Treinreizen in Europa: met deze 5 tips houd je het betaalbaar en eenvoudig

Dat vliegen niet duurzaam is, is voor de meesten inmiddels wel duidelijk. Maar dat vliegen in sommige gevallen zelfs duurder én langzamer is dan bijvoorbeeld de trein, weten een heleboel mensen dan weer niet. Zo rekende Milieu Centraal uit dat je met de trein 20 minuten sneller en een tientje goedkoper in Parijs bent. Dat scheelt je bovendien ook nog eens 230 kilo aan CO2-uitstoot. Win-win-win dus voor treinreizen in Europa. Hetzelfde geldt trouwens voor steden als Berlijn en Londen (zie de tests van de NOS en AT5 in de onderliggende links).

Goedkoop treinkaartje

Het geheim van een goedkoop treinkaartje is op tijd boeken. Zo gaan de kaartjes voor Londen of Parijs ongeveer 4 a 5 maanden voor vertrek in de verkoop. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kan je al 6 maanden vooruit boeken. Terwijl Polen, Tsjechië en Hongarije ongeveer 2 maanden vooraf te boeken zijn. Daarnaast zijn er ook regelmatig aanbiedingen die je in de gaten kan houden. Net als met vliegen geldt dus eigenlijk: hoe dichter je op de datum van vertrek zit, hoe duurder het ticket wordt. En net als bij vliegen kunnen de prijzen per dag behoorlijk verschillen (zondagavond weer terug is vaak duurder dan dinsdag terug bijvoorbeeld). Een goede planning is dus je beste vriend in deze. Weet wanneer je ongeveer wil gaan en houdt de aanbiedingen in de gaten.

Sowieso is een goede planning aan te raden als je met de trein op reis gaat. Lokale en regionale treinen hoef je vaak niet van tevoren te boeken, maar hogesnelheidslijnen en nachttreinen vaak weer wel. Het zou dus zonde zijn als je heel graag met de nachttrein een binnenlandse reis wilt maken en deze blijkt al weken volgeboekt te zitten. Just sayin’.

De treinambities van de EU

Dat de trein in Europa in opkomst is, merk je ook aan de spoorambities van de EU. Zo willen Europese politici meer hogesnelheidslijnen, minder BTW op de treinkaartjes en een centraal boekingssysteem. Dat laatste zal ook zeker helpen om het imago van ‘veel gedoe’, dat nu nog aan treinreizen in Europa kleeft, weg te poetsen. Want waar moet je je treinkaartjes boeken? Dat is ook nu al makkelijker dan je denkt.

Om je op weg te helpen, hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet. Er zijn verschillende opties voor het boeken van een internationale treinreis door Europa:

1. Een Interrail pas

De meeste mensen denken dat Interrail is voorbehouden aan jongeren tot een jaar of 27, maar dat klopt niet, al is er wel een Interrail Jeugdpas die je 25 procent korting geeft als je onder de 28 jaar bent. Interrailen is voor alle leeftijden. Met de pas krijg je toegang tot 40 spoorweg- en veerbootmaatschappijen in 33 landen in Europa. Soms kun je gewoon instappen, soms is het slim om vooraf te reserveren. Daar moet je in enkele gevallen wel wat extra’s voor betalen. Je kunt kiezen tussen een Global Pas (heen- en terugreis vanuit Nederland inbegrepen) of een One Country Pas, waarmee je onbeperkt door dat ene land kan reizen met de trein.  

2. Een landenpas

Als je al precies weet naar welk land je wil reizen, kan het soms voordeliger zijn om een pas te kopen die je specifiek in dat land (of landen) toegang biedt. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Balkan Flexipass (Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Griekenland, Noord-Macedonië en Montenegro, Servië en Turkije)
  • European East Pass (Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Slowakije)
  • Renfe Spain Pass (Spanje)
  • Switzerland pass (Zwitserland)
  • German Rail Pass (Duitsland en buurlanden)
  • Britrail Pass (Engeland, Schotland, Wales)

3.  Losse treintickets

Je kunt natuurlijk ook voor losse treintickets gaan. Dat kan in sommige gevallen goedkoper zijn, afhankelijk van hoeveel je gebruik wilt maken van de trein. Wil je bijvoorbeeld naar één specifieke bestemming met de trein (Parijs, Londen, Berlijn, Bazel) of wil je ook echt rondreizen met de trein? Het is de moeite waard om dit even uit te zoeken. Hiervoor kan je terecht bij:

4. Treinreizen op maat

Net als met vliegreizen kan je ook treinreizen kopen, inclusief overnachting of een hele verzorgde wintersportvakantie. Steeds meer commerciële reisorganisaties bieden deze treinreizen aan naast vliegreizen, maar er zijn ook organisaties die echt gespecialiseerd zijn in treinreizen. Denk bijvoorbeeld aan de The Train Traveller of Choo Choo of de Treinreiswinkel. Maar ook duurzame reisorganisaties als Better Places voorzien je graag van advies.

5. De nachttrein

Een relaxte manier om je bestemming binnen Europa te bereiken is met de nachttrein. Niks slaapt zo lekker als een wiegende trein met het geluid van de spoorrails op de achtergrond. De slaaptrein is dan ook in opkomst. Zo is het de bedoeling dat er aan het einde van het jaar (2023) een rechtstreekse verbinding komt tussen Amsterdam en Barcelona. Maar ook bestaande slaaptreintrajecten worden langzaam uitgebreid.

Zo rijdt European Sleeper vanaf mei voorlopig alleen naar Berlijn, maar is het de bedoeling dat het traject wordt doorgetrokken naar Praag. Bij Nightjet (van de Östereichische Bundesbahn) kan je al met de nachttrein naar bestemmingen in Oostenrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland. Maar ook hier staan andere landen alvast genoemd op de site als toekomstige bestemming.  Ook NS International biedt Nightjet treinreizen aan naar Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. Via de site van NoordWest Express vind je meer informatie over nachttreinen in Europa. Ook bij de GreenCityTrip kan je nachttreinen boeken naar Dresden en Praag.

Wat zijn jouw ervaringen met treinreizen in Europa? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook over onze treinreizen naar Manchester, Leuven, de Franse Alpen, de Pyreneën en Gent.

Lees ook mijn column voor BinnensteBuiten over treinreizen :-)

Over de schrijver

21 gedachten over “Treinreizen in Europa: met deze 5 tips houd je het betaalbaar en eenvoudig”

  1. Vorige zomer met het gezin met de Nightjet naar Oostenrijk gegaan. Leuk en relaxed. Wel nog wat organisatorische probleempjes bij Nightjet ( oa terug een ligwagon te weinig, nog geen restitutie via NS gekregen). De treinen lijken onveranderd sinds mijn reizen 25 jaar geleden, vooral jammer mbt het sanitair
    Een nachttrein naar Barçelona zou ik graag een keer nemen.

    1. Dat hoorde wij ook, dat de nachttreinen door Europa nu nog vooral ouderwetse treinen zijn die weer uit de stalling zijn gehaald zonder dat ze gemoderniseerd zijn. Jammer! We gaan over een paar weken zelf met de trein naar Basel, dus dan zullen we het meemaken. Wel modern is de Eurostar, Thalys en TGV (maar dat zijn geen slaaptreinen).

  2. Ik laat altijd de Treinreiswinkel mijn reizen naar Duitsland en Oost-Europa regelen.
    Die vinden voor mij de gekste verbindingen, hoef ik zelf niet te klungelen op internet.
    Gewoon even op de fiets naar die winkel (letterlijk), waar je de beste adviezen kunt krijgen.

  3. Voorheen ging ik vanuit Parijs naar Bordeaux, omdat ik verder naar Portugal met de auto ging. Het is zo jammer dat al die mogelijkheden weg zijn. Nachttrein, autotrein, allemaal weg. Zolang de trein maatschappijen niet hun best doen en daarna goede reizen aanbieden, zijn we genoodzaakt om toch of met de auto of met liegtuig. Ik ben gek op reizen met de trein, maar het wordt (bijna) onmogelijk gemaakt, vooral omdat ik beperkt ben in mijn bewegingen. Teveel overstappen is voor mij geen optie. Dit is wat ik nu weet.

    1. Ik weet niet of het per se aan de treinmaatschappijen ligt als wel aan het financiële plaatje. Vliegen wordt goedkoop gehouden omdat we geen btw hoeven te betalen over ticket en kerosine. Maar Europa is hard bezig om het spoornet in Europa te verbeteren. En met de hard groeiende belangstelling hoop ik dat het snel weer makkelijker wordt voor alle bestemmingen.

  4. In juni treinreis met NS -internationaal naar Wenen geboekt.
    In Utrecht besloot NS de trein niet te laten vertrekken omdat hij te vol zat met niet geboekte “ gasten”.Een alternatief werd niet geboden
    Ik kreeg slechts 50% van het ticket vergoed. Wacht al 9 maanden op een reactie op mijn bezwaar slechts 50% terug te krijgen. Niet ik maar NS BESLOOT te cancelen waaraan ze dan ook nog eens verdienen. Neem vaker de trein: nu even niet.

