De initiatieven voor het gezamenlijk delen van een koe springen de pan uit. Kortgeleden berichtten we over het project K()E 7951. Je kunt je bij dit project opgeven voor een vleespakket van koeien die nu nog in de wei lopen.
Een ander initiatief is MijnKoeJouwKoe. Dit bedrijf uit Langerak bemiddelt tussen klanten die zo’n pakket wel zien zitten, en boeren en slagers uit de regio van de klant.
[adrotate group=”3″]
Hoe werkt het? Van de site van MijnKoeJouwKoe:
“Simpel door met een aantal vrienden, kennissen of onbekenden een koe te delen. U bent bij het dier betrokken vanaf het moment dat het als een kalf achter zijn moeder aanloopt tot en met het moment dat u hele lekkere gerechten van het vlees gaat bereiden. Op die manier helpt u de boer die voor zijn of haar inspanningen weer eens een eerlijke prijs krijgt, het dier dat de tijd en de ruimte krijgt om volwassen te worden en de genieter in u. Het aardige is namelijk dat dieren die alleen maar buiten lopen, niet worden bijgevoerd op basis van maïs en soja, meters moeten maken voor hun eten, veel lekkerder vlees opleveren. Het vlees van natuurlijke buitendieren is beter doorbloed (donkerder) en fijn gemarmerd met vet. Dat vet zit dus niet zozeer aan de buitenkant maar ragfijn verdeeld tussen de spieren en dat proef je.”
Rundvlees heeft een slechte naam wat betreft milieuvriendelijkheid. Volgens MijnKoeJouwKoe is dat niet helemaal terecht: “Het is een kwestie van appels en peren. Rundvlees heeft een bar slechte naam als het om duurzaamheid gaat. Voor elke kilo is liefst 15.500 liter water nodig. Het omzetten van plantaardige eiwitten in dierlijke die we dan vervolgens in de vorm van vlees consumeren is nodeloos verspillend. Veel logischer lijkt het om al die weilanden om te zetten in akkers. Zo bezien ben je als vleeseter een nare egoïst. Maar de werkelijkheid is alrtijd nét iets gecompliceerder. Zo lijkt 15.500 liter heel wat, maar als het slootwater is in een polder en als de koe geen waterverslindend voer eet zoals maïs en soja, dan hebben we het niet alleen over hele andere hoeveelheden, maar ook over een non-issue. Daarnaast zijn weilanden vaak alleen maar weiland omdat de betreffende percelen ongeschikt zijn voor akkerbouw.”
Meer weten over het project? Hier vind je de website.
Lees ook
[adrotate group=”1″]
K()E 7951: je vleespakket bestellen als het nog in de wei loopt te grazen
Meerderheid dierenartsen (73%) wil plofkip uit het schap
Trend: samen met vrienden en familie een koe delen
- Geplaatst door St. Maarten
- 5 juli 2013
- Leven
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur