Trend: consumenten kopen eten steeds vaker bij de boer

Je wil je eten wel in de ogen kunnen kijken bij de boer. Foto: JelleS, Flickr
Je wil je eten wel in de ogen kunnen kijken bij de boer. Foto: JelleS, Flickr
“Supermarkten dachten dat hun formule van goedkoop, gemak en de beste kwaliteit voor altijd zou werken. Maar het tegendeel blijkt waar.” Dit schrijven Joris Lohman en Felicia Alberding van de Youth Food Movement (YFM) in Trouw. Volgens de schrijvers is er een duidelijke trend zichtbaar: consumenten kiezen voor discounters als de Aldi en de Lidl én tegelijkertijd voor eten dat van dichtbij komt, direct bij boeren via streekboxen, groente-abonnementen en voedselcoöperaties.

De trend is een gevolg van de voedselschandalen die duidelijk maken dat er veel mis is in de voedselsector. Consumenten hebben geen zicht op wat er achter de schermen gebeurt, en kiezen vaker voor kleine iniatieven waar ze wél achter de schermen kunnen kijken.

“Voor wie zich ook zorgen maakt over wat er allemaal achter de schermen van landbouwbedrijven en verwerkers gebeurt, zijn er steeds meer lokale alternatieven. Hebben we de afgelopen decennia geleden ons best gedaan om zover mogelijk bij ons voedsel vandaan te wonen: ons eten komt terug de stad in.”

Bron: Youth Food Movement / Trouw

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Rechtstreex van de boer in de wijk: Duurzamer, lokaler, goedkoper
Gratis superfoods van eigen bodem: brandnetel en paardebloem

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020