Treinreizen door Europa: dit zijn de mogelijkheden en zo pak je het aan

Deze zomer is voor mij een lappendeken van verschillende vakantiebestemmingen geworden. Van Drenthe tot de Franse Alpen en van Barcelona tot Kopenhagen. Omdat ik zelf geen auto heb, is het plan om met de trein gaan. Ik verheug me nu al op de extra beenruimte, het prachtige landschap en de vertraagde tijd waarin ik weer eens een boek kan lezen. En hoewel sommige treinreizen nog tergend langzaam gaan, komen er gelukkig steeds meer Europese bestemmingen bij die je met een rechtstreekse slaaptrein kan bereiken, zodat je geen tijd ‘verliest’ met je reis.

Treinreizen door Europa

Aangenaam verrast was ik toen ik aan het puzzelen was op een treinreis naar Barcelona. Het duurde ‘maar’ elf uur en je hoefde ‘maar’ één keer over te stappen, in Parijs. Omdat de trein wifi heeft en de vakantie feitelijk begint zodra je de deur uitstapt, vond ik het de moeite. “Oh wow,” zei de vriendin die ik in Barca ga opzoeken “Je bent wel lang onderweg dan.” Maar toen deze week bekend werd dat er eind 2023 drie keer per week een rechtstreekse slaaptrein van Amsterdam naar Barcelona gaat rijden, was ook zij enthousiast.

Minder soepel ging het toen ik me verdiepte in mijn treinreis naar Kopenhagen. Want hoewel de Deense hoofdstad twee keer zo dichtbij is als Barcelona, doe je ook hier elf uur over de treinreis en moet je twee keer overstappen. En heel eerlijk gezegd moest ik daar even over nadenken, want nu vond ik 11 uur heen en 11 uur terug ineens een flinke hap uit mijn vakantieweek. Blijkbaar is het allemaal toch een kwestie van perspectief.

Tekst gaat onder foto verder

Noodgedwongen met de trein

Toch zijn we een eind gekomen qua internationale treinreizen. Ik herinner me hoe ik jaren geleden een keer noodgedwongen met de trein van Cordoba naar Amsterdam moest, omdat de auto weigerde om nog een meter te rijden. Met veel te veel bagage en veel te lange overstaptijden leek de treinreis eindeloos te duren. Vooral op de grens tussen Spanje en Frankrijk, in een dorpje waar verder niks te beleven was, tikte de tijd maar langzaam weg.

Steeds meer aanbieders en toffe bestemmingen

Maar dat is verleden tijd, want de trein naar Barcelona kachelt nu in één stuk door de grens over. Er zijn dan ook steeds meer aanbieders die zich op treinreizen – en dan met name de nachttreinen- storten als dé nieuwe, hippe en vooral duurzame manier van reizen. Van European Sleeper tot Green Citytrip en van de Nightjet van de NS tot aan Sunweb en TUI.

Praag, Wenen, Venetië, Milan, maar ook Kopenhagen, Malmö en Göteborg. Naar steeds meer Europese steden gaat een rechtstreekse sleepertrein, te boeken als los ticket of als package deal voor een citytrip of skivakantie. Want vanaf deze winter is het de bedoeling dat er ook rechtstreekse treinen naar de Franse Alpen gaan en vanaf volgende zomer ligt het in de planning dat er ook treinen naar Zuid-Frankrijk gaan voor een zonvakantie.

tekst gaat onder de foto verder

Tom Grunbauer 8 9Rix4Ovrm Unsplash

7 voordelen van treinreizen

Wellicht dat de chaos op Schiphol de trein een zetje heeft gegeven, maar helemaal los daarvan kleven er nog behoorlijk wat voordelen wat andere voordelen aan treinreizen:

 • Het is beter voor het klimaat: een treinreis belast het milieu 7 tot 11 keer minder dan een vliegreis. Het is ook duurzamer dan de auto, zeker als je daar nog een caravan achter hangt, want daarmee verbruikt de auto 60 procent meer brandstof.
 • Je hebt comfortabele stoelen met genoeg beenruimte waardoor je niet de hele reis gesandwitcht wordt tussen twee medepassagiers.
 • Je arriveert in het centrum van de stad en hoeft dus niet nog anderhalf uur met een trein, metro of bus naar de stad.
 • Er is geen inchecktijd en dus ook geenlange wachttijden, zoals op Schiphol. Je komt aan, je stapt in, je gaat zitten.
 • Je hoeft bij aankomst ook niet eindeloos te wachten op je koffer of bang te zijn dat die onderweg ergens is blijven hangen en kwijt is.
 • Je hoeft niet op de weg te letten, zoals met de auto, dus is er tijd om van het landschap te genieten, een spelletje te doen, een boek te lezen, een beetje te werken of gewoon een uiltje te knappen.
 • De trein maakt onderweg vaak meerdere stops. Als je mazzel hebt, kan je op die manier meerdere citytrips combineren voor de prijs van één. Reis je naar Barcelona? Dan kan je ook nog een paar dagen Parijs meepikken.  

tekst gaat onder de foto verder

7 praktische tips voor treinreizen

 • Boek je reis op tijd: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je reis. Meestal kan je vanaf drie maanden voor vertrek goedkope tickets vinden. Hoe langer je wacht, hoe meer je betaalt.
 • Plan je reis goed: nu er steeds meer verschillende aanbieders op de markt zijn, heb je ook wat te kiezen. Zo kan je een compleet geregelde citytrip kopen of een los treinticket – als retourtje of enkeltje. Als je nog verder reist met een lokale trein, kan het slim zijn om even uit te zoeken of je die tickets moet reserveren (meestal niet).
 • Check de voorwaarden van je ticket: net als met alles geldt eigenlijk, hoe goedkoper je ticket hoe strenger de voorwaarden. Kijk dus even goed wat de voorwaarden zijn als je buiten jouw schuld om je trein of je overstap mist. Of als je de reis onverhoopt wilt verplaatsen.
 • Neem onderweg je eigen eten mee: niet elke trein heeft een restauratiewagen en als ze al eten aan boord hebben, zijn de opties beperkt en betaal je veel. Neem dus voldoende eten en drinken mee.
 • Vergeet je boek niet of spelletjes of je koptelefoon. Treinreizen binnen Europa duurt langer dan vliegen. Dat is op zich niet erg als je bedenkt dat je vakantie begint zodra je de deur uitstapt en de reis dus onderdeel is van het avontuur. Maar je kan maar zo lang naar buiten staren, dus is het toch fijn als je onderweg wat te doen hebt. Dus luister die podcast, lees dat boek of doe een spelletje.

Ik heb in mijn leven al heel wat treinreizen gemaakt, binnen Europa (Cordoba – Amsterdam, Bretagne – Amsterdam, Londen – Edinburgh, Berlijn, Parijs, Praag), maar vooral ook buiten Europa (in Peru, Sri Lanka, India, Myanmar en de Verenigde Staten). Meestal waren het de voorbijglijdende landschappen die de treinreizen adembenemend maakten en voor altijd in mijn geheugen griften. Soms waren het de onverwachte ontmoetingen en de gezelligheid.

Wat was jouw mooiste treinreis? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten en je verhaal te delen. Lees hier over de treinreizen van Helena. En het avontuur van Iris en Bouke die met de trein naar Azië gingen.

Over de schrijver