Dankzij ‘trashpacker’ Tijmen ruimen jongeren wereldwijd afval op

Backpackers die afval, in de landen waar ze reizen, gewoon links laten liggen, dat is verleden tijd als het aan de Nederlandse ‘trashpacker’ Tijmen Sissing ligt. Op 8 september lanceert hij een wereldwijde community voor ‘trashpackers’. Milieuvriendelijke backpackers uit ruim 50 landen hebben zich al aangemeld om tijdens hun reizen afval opruimen.

Jongeren backpacken steeds vaker

Ruim een kwart van de Nederlandse jongeren tussen de 22 en 30 jaar is in de afgelopen 5 jaar langer dan een maand op reis geweest. Ze gaan de hele wereld over, maar Thailand, Australië en Indonesië zijn het meest populair. Ze reizen vaak na hun studie, voor ze gaan werken. Om nieuwe mensen te ontmoeten, andere culturen te ontdekken, te genieten van het leven, te werken en/of te feesten.

Kapot schrikken van het afval

Backpackers met weinig reiservaring worden vaak geconfronteerd met de armoede en bergen afval in de landen die ze bezoeken. Veel van hen schrikken ervan en praten erover, maar doen er weinig aan. Tijmen schrok ook van de hoeveelheid plastic die hij tijdens zijn reis in 2012 zag, maar hij besloot om in actie te komen. Als trashpacker.

De trashpacker

Tijmen riep de term ‘trashpacking’ in het leven. Een trashpacker is een backpacker die geen troep maakt, maar juist zo veel mogelijk afval opruimt. Tijdens zijn reizen door Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, de Filipijnen en Indonesië ruimde hij afval op, maar om echt impact te hebben, had hij anderen nodig. Daarom lanceert hij op 8 september de community.

Een trashpackers community

De community gaat de trashpackerscommmunity heten en heeft als doel om 100.000 vuilniszakken afval op te ruimen. Iedereen kan zich aansluiten bij de community en foto’s of video’s van hun opruimacties te sturen.

Internationale aandacht in de media

Inmiddels is het idee van trashpacking uitgegroeid tot een ware beweging. Backpackers uit 50 landen hebben zich al aangemeld en dat worden er alleen maar meer. Zeker nu de (inter)nationale pers berichtte over de missie van Tijmen. We hebben er dus weer een superheld bij in de strijd tegen (plastic) afval.
Je kunt Tijmen helpen. Bezoek zijn site of facebook pagina voor meer informatie.
Foto www.trashpackers.org

Over de schrijver

3 gedachten over “Dankzij ‘trashpacker’ Tijmen ruimen jongeren wereldwijd afval op”

  1. Pingback: De grote schoonmaak van Boyan Slat is begonnen! - Wyke Potjer

  2. Pingback: Deze mensen maken in hun eentje het verschil - hetkanWEL

  3. Pingback: De grote schoonmaak van Boyan Slat begint morgen! - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.