Trend: zichtbaar gerepareerde kleding maakt van je oude kleren een uniek modestatement

Het komt niet zo vaak voor dat ik gaten in een trui of vest heb. Blijkbaar ben ik er zuinig op, draag ik ze niet vaak genoeg of zijn ze van een dusdanige kwaliteit dat ze niet slijten. Maar die ene keer dat ik één van mijn favoriete truien aan het begin van de winter vol gaten terugvond, herinner ik me nog goed. Het was een oversized model van grove wol, door mijn moeder gebreid, dat na de zomer volledig aangevreten bleek te zijn door motten. Er was geen redden meer aan, besloot ik toen, maar toen ik deze nieuwste trend uit het Verenigd Koninkrijk tegenkwam begon ik alsnog te twijfelen. Had ik het niet te vroeg opgegeven?

We kennen allemaal de lapjes op de ellenbogen wel, die op een gegeven moment zo trendy waren, dat ze ook op nieuwe kleding te vinden waren. In het verlengde daarvan haakte mijn moeder vroeger altijd vrolijke bloemetjes voor op de knieën van mijn maillots. Misschien dat ik kleurrijke reparaties van kleding daarom altijd wat kinderachtig vond: ik associeer het heel erg met de tijd waarin ik nog leerde fietsen, steppen, schaatsen en bomen klimmen. Toch werd ik blij van de plaatjes van de Schotse Flora Collingwoord-Norris. Zij is ontwerper, maker en reparateur van breiwerken.

Statement trui

In het kader van de klimaatcrisis, waarin we zuiniger moeten leren omgaan met grondstoffen en afval moeten zien te minimaliseren, leek het haar een goed idee om workshops te geven in het repareren van je gebreide kleding. En als we dan toch bezig zijn, moet ze gedacht hebben, laten we onze kleding dan niet onzichtbaar repareren, maar er meteen een kleurrijk en origineel aspect aan toevoegen. Op die manier kan je van je ‘saaie’ trui met gaten meteen een ‘statement trui’ maken, waarvan er letterlijk maar één bestaat.

Het enige wat je nodig hebt om je breiwerk te repareren is een naald, wat garen, een schaar. “Sommige stukken, die ik heb gerepareerd zijn generaties lang doorgegeven,” zegt Flora tegen Postive News. “Het is geweldig om zulke speciale stukken met sentimentele waarde te kunnen repareren. Kleding hoort een leven lang mee te gaan en niet alleen maar één seizoen.” In deze tijden van fast fashion zijn we kleding min of meer als wegwerpartikelen gaan beschouwen en vernieuwen de collecties zich sneller dan het licht.

Een politieke daad

Zichtbare reparaties aan je kleding, vindt Flora dan ook bijna een politieke daad. Ze laten zien dat je het niet eens bent met het snelle consumeren en het verlangen naar meer, meer, meer. In plaats daarvan laat je met een zichtbaar gerepareerd kledingstuk zien dat je om je kleding geeft en het stuk niet zomaar wil weggooien. Daarbij vormen de reparaties vaak een onderwerp van gesprek waarmee je het bewustzijn over de manier waarop we met onze kleding omgaan, vergroot.  En het ziet er nog leuk uit ook, vind ik, met bloemetjes en vogels.

Dat er sprake is van een groeiende trend, merkt Flora ook. “Ik zie de laatste jaren echt een toename in het aantal mensen dat wil leren hoe je op een mooie manier kleding kan herstellen of repareren,” zei ze vorig jaar tegen Vogue. “Vooral het afgelopen half jaar zie ik een toename in interesse voor mijn (online) workshops en tutorials.” Dit jaar heeft ze dan ook in eigen beheer een boek uitgegeven waarin ze je leert hoe je kleding op een mooie manier kan herstellen en er zo ook nog een statement kledingstuk van kan maken. Bij haar zelf is die belangstelling ontstaan toen ze een puppy kreeg met een voorliefde voor kasjmier, die gaten in haar kleding beet. Maar de huidige groeiende belangstelling voor zichtbare reparaties loopt volgens haar parallel met een stijgend bewustzijn als het gaat om de impact van de mode industrie en de wegwerpcultuur. Het past ook heel goed in het verlangen om unieke (tweedehands of gerepareerde) kledingstukken te hebben in plaats van de 13 in een dozijn die je bij de grote ketens overal ter wereld kan kopen.

Repareer jij je kleding? Of ken je iemand die op deze manier kleding zichtbaar repareert? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Wil je leren hoe je je eigen kleding op een vrolijke manier kan repareren? Neem dan vooral een kijkje op de site van Flora. Je kan natuurlijk ook coole zichtbare reparaties maken met andere kleding, bijvoorbeeld spijkerbroeken. Zoek op ‘visible mending‘ of #visiblemending en er gaat een wereld voor je open.

Lees ook ons artikel over de Japanse filosofie Wabi Sabi, waar kapotte spullen vaak met goud worden gerepareerd.

Over de schrijver