Zo ga je op trein- en wandelvakantie naar Oostenrijk

Reizen door Europa gaat gelukkig steeds makkelijker met de trein. Eerder dit jaar deelde ik al mijn treinreis naar Malmö in Zweden. In april ging ik weer op pad met de trein: deze keer naar Zams, in Oostenrijk. Nu geen stedentrip, maar een wandelvakantie. In dit artikel deel ik trein- & wandeltips, zodat jouw volgende vakantie naar Oostenrijk vlekkeloos verloopt. Al moet je natuurlijk altijd rekening houden met onverwachte gebeurtenissen. 😉

Als kind ben ik nooit op wintersport geweest, en daarna ook niet. Oostenrijk kende ik eigenlijk enkel van de verhalen van klasgenootjes die hier in de winter gingen skiën of snowboarden. Maar toen ik twee jaar geleden een aantal dagen had doorgebracht in dit land, wist ik zeker: ik kom nog een keertje terug! En om het mij helemaal makkelijk te maken, had ik ook al een logeeradresje. Twee goede vrienden van me, Samantha en Peter, zijn vorig jaar geëmigreerd naar Zams. Mijn reis in april ging dus ook naar hun toe. Zams ligt naast Landeck, en deze steden liggen weer in de buurt van Innsbruck.

Tips voor treinreizen naar Oostenrijk

Voor een treinreis naar Oostenrijk gelden eigenlijk dezelfde tips als voor een treinreis naar Malmö. Zorg dat je je treinkaartjes op tijd boekt, dat kan vaak al maanden van tevoren. Reis je in een drukkere periode, vergeet dan zeker niet om ook een stoel te reserveren. Zelf vind ik dat sowieso wel fijn, dan weet je zeker dat je kunt zitten. Ik heb gemerkt dat de planning van NS International en Deutsche Bahn soms iets te enthousiast is. 5 minuten overstaptijd is prima te doen zonder bagage, maar lukt dat ook met een koffer? Of misschien zelfs met twee jonge kinderen? Het kan dus geen kwaad even goed te kijken naar het voorgestelde reisplan voor je je ticket boekt. Liever een trein later, dan heel hard moeten rennen en dat de trein dan toch nét voor je neus wegrijdt.

De treinreis naar Zams duurde ongeveer 11 uur. Mij leek het fijner om overdag te reizen, zodat ik lekker uit het raam kon staren en de omgeving kon bewonderen. Als het voor jou beter uitkomt, kun je natuurlijk ook voor de slaaptrein kiezen. Dan vertrek je ’s avonds uit Nederland en kom je de volgende ochtend (met een beetje geluk) uitgerust en wel aan in Oostenrijk. Hoe je je het beste kunt voorbereiden voor een reis met de slaaptrein? Daar weet collega-schrijver Mario alles van! Hij reisde met de European Sleeper naar Praag.

Lees ook: Treinreizen door Europa. Met deze tips houd je het makkelijk en betaalbaar.

Op pad met stevige wandelschoenen

Wandelen is een van mijn grootste hobby’s, ik keek er dan ook erg naar uit om de bergen van Oostenrijk te ontdekken. Twee jaren geleden heb ik dat gedaan op een paar sportschoenen, dat was een wisselend succes. Omdat je bij sportschoenen weinig tot geen grip hebt, glijdt je snel uit. Niet zo’n fijn gevoel. Zeker niet als het geregend heeft. Daarom zou ik je ook zeker aanraden om een paar stevige wandelschoenen aan te schaffen. Zolang je op de paden wandelt en geen hele heftige tochten doet, heb je geen zware bergschoenen nodig. Maar wandelschoenen met een goed profiel zijn wel echt van toegevoegde waarde. Net als wandelstokken trouwens. Die zorgen ervoor dat je net wat steviger staat en meer ondersteuning hebt bij het stijgen en dalen. Lees hier: 5 tips waar op moet je letten bij het kopen van wandelschoenen

Wandelroutes vinden via Komoot

Genoeg over de spullen, waarschijnlijk weet je zelf ook wel dat je een fijne rugzak, goede wandelsokken en voldoende water mee moet nemen. Alleen waar kun je dan gaan wandelen? Je kunt natuurlijk een route volgen die al is uitgezet en simpelweg bordjes met nummers volgen die op paaltjes langs de weg staan. Dit werkt hetzelfde als de wandelknooppunten in Nederland. En is ideaal als je geen zin hebt om voortdurend je telefoon te gebruiken.

Wij hebben ervoor gekozen om voor een aantal wandelingen de app Komoot te gebruiken. Dit is een handige app waarin enorm veel wandelroutes staan voor over de hele wereld. Je kunt inzoomen op het gebied waar je bent en op basis daarvan een geschikte wandeling uitzoeken. Of zelf maken natuurlijk. Per wandeling staat vervolgens duidelijk aangegeven hoeveel kilometer deze is, hoeveel hoogtemeters er zijn en hoe zwaar de route is. Ik moet wel meteen waarschuwen dat je dit met een klein korreltje zout moet nemen. De routes kloppen niet altijd honderd procent. Soms is een pad verdwenen of onbegaanbaar geworden. Houd daar dus wel even rekening mee.

Je kunt Komoot gratis gebruiken, maar als je meerdere wandelingen uit wilt zetten, is het wel verstandig om de betaalde versie aan te schaffen. Voor één regio betaal je eenmalig 3,99 euro, voor het wereldpakket gaat het om 29,99 euro. Voor de kosten hoef je het dus niet te laten. En het leuke is: je loopt echt over hele andere paden dan als je je route via Google Maps plant die wandelpaden maar matig aangeeft, is onze ervaring.

Hotspots in Innsbruck

Het bezoek aan Oostenrijk was natuurlijk pas echt compleet met een dagje Innsbruck. Dit is de hoofdstad van de deelstaat Tirol, ligt tussen de bergen en langs de rivier de Inn. Daar kun je trouwens ook prachtig langs wandelen. Het is geen hele grote stad, ongeveer 130.000 inwoners, waardoor je eigenlijk alle afstanden in het oude centrum lopend af kunt leggen. Daar vind je prachtige en heel kleurrijke gebouwen, waaronder ook veel kerken en musea.

Iets dat ik zelf (nog) niet heb bezocht, maar waar ik wel veel goede verhalen over heb gehoord, is de Olympische springschans bij Bergisel. En als je daar toch bent, kun je meteen het Olympische dorp bewonderen. Blijf je liever in de stad? Dan kun je bijvoorbeeld de Stadtturm en het keizerlijk paleis, Hofburg, bezoeken. Wij hebben vooral lekker rondgewandeld door de stad en de Innsbrucker Hofgarten. En genoten van een heerlijke lunch bij Café Naiv., zeker een aanrader.

Ik ben het treinreizen voorlopig nog niet zat. Er zijn nog genoeg plekken om te ontdekken! Deze zomer vertrek ik weer met de trein naar Oostenrijk. Ditmaal met een tussenstop bij de Duitse stad Koblenz. Tips voor deze regio zijn altijd welkom!

Over de schrijver