Wijn uit de Achterhoek en rijst uit Brabant: deze tropische producten komen van eigen bodem!

We doen allemaal ons best om bewuster te eten. Vaker plantaardig, seizoensgebonden en als het even kan ook graag een beetje lokaal. Maar om onze favoriete tropische producten nou helemaal te laten staan: dat gaat veel van ons te ver. Gelukkig zijn er steeds meer Nederlandse initiatieven en bedrijven die zich hard maken voor het ontwikkelen van exotische producten in Nederland. Sojamelk, thee en wijn? Deze producten komen gewoon uit Nederland!

Sojamelk uit Twente

Afkomstig uit een familie van echte melkboeren zochten Bart en Tom, twee nieuwsgierige boerenzonen, naar een manier om op duurzame wijze het werk van de generaties voor hen voort te kunnen zetten. Sinds 2016 vormen ze samen De Nieuwe Melkboer en ontwikkelden ze een plantaardige sojadrink gemaakt van op Twentse bodem gekweekte soja. Met hun Neder-soja willen ze andere boeren inspireren en laten zien dat het ook anders kan, want in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is soja geen mediterraan gewas. Geholpen door de toenemende vraag naar lokaal geproduceerd, plantaardig én eiwitrijk voedsel lanceerden de mannen in november 2020 de eerste sojadrink van Nederlandse bodem. Je vindt de melk van De Nieuwe Melkboer op verschillende plekken in de schappen.

Sojamelk Uit Twente

Kruidenthee van Wilder Land

Met thee gemaakt van onkruid de Nederlandse biodiversiteit vergroten: dat is de missie van Wilder Land. Wilder Land is er van overtuigd dat we naar een economie toe moeten waarin herstel centraal staat en de aarde minder uitgeput wordt. Oprichters Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt ontdekten dat de kruiden die in de meeste theesoorten – die vrijwel altijd vanuit het buitenland geïmporteerd worden – worden gebruikt, het ook prima zouden doen op Nederlandse bodem. Om niet alleen te besparen op vele kilometers vervuilend transport, maar ook de biodiversiteit in Nederland een beetje te helpen, sloeg Wilder Land de handen ineen met de Nederlandse boeren. Door hun (on)kruiden in te zaaien op de randen van hun akkers en weilanden, creëerden ze kansen voor bijen en vlinders en groeiden ze tegelijkertijd de grondstof voor een van hun lekkere kruidentheeën.

Wilder Land

Wijn uit de achterhoek

Een lekker flesje rood of wit uit Nederland? Jazeker! Met ruim dertig hectare aan wijngaarden is de Achterhoek één van de grootste wijnstreken van Nederland. De vruchtbare bodem leent zich uitstekend voor de teelt van wijndruiven en met de tegenvallende bedrijfsresultaten in de agrarische sector die rond 2000 veel boeren lieten nadenken over alternatieven werd een nieuw idee geboren. De Achterhoek telt zo’n twintig wijngaarden, die allemaal kwaliteitswijn maken. Jaarlijks worden er inmiddels tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen geproduceerd die worden gewaardeerd met talloze onderscheidingen. Verenigd in de coöperatie Achterhoekse Wijnbouwers maken twaalf enthousiaste wijnbouwers mooie wijnen van Nederlandse bodem.  

Thee uit Zundert

Het kostte Special Plant Zundert maar liefst acht jaar om verschillende theeplanten zo te kruisen, dat ze het ook in Nederland goed doen, maar het is ze gelukt. Nooit eerder lukte het een kwekerij in Europa om Camellia sinensis – de theeplant – te ontwikkelen. Onder het label LocalTea brengt het bedrijf uit Zundert zijn thee op de markt die bij 900 winkels – van Plus tot horecagroothandel – verkrijgbaar is. Waar twee jaar geleden nog alles met de hand gedaan werd, heeft het bedrijf nu machines om de productie op te voeren en jaarlijks zo’n 4000 kilo thee te kunnen oogsten.

Nederlands Pindakaas 4

Pinda’s van eigen bodem

Pinda’s komen van ver zou je zeggen, maar tegenwoordig worden ook in het het Brabantse Reusel pinda’s verbouwt door akkerbouwer Anniek Huijbregts. Dit jaar leverde ze de pinda’s voor een proef van De Pindakaaswinkel in Amsterdam, die tien potten pindakaas maakte die 100% van Nederlandse bodem komt. “We dachten, we willen iets nieuws,” vertelt Anniek in het tv-programma Binnenstebuiten. “Ik ben gewoon gaan zoeken naar een product en ik kwam uit bij de pinda.” Ze begon eerst in haar moestuin, maar is nu aan het pionieren op het land. “We zijn natuurlijk de eersten. We weten zelf ook nog niet wat het juiste moment is om te oogsten.”

Kurkuma uit Bemmel

Kurkuma, ook wel geelwortel of koenjit genoemd komt over het algemeen van ver, maar sinds een paar jaar wordt het ook verbouwd in een kas op de Betuwe. ,,Met een technisch hoogwaardige kas blijkt de teelt van kurkuma eigenlijk helemaal niet zo lastig’’, zegt Erik Janssen, docent-onderzoeker van de HAS (Hogere Agrarische School) in Den Bosch tegen het AD. En waarom ook niet: paprika’s waren in de jaren ’50 immers ook nieuw en exotisch en de aardappel is oorspronkelijk ook niet zo Hollands als we vaak denken.

De eerste Nederlandse watermeloen

Deze zomer kwam nog in het nieuws hoe de eerste watermeloen van Nederlandse bodem in de supermarkt lag. Net zo zoet als de Spaanse, stond er trots bij op de site van RTL Nieuws. Normaal gesproken komen deze meloenen namelijk uit een gebied rond de Middellandse zee, maar het is Bart de Bakker als eerste gelukt om ze ook in Nederland te telen. Ze worden vanwege ons koude weer wel in de kas geteeld, dus of het helemaal duurzamer is op die manier is nog niet helemaal met zekerheid te zeggen.

Heb jij nog aanvullingen? Laat het ons weten! Heb jij je al ingeschreven voor de Anders Eten maand? Kijk hier voor meer informatie.

Over de schrijver

2 gedachten over “Wijn uit de Achterhoek en rijst uit Brabant: deze tropische producten komen van eigen bodem!”

  1. Er groeit quinoa in de hoeksche waard.!!
    Verder vind ik de boekwijt uit drenthe ook bijzonder interessant. trouwens all e niet zo Groot opgezette bedrijven alhoewel die niet tropisch toch bijzondere producten zoals knoflook en paddestoelen weekend
    lijkt me een artikel in het kan wel waard!

Reacties zijn gesloten.