    1. Dat gevoel snap ik helemaal! Wat een ontzettend vervelende ervaring. Ik snap dat dit de plannen voor de trein even on hold zet (al ken ik ook zat vergelijkbare verhalen met verschillende vliegmaatschappijen trouwens). Succes met het zo snel mogelijk terugkrijgen van het geld!

    1. Oh, die had ik nog niet gehoord. Maar dat is inderdaad balen als dit zo blijkt te zijn. En ook jammer dat er geen verdere informatie wordt gegeven door NS International, Interrail of ICE. Ik hoop dat dit snel wel lukt, want wij zijn ook wel nieuwsgierig hiernaar.

    1. Dat is inderdaad jammer, maar aan de andere kant: hoe meer mensen met de trein reizen hoe beter voor het milieu. Daar valt toch ook wat voor te zeggen. En het aantal treinen is echt aan het uitbreiden, dus ik vermoed dat het – met behulp van subsidies wellicht uit de EU- uiteindelijk wel weer makkelijker wordt.

    2. Voorlopig vond ik het plannen van zo’n treinreis (idg Eurostar naar Londen) een bezoeking….en ook gewoon duur, ook als je ver vantevoren boekt.

      1. Goede tips is om de aanbiedingen in de gaten te houden, niet op de hoogtijdagen te gaan (vakanties of op zondagavond terug bijvoorbeeld) en inderdaad op tijd te boeken. Maar dat geldt ook voor een vliegreis. Ik ben zelf net terug van een tripje Londen met de Eurostar: 95 euro voor een retourtje (2 maanden geleden geboekt). Ik vind het een verademing. Je hebt je bagage bij je, beenruimte én je stapt middenin het centrum uit. Het is sneller en echt vele malen comfortabeler en dus helemaal niet zo duur.

  5. Willen jullie eens kijken naar Portugal? Zit er een beetje schot in de verbindingen naar dit steeds populairder wordende land? Ik improviseer nu met een TGV naar Bordeaux en dan de Flix (nacht)bus naar Coimbra

    1. We hebben nog niet gehoord van een rechtstreekse verbinding met Portugal, maar we houden het in de gaten, want we zitten er zelf ook met smart op te wachten. In de tussentijd kan je via Trainline (link in artikel) heel makkelijk opzoeken hoe je er het makkelijkste komt met de trein. Ik vermoed dat Lissabon het makkelijkste te bereiken is en dat je vanuit daar verder kan reizen, maar dat heb ik niet gechecked.

  6. Hoi, wij hebben al jaren mooie, leuke, goede ervaringen met treinreizen en boeken dan vaak bij de Treinreiswinkel. Ondermeer naar Lissabon met de (nacht) trein. (kort daarna is helaas de nachttrein opgeheven, maar wie weet…) Binnen 24 uur op bestemming.
    Wat ik een eye opener vond is dat kinderen vaak gratis of voor een klein bedrag met de trein mogen reizen!

  7. Het is als je naar één van onze buurlanden reist vaak goedkoper om op het laatste station in Nederland een kaartje voor je reis in België of Duitsland te kopen. Je pint daar het Belgische of Duitse tarief.

    1. Klopt, vorig jaar gingen we met vrij reizen van Amsterdam naar Maastricht. Daar een kaartje voor €1 gekocht naar Luik, seniorenkorting. Vervolgens voor een paar euro met de bus naar Houffalize. je moet het wel even uitzoeken.

    2. Goed te weten! Kun je aangeven welke stations dit zijn? Venlo, Breda, Arnhem, Hengelo, Groningen, Maastricht, Heerlen, of moet je instappen (overstappen) in kleinere plaatsen als Zevenaar, Oldenzaal, Glanerbrug, Eygelshoven, Roosendaal of Essen en Nieuwe Schans en dan de boemel nemen? Dat laatste kost je zeker een half uur en vaak waarschijnlijk een uur.

  8. Volledig mee eens. Vroeg boeken en plannen geven je tickets die vergelijkbaar zijn met de vliegprijzen (zeker als je daar transport van en naar het centrum van de stad van je bestemming bij rekent). Gelukkig dat het nachtnet zich weer langzaamaan uitbreidt, want jaren terug was dat ideaal om ’s ochtendsvroeg uitgerust en ontbeten op je vergaderbestemming aan te komen.

Reacties zijn gesloten.