Met de trein naar Andalusië, Spanje: dit zijn onze tips

Andalusië, een gebied met sinaasappelbomen, witte dorpjes, Moorse architectuur en stranden. Je zou het misschien niet zo snel verwachten, maar reizen per trein en bus door Spanje is erg fijn en bovendien goed geregeld en niet duur. Laat die huurauto deze zomer dus een keer staan en pak het OV om van A naar B te reizen. Beter voor de natuur en ook voor jezelf, want door op deze manier te reizen heb je alle tijd om te genieten van het landschap dat aan je voorbijtrekt.

Andalusië is de zuidelijke autonome regio van Spanje en verwijst naar het Arabische woord ‘Al-Andalus’, wat de naam was voor het Iberisch schiereiland toen het tussen 711 en 1492 onder islamitische heerschappij was. Het rijk strekte zich uit over bijna heel Spanje. De christenen kwamen daarna terug met een herroveringstocht, de Reconquista. Vanwege de lange geschiedenis van dit gebied is er daarom ook veel te zien. In combinatie met de mooie natuur en een zonnig klimaat, maakt dit een populaire reisbestemming.

Vanuit Nederland kun je ervoor kiezen om met het vliegtuig naar Spanje te reizen, bijvoorbeeld naar Madrid. Een duurzamere optie is om de trein te pakken, maar dan ben je wel langer onderweg. Zo kun je vanaf Rotterdam met de Eurostar naar Marne la Vallée-Chessy reizen. Daar neem je de TGV naar Lyon Part Dieu en vanaf daar de AVE naar Barcelona Sants. De reis van Rotterdam naar Barcelona duurt ongeveer 11 à 12 uur. Je kan ook vanaf Amsterdam of Rotterdam met de Eurostar naar Parijs Gard du Nord, daar neem je de metro naar Gard du Lyon en vanaf daar neem je rechtstreeks de TGV naar Barcelona (doe je er ook 11 uur over, hoef je minder vaak over te stappen). Vanaf Barcelona ben je in 2,5 uur in Madrid met de AVE.

Houd er rekening mee dat treintickets met Eurostar meestal 4 maanden van te voren online komen. Het is aan te raden om dan zo snel mogelijk te boeken, omdat de tickets alleen maar duurder worden naarmate je vertrekdatum nadert. Abonneer je ook op de Nieuwsbrief van NS International, want hier worden regelmatig acties in aangekondigd waarmee je goedkope treintickets kan scoren naar steden als Parijs, Berlijn of Londen (ook leuk). 

Er zijn natuurlijk verschillende reisroutes mogelijk, afhankelijk van je budget, je verblijfsduur en welke plaatsen je wilt bezoeken. Hierbij een voorbeeld van een mogelijke reisroute.

Madrid – Sevilla

3 uur met de AVE trein

Vanuit Madrid reis je met de hogesnelheidstrein naar Sevilla, een prachtige stad in Andalusië met charmante straatjes, mooie gebouwen en de bekende sinaasappelbomen. Het is de ultieme stad om te wennen aan een rustig tempo en te genieten van al het moois om je heen. Catedral Giralda, Jardines de Murillo, Plaza de España en Real Alcazar zijn zeker een bezoek waard.

Als je vega(n) bent, is het in Spanje soms een uitdaging om een goed restaurant te vinden. De Spaanse keuken bevat voornamelijk veel vlees. Soms zijn er vega(n) restaurants, maar vaak hebben Indiase of Arabische restaurants ook mogelijkheden. Voor een gezond ontbijt met vega(n) opties kun je naar Jester of Mokambo. Voor het diner kun je naar Taj Mahal Sevilla of Alwadi.

Sevilla – Córdoba

1 uur met de TORRE ORO trein

Een korte reis van Sevilla naar Córdoba in Andalusië. Je kunt een gewone trein kiezen, maar de AVE rijdt ook op dit traject. Córdoba is een stuk kleiner dan Sevilla, dus je kunt alles op je gemak te voet doen. Wandel door de Joodse wijk en het bloemensteegje. De Mezquita is toch wel het meest bijzonder om te bezoeken. De van oorsprong Moorse moskee is omgebouwd tot een kathedraal. Voor het diner kun je naar Pasillo Oriental.

Córdoba – Granada

2,5 uur met de AVE trein

De bekendste bezienswaardigheid van Andalusië bevindt zich in Granada. Het middeleeuwse fort en Moorse paleis Alhambra, is mooi gelegen tegen de achtergrond van de Sierra Nevada, de ‘besneeuwde bergketen’. Wandel door de Arabische wijk El Albaicín en de zigeunerwijk Sacromonte en bezoek een flamencovoorstelling. In Granada lijkt het alsof er een sprookje tot leven komt. Voor een onbijt met een vegan cortado bezoek je El Huerto. Voor het avondeten kun je naar vegan restaurant Hicuri.

Granada – Málaga

2 uur met de bus

Málaga ligt aan de Costa del Sol en is een goede afsluiter van de reis door Andalusië. De sfeer is anders dan in de andere steden. Het is de plek voor leuke eettentjes, een wandeling langs de kust en om alle mooie indrukken van je reis even te laten bezinken. Een bezoek aan het Alcazaba met gids, is een aanrader. Voor het ontbijt kun je naar plant based café Reviv. Dineren kun je bij vegan restaurant Rúkula.

Málaga – Madrid

3 uur met de AVE trein

Adiós Andalusië. Via de Spaanse hoofdstad Madrid reis je weer terug naar Nederland.

Tips voor jouw treinreis door Andalusië:

  • Boek je treintickets in Spanje via Renfe. Hou er rekening mee dat voor sommige trajecten de tickets pas twee weken voor vertrek te boeken zijn.
  • Boek je bustickets in Spanje via Alsa.
  • De entreetickets voor Alhambra (Granada), Alcazar (Sevilla) en Mezquita (Córdoba) moet je ruim van tevoren (minstens een maand) online boeken. Deze kunnen namelijk uitverkocht zijn en je voorkomt hiermee een lange wachtrij bij de ingang van de bezienswaardigheid.
  • Reis licht. Je hebt niet veel nodig. Omdat je van station naar station reist en in de meeste gevallen ook naar het hotel wandelt, is zware bagage niet aan te raden.
  • Boek een free walking tour via bijvoorbeeld GuruWalk of Freetour. Dit is uiteraard niet gratis, maar je kunt zelf bepalen hoeveel je de gids wilt geven. Maar het is een leuke manier om andere mensen te leren kennen en je nieuwe bestemming te ontdekken.

Wat is jouw favoriete plek in Andalusië?

Lees ook: de 5 tips om betaalbaar met de trein door Europa te reizen.

Over de schrijver