Troep op straat maakt racistisch

Afval
Staking Schoonmakers Amsterdam, Foto: Facemepls (Flickr)

Als er veel rommel op straat ligt gaan mensen zich racistisch gedragen. Door de behoefte aan structuur gaan mensen in stereotypen denken wat racisme stimuleert. Zodra de vuilniswagen langs is geweest laten mensen zich weer van hun goede kant zien. Dit blijkt uit experimenten van gedragswetenschappers van de Universiteit Tilburg en Groningen.

In een van de experimenten ondervroegen de onderzoekers reizigers op station Utrecht CS over eigenschappen van minderheden tijdens en na de staking van het schoonmaakpersoneel. In de vervuilde omgeving kenden de mensen meer stereotype eigenschappen toe aan minderheden dan in de schone omgeving. Ook gingen ze verder af zitten van Afrikaanse Nederlanders dan van autochtone Nederlanders. De onderzoekers roepen beleidsmarkers op om een rommelige omgeving zo vroeg mogelijk te signaleren om discriminatie te voorkomen.

Amsterdam voegt meteen de daad bij het woord en laat dit jaar een staaltje van afvalstructurering zien tijdens Koninginnedag. In de Jordaan wordt een poging gedaan om de afvalberg te verminderen en te scheiden. Een extra uitdaging dus voor aangeschoten feestvierders in de Westerstraat of op de Noordermarkt: gooi je afval in de juiste bak. Ook zijn er recycling stations voor ondernemers en horeca.

Het initiatief Koninginnedag Schoon van Global green events moet een voorbeeld zijn voor duurzame afvalverwerking op grote  publieksevenementen. Jaarlijks produceren we op Koninginnedag in Amsterdam meer dan 300.000 kilo troep.  Een absolute aanslag op onze natuurlijke behoefte aan structuur.

Lees ook:

Over de schrijver

1 reactie op “Troep op straat maakt racistisch”

  1. En wie heeft dit "onderzoek" uitgevoerd?
    Ja hoor, het is de beroemde Diederik Stapel (samen met een zekere Siegwart Lindenberg).
    In het artikel van Roos staat een verwijzing naar de website van de universiteit van Tilburg. Op die site is het bericht echter verwijderd. Dat kan ik me voorstellen.

Reacties zijn uitgeschakeld.