Duitsers willen hun ziel niet verkopen aan omstreden handelsverdrag TTIP

Foto: Still Uit Aflevering Zondag Met Lubach
Foto: Still Uit Aflevering Zondag Met Lubach

De Duitse minister van Economische Zaken (EZ), Sigmar Gabriel, dreigt de Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) onderhandelingen te blokkeren wanneer bepaalde eisen niet worden ingewilligd. In de huidige vorm gaat het omstreden vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten grote gevolgen hebben voor onder andere sociale standaarden, milieuwetgeving en consumentenbeschermingsregels, aldus de minister.

TTIP-alarm in Nederland

Vorige week zondag deed Arjen Lubach in zijn show een poging de vergaande consequenties van ‘het giga-handelsverdrag waar bijna geen enkele burger iets vanaf weet’ uit te leggen. De video en de bijgaande uitnodiging om via de hashtag #TTIPalarm te reageren deed een hoop stof opwaaien. Uit de reacties sprak vooral de verbazing dat zo weinig mensen iets afweten van en verdrag wat zulke grote consequenties voor Nederland gaat hebben. Krijgen we hier in Nederland ook te maken met schaliegas of chloorkippen? Dat is allemaal afhankelijk van het verdrag.

Hier de spraakmakende video waarin Lubach uitleg geeft over TTIP:

Duitsland roept TTIP halt toe

De Duitse minister van EZ spreekt zich met name uit tegen de ISDS-clausule in het verdrag. Deze clausule ontneemt nationale rechtbanken het recht om disputen tussen handelsstaten en bedrijven uit te zoeken. In plaats daarvan worden geschillen achter gesloten deuren uitgevochten tussen een advocaat van het betreffende bedrijf, een advocaat van de lidstaat en een aangewezen advocaat. Om een voorbeeld te noemen: als Nederland niet wil dat een Amerikaans bedrijf in chloor gewassen kippenfilets verkoopt, dan kan dit bedrijf de Nederlandse staat aanklagen. Dit geschil wordt vervolgens achter gesloten deuren uitgevochten waarbij de kans groot is dat de Nederlandse staat een boete wordt opgelegd. Dit geldt voor veel meer producten en diensten die in de VS toegestaan zijn en hier niet. Mogelijk moeten wij dan naast chloorkippen ook fracking om schaliegas of nieuwe soorten genetisch gemodificeerd voedsel toestaan.

Volgens Duitsland gaan dergelijke clausules te ver. De Mmnister zal geen verdere privatisering of liberalisering in het verdrag accepteren. Mocht het wel zo ver komen, dan trekt Duitsland de stekker er uit.

Meer weten? Hier vind je meer over het verdrag. Daarnaast wordt er op 26 maart in Pakhuis de Zwijger een debat over het vrijhandelsverdrag georganiseerd met onder andere Lilianne Ploumen, minister voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, en Hella Hueck, financieel-economisch journalist bij RTL Nieuws en TTIP-expert.

Over de schrijver

13 reacties op “Duitsers willen hun ziel niet verkopen aan omstreden handelsverdrag TTIP”

  1. Zo langzamerhand lijkt alle kwaad uit de Verenigde Staten te komen. En zolang we een naïef en op geld belust kabinet en regering hebben, tuinen we er regelrecht in. Ongelooflijk. En straks is het commentaar; we hebben het met z’n allen gewild. NEE! We hebben het niet gewild, maar we kunnen ons niet organiseren en daardoor geen vuist vormen.
    Stoppen deze doorgeslagen vorm van globalisering en liberalisering!

  2. Begrijp de commotie rond Lubach niet zo goed. De VPRO heeft al veel eerder aandacht aan de TTIP besteed. Maar er kijken denk ik niet zo veel mensen naar deze zender, zou men wel moeten doen.

  3. De grote internationalen hebben op deze manier alle macht in de VS naar zich toe getrokken, als Mark Rutte niet gauw wat doet dan hebben wij GMO Chemische middelen als voedsel en kunnen wij de groot machten van Monsanto en Syngenta en andere chemische giganten leges betalen tot wij erbij dood neervallen. MENSEN IN EUROPA WORDT WAKKER!

  4. Onze politici reageren niet omdat de gevolgen bekend zijn: de VS ambassadeur op t torentje die zegt “als jullie niet zus of zo, dan kunnen wij niet langer garanderen dat we dit of dat”. Simpel! So much voor soevereiniteit!

  5. En dat is nu precies waar giganten als Monsanto op wachten…Smeerlapperij van de bovenste plank noem ik dat. Denkt ie nu echt dat ie de wereld kan bezitten?. Waar wachten we toch allemaal op…Het moet klaar zijn met al die verdragen achter onze rug. Dit is geen democratie meer maar demoncratie….dit kan en mag niet en nooit gebeuren!!

Reacties zijn uitgeschakeld.