App en Beach Clean Up tegen troep op het strand

Troep op het strand
Foto: Stefan van der Kamp
Op een drukke stranddag ligt er net zo veel rotzooi naast de bakken als ín de bakken. Schoonmakers zijn urenlang bezig om alle troep op het strand weer op te ruimen. Op warme dagen kunnen ze het strand bovendien niet altijd zo schoon achterlaten als ze zouden willen, omdat ze al vroeg weer plaats moeten maken voor nieuwe bezoekers aan het strand.
Volgens de RGV, beheerder van 15 recreatiegebieden in het zuidoosten van het land, kost het veel geld om alle troep op het strand elke dag op te ruimen. “Het lijkt wel alsof mensen na een dagje buiten vergeten zijn dat ze wettelijk verplicht zijn om hun afval op te ruimen. Het is ons een doorn in het oog”, aldus Adriaan van der Linden van de RGV. Wie betrapt wordt op het laten slingeren van afval, krijgt een boete van €130,-. Het valt kennelijk niet mee om die regel te handhaven, want de straf werkt nauwelijks, gezien de enorme troep die er nog steeds ligt op de stranden.

Strandscanner registreert troep op het strand

Gelukkig vindt niet iedereen het normaal dat we het strand achterlaten als een vuilnisbelt. Vorig jaar nog zorgde een foto van een smerig Schevenings strand voor grote verontwaardiging onder Nederlanders op Facebook. Tienduizenden mensen steunden de oproep om het strand schoon achter te laten.
Dat was vorig jaar. Nu is er een speciale app waarmee troep op het strand in kaart kan worden gebracht. De Strandscanner van Stichting De Noordzee is sinds eind juli in de lucht. Tot nu toe hebben enkele honderden mensen aan het onderzoek bijgedragen. Op de stranden wordt vooral plastic gevonden, maar mensen geven ook bijzondere waarnemingen door zoals de vondst van een roggenei.
Als mensen met de Strandscanner doorgeven waar afval vandaan komt, dan kan er iets gedaan worden aan de bron. Stichting Noordzee denkt hierbij aan statiegeld op kleine plastic flessen of een ander inzamelingssysteem. Met de gegevens van de app kan deze oproep worden onderbouwd.

Beach Clean Up in Noordwijk

Niet alleen ‘s zomers, maar het hele jaar door ligt er troep op het strand. De Sea First Foundation organiseerde op 21 april van dit jaar een Beach Clean Up in Noordwijk waarbij 156 plastic zakken, 170 plastic flessen, 186 snoepverpakkingen, en nog veel meer werd ‘gevonden’. Op 6 oktober vindt weer een nieuwe Beach Clean Up plaats. Help je mee? Een lekker dagje uitwaaien en meteen het strand opruimen.

Download de strandscanner voor:

iPhone
Android
Bronnen: Hart van Nederland, OneforOne, Telegraaf, Powned.tv, RTVNH.

Over de schrijver