TreeWiFi verbetert de luchtkwaliteit met gratis WiFi

Afbeelding: Treewifi
 
TreeWiFi wil de bomen in Amsterdam gebruiken om de luchtkwaliteit te verbeteren. Door gezellige huisjes op te hangen aan de bomen hopen ze mensen te motiveren om vaker de fiets te pakken of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Deze kleine huisjes meten de luchtkwaliteit en geven gratis WiFi wanneer de luchtkwaliteit in een straat verbetert. We spraken initiatiefnemer Joris Lam over dit bijzondere project.
Wat is je achtergrond? En met wie werk je aan TreeWiFi?
Mijn achtergrond is ondernemen in de media en ik ben designer. Ik heb o.a. pretparkattracties ontworpen en leiding gegeven bij digitale media projecten. Momenteel werk ik aan TreeWiFi met een team van vier enthousiaste vrijwilligers die ruime ervaring hebben in de technische, financiële en onderzoekswereld.
Hoe ben je op het idee gekomen voor TreeWiFi?
Het viel mij op dat het probleem ‘luchtvervuiling’ zo onzichtbaar was. Toen ik mij afvroeg hoe het met de luchtkwaliteit bij mij in de straat zat kwam ik erachter dat die in Amsterdam maar op 12 punten wordt gemeten. Zo weet je eigenlijk nooit precies wat je thuis inademt. Ik wilde graag een product ontwikkelen dat luchtkwaliteit zichtbaar maakt en er zo leuk uit ziet dat mensen het erover gaan hebben. Op deze manier maak je een moeilijk onderwerp toch bespreekbaar.
Schermafbeelding 2016 05 17 Om 17.18.37 E1463586330193
Hoe werkt het precies?
In het kastje zitten verschillende sensoren die de luchtkwaliteit meten. De belangrijkste is een stikstof dioxide (NO2) sensor. NO2 is een schadelijk gas dat voornamelijk bij verbranding vrij komt, uitlaatgassen dus. De sensor neemt waar hoeveel NO2 er in de lucht zit. Dat is direct af te lezen op de LED verlichting op het huisje. Vervolgens wordt die data doorgestuurd naar het RIVM waar de data verwerkt wordt en weer op onze website te zien is op een kaart. Meten wij dat de vervuiling daalt ten opzichte van de dag ervoor, dan geeft het WiFi netwerk toegang tot gratis internet via een 4G verbinding. Wij hopen dat een telecomprovider het internet wil sponsoren.
Gratis WiFi is een mooie beloning voor bewust(er) met je leefomgeving omgaan. Maar betekent dat ook dat als we er bijvoorbeeld heel slordig mee omspringen, daar een negatieve consequentie aan zit?
Wij willen nooit straffen. TreeWiFi is er niet om met de vinger te wijzen als het niet goed gaat. Wij willen mensen alleen bewust maken van hun leefomgeving en als extraatje krijg je ook nog gratis WiFi voor je inspanningen.
Wat staat er op de planning van TreeWifi? Wanneer wordt de eerste straat aangesloten en wat gaat er nog meer gebeuren?
Wij zijn nu hard bezig om het project technisch te realiseren. De sensoren die wij gebruiken zijn gloednieuw en komen uit een fabriek in Engeland waar wij nauw mee samenwerken. Het is ons doel om in september de eerste testhuisjes aan te kunnen sluiten in de straat.
Onlangs was er een aflevering van VPRO Tegenlicht (Slimme steden) waarin dit soort mogelijkheden werden belicht. Er werd ook gewaarschuwd voor de gevaren van het delen van onze info en data. Hoe zorg je dat zo’n verbinding veilig is en straks niet alle info van de bewoners op straat ligt?
De beveiliging van het project heeft een hoge prioriteit bij ons. Gelukkig is de data die wij verzamelen niet de moeite waard om te hacken omdat wij die zelf al openbaar prijs geven op een kaart. Uiteraard voeren wij ook gewoon marktconforme beveiligingsmaatregelen in en wordt de data op veilige servers opgeslagen bij een bedrijf dat ook de data van bedrijven als AirBnB en WeTransfer beheert.

Het ongewenst delen van informatie zou een keerzijde van een slimme stad kunnen zijn. Uiteraard is er ook veel winst te behalen: gemeenschappen die samen van alles delen en hun stad mooier, gezonder en leuker maken. Wat voor ontwikkelingen denk of hoop je in de toekomst nog meer te gaan zien?

Ik verwacht veel van de “citizen science-beweging” waar wij ook deel van uitmaken. Wij zijn zelf ook gewone burgers die benieuwd zijn naar hun leefomgeving. Mijn doel is om van gewone burgers smart citizens te maken door hen van de juiste tools zoals TreeWiFi te voorzien. Wij wisselen veel kennis uit met het Smart Citizens Lab van Waag Society.
Meer weten over TreeWiFi? Klik van hier voor de site of de crowdfunding pagina.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van TreeWiFi

Afbeelding: Treewifi
Afbeelding: Treewifi

 

Over de schrijver

8 gedachten over “TreeWiFi verbetert de luchtkwaliteit met gratis WiFi”

  1. Pingback: Nederlandse staat voor de rechter om vervuilde lucht - hetkanWEL

  2. Pingback: Meer OV & grotere milieuzones voor een schonere lucht -

  3. Wel ja, als de ene vervuiling minder wordt compenseer je dat natuurlijk met andere vervuiling (elektrosmog).
    Dat je het niet ziet, ruikt of hoort wil niet zeggen dat het er niet is.
    In verschillende landen is Wifi op scholen bijvoorbeeld inmiddels verboden, en dat is niet voor niets!

  4. De titel klopt niet! Er wordt helemaal niets aan de verbetering van luchtkwaliteit gedaan. Er worden “gezellige” kastjes met sensoren opgehangen in de paar weinige bomen in de stad. Wat heb je daaraan? En niet iedereen zit te wachten op nog meer wifi.

  5. Nou lekker dan…. nog meer WIFI…
    Wist u dat er mensen zijn, die haast nergens meer kunnen
    verblijven vanwege de electro smog?
    En dan nog onder het mom van schonere lucht…
    Schonere lucht, schonere grond zonder pesticiden en ander
    gif is een goed plan. WIFI mogen ze houden..

  6. Lekker dan nog meer elektrosmog en dan ook nog eens onder het mom van beter luchtkwaliteit. Dat vrije / nulpunt energie maar eens uit de doofpot wordt gehaald dan is er geen vervuiling meer nodig omtrent energie opwekken.

Reacties zijn gesloten.