Een windmolen zonder bewegende onderdelen? Hij bestaat en sinds woensdag 27 maart 2013 is een model ervan te zien voor het gebouw van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de Technische Universiteit Delft. Dit meldt de TU Delft in een persbericht. Het bijzondere ontwerp, genaamd EWICON, heeft veel minder last van slijtage, geeft geen slagschaduw of geluidsoverlast en kan ook in de stad op hoge gebouwen geplaatst worden.
De molen is eigenlijk geen molen. Hij heeft geen bladen, maar werkt doordat de wind elektrisch geladen deeltjes door een veld met een tegengestelde lading blaast. Dit levert een elektrische stroom op die afgetapt kan worden.
Wat er nu in Delft staat is nog een prototype. Als deze bevalt wordt er gezocht naar financiering voor verdere ontwikkeling.
Voor de technici onder ons, de TU Delft legt het principe achter de EWICON uit in een filmpje:
Bron: TU Delft
Lees ook
Kabinet wijst 11 locaties voor windparken aan
Energierevolutie zonnepanelen gaat nog harder dan experts dachten
Probleem energiebelasting zelflevering opgelost
8 gedachten over “TU Delft installeert windmolen zonder bladen”
"Stoomboten op de oceaan, waanzinnig! levensgevaarlijk! Wat als de motor uitvalt. Ben je levensmoe?"
Zo reageerden de eigenaren van de transatlantische vrachtzeilboten toen de stoomboot voorzichtig werd geïntroduceerd. En ze zeilden door en rookten hun sigaren.
De 'stoombootprutsers' probeerden het op een nichemarkt; riviervaart.
Ze ontwikkelden hun concept daar verder uit.
Iets later probeerden ze het weer op de oceaan.
De zeilbootbazen waren daarna in twee weken failliet. http://www.w3.org/2009/Talks/01-09-steven-disrupt…
Ik weet niet wie in dit spel de stoombootprutsers zijn, misschien de zonnecelontwikkelaars, of wind, of de LENR sector, maar een klein begin is niet per definitie een slecht begin.
Olie is nog lang niet op, maar de stenen waren ook nog lang niet op toen de steentijd voorbij was.
Simpel antwoord:
http://transitiontowns.nl/waarom-transitie/peak-o…
O, Baileys, geef jij dan maar es wat cijfertjes van deze 1 aprilgrap. Dat kun je niet. En ook Ruud, wat is er depressief aan dit?
http://klimaatkombi.nl/El-rijden/Vrachtwaggels,%2…
DIT werkt namelijk wel. Bewezen:
Ook bewezen….
http://klimaatkombi.nl/Oplichting/Zonnepanelen_tr…
Biobrandstoffen als vervanger voor olie? Hahaha, wat een oplichting.
Even kijken wat een andere Altijd Ongelovelijk Depressieve site daar over zegt.
Voedsel of brandstof?
De vraag is niet of biobrandstoffen al dan niet doeltreffend zijn (dat zijn ze zeker), maar wel hoe we ze op grote schaal kunnen produceren. Om 5% biobrandstof toe te voegen aan onze benzine en diesel, is ongeveer 15% van alle beschikbare landbouwgrond in de EU nodig. Allemaal op 100% biobrandstof gaan rijden is vanuit dit opzicht dan ook volstrekt onhaalbaar… Om het olieverbruik van de planeet te vervangen, is drie of vier keer het hele landbouwareaal op aarde nodig. Tenzij we de bewoners van deze planeet kunnen overtuigen om naar de bodem van de zee te verhuizen en hun dagelijks brood in te ruilen voor een portie plankton, bieden biobrandstoffen slechts een gedeeltelijke oplossing.
http://146.249.246.140/be/content/NT00016542.pdf
En dat is niet de enige:
Oxfam Novib, niet de eerste de beste.
Hoewel het een belangrijke stap is dat de Europese Commissie zich rekenschap geeft van de kritiek op biobrandstoffen, lijkt de beleidsaanpassing niet realistisch. Omdat de overkoepelende doelstelling van het EU-biobrandstoffenbeleid – in 2020 moeten biobrandstoffen 10% van de motorbrandstoffen vervangen – niet wordt aangepast, zullen tweede en derde generatie biobrandstoffen in 2020 aan de helft van de vraag naar biobrandstoffen moeten voldoen. Dat lijkt onhaalbaar: op een paar estlocaties na worden er in de Europese Unie nog nauwelijks tweede generatie biobrandstoffen geproduceerd. Alleen
als er aan bepaalde voorwaarden wordt vol daan, kan de productie van tweede generatie biobrandstoffen tussen 2020 en 2030 economisch rendabel worden.
http://www.oxfamnovib.nl/Redactie/Downloads/Rappo…
Maar snuffel nog even rond op de depressieve site. Maar bezoek vooral NIET de talloze werkende voorbeelden van toepassingen die voor IEDEREEN warmte EN stroom opwekken.
Altijd Ongelovelijk Depressief,
beter kan ik de eerste reactie niet omschrijven.
Wanneer zonne energie alleen mag meetellen op winterse avonden, en wind energie tijdens bladstille zomeravonden zal het inderdaad niet lukken.
Er is ook niemand die beweert dat de energie na het plaatsen van 1 zonnepaneel of 1 windmolen op magische en overvloedige manier beschikbaar zal komen.
Maar wanneer je weet dat alleen al de daken in Nederland meer dan voldoende oppervlak kennen om de totale hoeveelheid electrische energie die wij in een jaar verbruiken ook in datzelfde jaar op te wekken, dan is er geen reden om zo neerbuigend te doen.
Met de nodige aanpassingen en opslag kunnen wind- en zonne-energie samen met biobrandstoffen onze energie behoefte ruim dekken, niet volgend jaar, en ook over 5 jaar nog niet.
Maar 2025 zou best eens kunnen, als we maar willen..
"opslag kunnen wind- en zonne-energie samen met biobrandstoffen onze energie behoefte ruim dekken in 2025" als dit meer als een vlage slag in de lucht is, waar is de bijbehorende berekening?
" al de daken in Nederland meer dan voldoende oppervlak om de totale hoeveelheid electrische energie op te wekken" helaas er is veel meer ruimte nodig zie http://www.withouthotair.com afgezien van opslagverliezen.
Nieuws op 1 april 🙂
Ondanks het negatieve – in slecht Nederlands – geneuzel op klimaatkombi.nl vind ik het een goed initiatief. Er komt een moment dat de technologie ons de mogelijkheid biedt om echt duurzaam te leven.
Ik ben zeer benieuwd naar het rendement. Vermoedelijk vergelijkbaar met dat van de zonnepanelen. Oftewel ook marginaal.
http://klimaatkombi.nl/Oplichting/Zonnepanelen_tr…
En alleen stroom. Rijden de vrachtwaggels al elektrisch?
Reacties zijn gesloten.