleen te eenzijdig op lokale oplossingen. Het antwoord op een vastlopend systeem is niet een focus op een compleet nieuw systeem dat de voordelen negeert van het huidige systeem dat ons veel welvaart en vrede heeft gebracht.
Zelf geloof ik daarom in #satisfy. Marketing voor een betere wereld. Producten en diensten in de markt zetten die inspelen op de echte, maar lang genegeerde behoefte van veruit de meeste consumenten: een zinvol leiden, bovenop een comfortabel bestaan.
Lokale oplossingen zijn daarvoor zeker interessant, maar wél zolang onze comfortabele levensstijl in stand blijft. Dan krijg je de meeste mensen duurzaam mee. Nu is prijs namelijk hét argument voor de enorme lichtgroene meerderheid van de bevolking om te kiezen voor goedkopere grijze producten en diensten, terwijl zij hun kinderen wel degelijk een mooie planeet gunnen, en ook in een schone lucht willen leven, maar nu ook een hypotheek moeten betalen.
Marketing voor lokale én internationale innovaties die betaalbaar zijn voor een breed publiek zullen daarom het verschil maken. Interessant genoeg is de wereldoriëntatie van de aanjagers van een nieuwe, duurzame economie, de Cultureel Creatieven, van nature ook al internationaal én lokaal. Zo blijkt uit het onderzoeksrapport van Marketresponse over de Cultureel Creatief (CC) dat CC's een grote interesse hebben in het lokale nieuws (wat gebeurt er in mijn buurt?) én het wereldnieuws.
Juist marketing biedt de kansen om deze lokale en internationale op een schaalbare en haalbare manier in de markt te zetten.
Reacties zijn gesloten.