Volgens dit rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving zijn consumenten bereid om ongeveer 10 procent meer te betalen voor duurzaam en diervriendelijk voedsel. Zo bekeken, gaat hier iets stevig mis. De echte komkommers zouden in dat geval €0,54 moeten kosten, willen ze een kans maken tegen de schaambieding van de treurkomkommers.
Omfietskomkommers zijn goedkoper
Albert Heijn licht desgevraagd toe dat de hoge prijs voor Puur & Eerlijk-komkommers veroorzaakt wordt door de verpakking en de opslagkosten vanwege lagere rotatie van biologische producten. Daarnaast heeft de biologische komkommer het hele jaar door een vaste prijs, die niet mee fluctueert met de marktprijs.
Maar als de prijs van echt eten zo hoog is, waarom is de prijs van woekerproducten dan zo laag? Daar ben ik dan wel heel benieuwd naar.
Overigens weet ik dat je op de biologische markt een euro per komkommer betaalt, dus ook de prijs voor eerlijk eten kan lager. Maar in mijn Utrechtse buitenwijk ben ik niet altijd in de gelegenheid om omfietskomkommers te kopen. Net als heel veel welwillende bewuste consumenten met mij.
Lager prijzen, meer voedselverspilling
Prijs en gemak zijn cruciale factoren om het groene peloton in beweging te krijgen. En de markt voor biologische producten groeit harder dan de economie van China. Daarom begrijp ik niet dat Albert Heijn zo’n groot prijsverschil laat bestaan bij één van de meest verkochte groenten. Gezien de grote vraag naar komkommers zou ook voor de biologische variant snelheid en efficiency in het proces ingebakken moeten kunnen worden waardoor de prijs lager wordt.
Als de prijs op de biologische markt al lager ligt, dan moet dit toch zeker ook kunnen in de grootste supermarkt van Nederland!
Lage prijzen voor voedsel leiden trouwens wel weer tot meer voedselverspilling. Volgens dit achtergrondartikel in de Volkskrant is eten simpelweg te goedkoop om zuinig mee om te hoeven gaan. Misschien moet de prijs voor treurkomkommers dus juist wel omhoog, naar €1,25,- zodat ze maar tien procent goedkoper zijn dan Puur & Eerlijk-komkommers. Dan is de persverse prijsprikkel ook verdwenen en zullen consumenten komkommers minder snel weggooien. Als ze ze nog kopen…