Transparantie over groene zonne-energie

Wil je een belangrijke bijdrage leveren aan een groener milieu? Dan kan je ervoor kiezen te besparen op energie en hier zelf de regie over houden, een slimme investering in de toekomst doen, of simpelweg over een van de nieuwste technologieën beschikken. Welk motief je ook hebt om over te stappen op zonnepanelen, vanuit al deze perspectieven is het tegenwoordig bij de meeste energieleveranciers mogelijk om een aanbod op maat te doen.

Transparantie Over Zonne-Energie Is Belangrijk. Foto: Sungevity
Transparantie Over Zonne-Energie Is Belangrijk. Foto: Sungevity

Terugverdientijd en opbrengsten

Iedereen is het eens met het feit dat de aanschaf van zonnepanelen een fikse investering is. Maar wel een die zich uiteindelijk zal terugbetalen. In de meeste gevallen bedraagt de terugverdientijd 10 tot 12 jaar. Toch lopen geïnteresseerden vaak vast bij het maken van de afweging tussen hoge maandlasten of het doen van een duurzame investering. Echter blijft de vraag of deze investering zichzelf daadwerkelijk terugbetaald binnen deze vastgestelde periode.

Sungevity probeert haar klanten hier een extra steuntje in de rug te geven met de ‘SunSure-garantie’, waarbij de klant is verzekerd van een minimale elektriciteitsopbrengst. Wanneer het zonnesysteem niet de hoeveelheid elektriciteit opbrengt die vooraf is berekend, wordt het verschil na maar liefst 20 jaar na de installatie alsnog terugbetaald.

Transparantie en vertrouwen

Om in Nederland meer voet aan de grond te krijgen heeft Sungevity een partnership met energielevarancier E.ON, die zich gezamenlijk inzetten voor groene energie. Transparantie wordt als voornaamste ingrediënt beschouwt om het vertrouwen van bestaande klanten te behouden of van nieuwe klanten te winnen. Openheid van zaken en het delen van informatie staan voorop. Zo worden klanten bijvoorbeeld op de hoogte gesteld van het feit dat:

  • een verhuizing of vervanging van een dak vaak gepaard gaat met extra installatiekosten;
  • een zonnepaneel maar liefst 30 jaar meegaat, in tegenstelling tot een omvormer die sneller zal moeten worden vervangen;
  • de opbrengst mede afhankelijk is van de stand van het dak ten opzichte van de zon en waardoor een dak op het zuiden het meest rendabel zal zijn;
  • schaduw (uiteraard) een hele voorname beïnvloeder is van de opbrengst van zonnepanelen.
Transparantie Over Zonne-Energie Is Belangrijk. Foto: Sungevity
Transparantie Over Zonne-Energie Is Belangrijk. Foto: Sungevity

Door middel van vergelijkingssites kunnen consumenten duidelijk inzicht krijgen in de verwachte kosten bij de aanschaf van zonnepanelen. Twijfel je nog over het overstappen naar groene zonne-energie? Zie het Dossier Zonne-energie voor meer praktische tips en informatie.

Over de schrijver