Duitsers willen hun ziel niet verkopen aan omstreden handelsverdrag TTIP

Foto: Still Uit Aflevering Zondag Met Lubach
Foto: Still Uit Aflevering Zondag Met Lubach

De Duitse minister van Economische Zaken (EZ), Sigmar Gabriel, dreigt de Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) onderhandelingen te blokkeren wanneer bepaalde eisen niet worden ingewilligd. In de huidige vorm gaat het omstreden vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten grote gevolgen hebben voor onder andere sociale standaarden, milieuwetgeving en consumentenbeschermingsregels, aldus de minister.

TTIP-alarm in Nederland

Vorige week zondag deed Arjen Lubach in zijn show een poging de vergaande consequenties van ‘het giga-handelsverdrag waar bijna geen enkele burger iets vanaf weet’ uit te leggen. De video en de bijgaande uitnodiging om via de hashtag #TTIPalarm te reageren deed een hoop stof opwaaien. Uit de reacties sprak vooral de verbazing dat zo weinig mensen iets afweten van en verdrag wat zulke grote consequenties voor Nederland gaat hebben. Krijgen we hier in Nederland ook te maken met schaliegas of chloorkippen? Dat is allemaal afhankelijk van het verdrag.

Hier de spraakmakende video waarin Lubach uitleg geeft over TTIP:

Duitsland roept TTIP halt toe

De Duitse minister van EZ spreekt zich met name uit tegen de ISDS-clausule in het verdrag. Deze clausule ontneemt nationale rechtbanken het recht om disputen tussen handelsstaten en bedrijven uit te zoeken. In plaats daarvan worden geschillen achter gesloten deuren uitgevochten tussen een advocaat van het betreffende bedrijf, een advocaat van de lidstaat en een aangewezen advocaat. Om een voorbeeld te noemen: als Nederland niet wil dat een Amerikaans bedrijf in chloor gewassen kippenfilets verkoopt, dan kan dit bedrijf de Nederlandse staat aanklagen. Dit geschil wordt vervolgens achter gesloten deuren uitgevochten waarbij de kans groot is dat de Nederlandse staat een boete wordt opgelegd. Dit geldt voor veel meer producten en diensten die in de VS toegestaan zijn en hier niet. Mogelijk moeten wij dan naast chloorkippen ook fracking om schaliegas of nieuwe soorten genetisch gemodificeerd voedsel toestaan.

Volgens Duitsland gaan dergelijke clausules te ver. De Mmnister zal geen verdere privatisering of liberalisering in het verdrag accepteren. Mocht het wel zo ver komen, dan trekt Duitsland de stekker er uit.

Meer weten? Hier vind je meer over het verdrag. Daarnaast wordt er op 26 maart in Pakhuis de Zwijger een debat over het vrijhandelsverdrag georganiseerd met onder andere Lilianne Ploumen, minister voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, en Hella Hueck, financieel-economisch journalist bij RTL Nieuws en TTIP-expert.

Over de schrijver

13 reacties op “Duitsers willen hun ziel niet verkopen aan omstreden handelsverdrag TTIP”

  1. Pingback: Ploumen: Geen TTIP als veiligheid voedsel in geding is - hetkanWel.nl

  2. we geven ons over aan bedrijven, die zich machtiger wanen dan soevereine staten. Op hol geslagen globalisering! Van de neokapitalistische paladijnen van schurkenstaat USA in het torentje in Den Haag hoeven we niets te verwachten, dus alle steun voor Duitsland en oh ja, teken de petitie en realiseer je welke partij ons opnieuw het neo liberale moeras intrekt bij de volgende verkiezingen!

Reacties zijn uitgeschakeld.