Trends 2019: gezondheid op maat, sterke familiebanden en plasticverbod

De redactie van hetkanWEL speurde (internationale) kranten, tijdschriften en social media af, op zoek naar de duurzame trends en ontwikkelingen voor 2019. We zetten de belangrijkste voor je op een rij. 

Kies kwaliteit boven kwantiteit

In 2019 wordt duurzame mode volwassen en zal ook de massa bereiken. Programma’s op televisie zorgen voor bewustwording en we weten inmiddels allemaal hoe vervuilend de mode-industrie is. Een groeiend aanbod van duurzame merken, kwalitatief goede tweedehands kleding en online verzamelplatforms maken het kopen van duurzame mode alleen maar gemakkelijker.
Daarnaast kiezen we steeds vaker voor kwaliteit boven kwantiteit. Niet alleen voor kleding, maar ook voor interieur accessoires en cosmetica. Overvolle kledingkasten, single use producten of goedkope prullen? In 2019 kopen we dat niet meer.

Van het gas af

We gaan allemaal van het gas af en dat is bij Nederlandse huiseigenaren inmiddels duidelijk. De gemeente komt met plannen, maar wil je daar op wachten? Veel Nederlanders niet. We gaan massaal op zoek naar (betaalbare) alternatieven om te isoleren, zelf energie op te wekken en huizen duurzaam te verwarmen. Toch is er nog veel onzekerheid. Vooral over de financiële gevolgen. In 2019 zal dat duidelijker worden.

De auto uit, het openbaar vervoer in

Gratis openbaar vervoer in Luxemburg, of Europese steden die auto’s uit het centrum gaan weren. Heel Europa denkt na over alternatieven voor de auto, maar files, volle treinen, slechte aansluitingen en overvolle fietspaden zijn voor jou misschien een doorn in het oog. Wees gerust, want in 2019 zal er van alles veranderen, want een ding is duidelijk: we moeten de auto uit.

De natuur in om te ontstressen

Stress, eenzaamheid en depressie; hoe mooi Nederland ook is, we genieten er steeds minder van. Jonge mensen zijn tijdens hun studie al opgebrand, ouderen spreken soms weken niemand anders dan de mensen die hun verzorgen. Het is helaas heel gewoon geworden, maar wat vind jij daar van? Steeds meer Nederlanders willen hier iets aan veranderen. Dat begint vaak bij je eigen leven. Ontstressen, digitaal detoxen, je huis opruimen, gezonde voeding, een wekelijks bezoekje bij een oudere, of de natuur in; het zijn allemaal manieren om meer rust te creëren. In Schotland kun je zelfs de natuur in op doktersrecept.

We gaan voor elkaar zorgen

Wonen gaat veel verder dan een dak boven je hoofd. Dat weten we allemaal. Kleine huizen met weinig spullen, gedeelde appartementen in de stad, of zelfvoorzienende huizen op het platteland het zijn allemaal opties om duurzaam te wonen en ons een echt ‘thuis’ te geven. We zullen in 2019 steeds vaker samen gaan wonen met familie, vrienden, meerdere families of wildvreemden. We zoeken elkaar op om gevoelens van eenzaamheid tegen te gaan en voor elkaar te zorgen. Zo vervangen we familiebanden, of scherpen we bestaande banden verder aan.

Jongeren komen in actie

In 2018 lieten jonge mensen hun stem horen voor het klimaat. Het begon allemaal met de Zweedse Greta Thurnberg, die besloot om elke vrijdag te staken, in plaats van naar school te gaan. Haar motivatie; waarom naar school gaan als de overheid je toekomst op het spel zet? Vele jonge mensen volgden haar voorbeeld, ook in Nederland. Zo ontstond er een wereldwijde beweging. In 2019 zullen we zien waar dat toe leidt, maar we weten zeker dat jongeren zullen vechten voor een beter klimaatbeleid en een leefbare planeet.

Plantaardige voeding en vitaminen op maat

Aten we vroeger nog wild, kip of biefstuk tijdens het kerstdiner; tegenwoordig is dat helemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Vegetarisch en vegan eten is zo goed als mainstream. Was het voorheen vooral iets voor vrouwen, tegenwoordig zijn ook (bekende) mannen steeds duidelijker in hun keuzes en zij inspireren anderen om hetzelfde te doen. Supermarkten en restaurants spelen in op deze trend en zo ontstaat er een vliegwiel, dat in 2019 steeds sneller zal gaan.
Naast een plantaardig dieet proberen we steeds gezonder te leven en oud te worden. We stellen het verslappen van onze spieren en onze conditie zo lang mogelijk uit. We willen fit zijn en blijven. Vitaminen pillen zijn niet aan te slepen, maar in 2019 zal dat nog een stap verder gaan. Steeds meer mensen laten zich onderzoeken en gaan vitaminen- en mineralenpreparaten op maat slikken. Alles om maar jong en gezond te blijven.

Recycling is niet meer genoeg

Het is het afgelopen jaar weer pijnlijk duidelijk geworden, dat recycling geen oplossing is voor ons afvalprobleem. We moeten allemaal veel minder afval produceren. Vooral plastic. We kunnen er niet meer omheen, want plastic zit overal. In onze cosmetica, in ons eten en in de natuur. In 2019 zal het plastic probleem eindelijk serieus genomen worden. Single use plastic wordt verboden, verpakkingen verminderd en de prijs voor afval gaat omhoog.
2019 zal het einde van onze plasticverslaving inzetten.
We zijn reuze benieuwd wat je van deze trends vindt. Heb je aanvullingen of opmerkingen? Laat het ons alsjeblieft onderaan de blog weten. Dan kunnen we eind van het jaar zien of het klopt.

Over de schrijver

2 gedachten over “Trends 2019: gezondheid op maat, sterke familiebanden en plasticverbod”

 1. Pingback: Deze duurzame initiatieven gaan onze toekomst bepalen

 2. Wat ik en met mij ,vele en vele anderen,zou willen dat er een duidelijke afval lijst ontwikkeld zou worden over wat te doen/scheiden met de vele en diverse plastic/aluminium (o.a wikkels om boterpakjes e.d) die niet in de plastic ophaalzakken mogen.
  En de dagelijkse honderduizenden broodzakjes bij de supermarkten zijn niet van papier
  Bovendien zijn verpakkingsproducten ook vaak uit verschillende materialen samengesteld
  Last but not least waar laten we het kleine harde plastic,verdwijnt nu in container.
  Nog een voorbeeld : Er moeten m.i. honderduizenden plastic roerstaafjes bij het koffieapparaat van AH weggegooid? worden !
  Maar ook de vele plastic vorkjes bij de snackbar verdienen milieu aandacht.
  Er is nog heeeeeel veel te doen!!!!!

Reacties zijn gesloten.