Transparante zonnecellen steeds efficiënter

Foto: UCLA

Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Los Angeles hebben zonnecellen ontwikkeld waar je doorheen kunt kijken en die ook nog redelijk efficiënt zonlicht omzetten in elektriciteit. De cellen zijn voor 60 – 70% transparant, en kunnen daardoor bijvoorbeeld op ramen gebruikt worden. Er zijn nog vele andere toepassingen mogelijk. Het scherm van je smartphone zou bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden om energie op te wekken.
Lees ook
Zo wordt het wel erg gemakkelijk: goedkope en schone zonne-energie van eigen dak
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Hoeveel verdien ik met zonnepanelen?
Er wordt al langer geëxperimenteerd met transparante zonnecellen, maar tot nu toe was het probleem dat ze ofwel weinig licht doorlieten ofwel weinig efficiënt waren. De zonnecellen van de Californische onderzoekers lossen dat probleem op. Ze gebruiken namelijk een materiaal dat elektriciteit opwekt met licht dat bijna infrarood is. De cellen laten licht van andere frequenties gewoon door. Onze ogen gebruiken infrarood licht niet en hebben dus weinig last van het feit dat de zonnecellen een deel van het licht wegvangen.
De zonnecellen zijn niet gemaakt van silicium, zoals de meeste gewone zonnepanelen, maar van polymeren, oftewel: plastic. In het plastic zitten superkleine zilveren draadjes en nanodeeltjes van titaniumoxide. Deze plastic zonnepanelen zijn een stuk minder efficiënt: 4% van het zonlicht wordt omgezet, tegenover 15% voor gewone zonnepanelen. Daar staat tegenover dat deze nieuwe zonnecellen flexibel zijn, goedkoop gemaakt kunnen worden en op de gekste plekken, zoals ramen, gebruikt kunnen worden.
Bron: Physorg

Over de schrijver

1 reactie op “Transparante zonnecellen steeds efficiënter”

  1. Als je zoiets op het scherm van een smartphone aanbrengt, wordt het licht van dat scherm minder. Deze zonnecellen zijn immers maar voor 60 – 70% transparant. Er is dan extra energie nodig om de hoeveelheid licht van het scherm weer normaal te krijgen. Ik betwijfel of die verspilde energie goedgemaakt zal worden door de zonnecellen. Niet zo'n verstandig idee, dus.

Reacties zijn uitgeschakeld.